Έντυπη Έκδοση

Αδιάφορη εμφανίζεται η D.Τ. για το 6% του ΟΤΕ

«Παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο», φαίνεται να δηλώνει η Deutsche Telekom για την αγορά του 6% του μετοχικού πακέτου του ΟΤΕ. Η γερμανική εταιρεία, εκπρόσωποι της οποίας έρχονται σήμερα στην Αθήνα για τις πρώτες συζητήσεις της υποχρεωτικής, βάσει συμφωνίας, αγοράς του 10%, φέρεται να μην επιθυμεί μεγαλύτερο ποσοστό στον Οργανισμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ, η D.Τ. δεν πρόκειται να ζητήσει ανταλλάγματα (αλλαγές στα εργασιακά κ.λπ.) για το 10%, όπως διάφοροι παράγοντες της αγοράς αφήνουν να διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, πολύ απλά διότι δεν δικαιούται να το κάνει. Βάσει της συμφωνίας του 2008, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την D.Τ. να αγοράσει αυτό το ποσοστό σε τιμή η οποία θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ημερών πριν ειδοποιηθεί η εταιρεία, με υπερτίμημα 15%.

Κανένας όρος για τα εργασιακά (κατάργηση μονιμότητας κ.λπ.) ή τον τρόπο που ρυθμίζει η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον ΟΤΕ δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν τη συμφωνία και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι Γερμανοί θα την τηρήσουν κατά γράμμα, «παρ' όλο που θα εύχονταν να μην ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν το πακέτο».

Εάν όλα αυτά επαληθευθούν και το κράτος θελήσει να αποσυρθεί πλήρως από τον Οργανισμό, το πιθανότερο σενάριο είναι το 6% να διατεθεί στο Χρηματιστήριο, άγνωστο σε ποια τιμή.

Το πρώτο που αναμένεται να διευκρινιστεί από αύριο που θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της D.Τ., είναι το εάν η πώληση του μετοχικού πακέτου του 10% θα έχει ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος την 26η Μαΐου, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε την πρώτη επιστολή στην εταιρεία.

Σ' αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η επιστολή δεν σηματοδοτούσε την άσκηση του δικαιώματος (όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος της D.Τ. την ίδια μέρα) το τίμημα θα είναι υψηλότερο, αφού την τελευταία εβδομάδα η μετοχή του ΟΤΕ έχει πάρει την ανιούσα κλείνοντας χθες πάνω από τα 7 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
ΟΤΕ