Έντυπη Έκδοση

ΦΑΚΕΛΟΣ

Σωματική βία για το 37% των μαθητών Δημοτικού

Απειλές, ξυλοδαρμοί, κλοπές. Παρακολουθήσεις και συμμορίες. Παρέες πιτσιρικάδων που «εκπαιδεύονται» στη βία, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν μικρόκοσμο στον οποίο μπορούν να αναδειχθούν, να επιβληθούν και να κερδίσουν σεβασμό και αναγνώριση.

Από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη, τα περιστατικά μαθητικής βίας έχουν εξαπλωθεί σαν επικίνδυνη επιδημία στα σχολικά συγκροτήματα όλης της χώρας. Τα πιο πρόσφατα «ντόπια» περιστατικά βίας από παιδιά σε άλλα παιδιά που καταγράφηκαν, αφορούσαν την υπόθεση του Αλεξ στη Βέροια και της αλλοδαπής κοπέλας στο σχολείο της Αμαρύνθου. Η σχολική βία στη χώρα μας, αν και δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, γίνεται συχνά πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και προκαλεί ανησυχία.

Δύο έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ με θέμα τη σχολική βία πανελλαδικά, αλλά και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αθήνας, είχαν στόχο να διερευνήσουν το φαινόμενο. Η πανελλαδική έρευνα έγινε υπό την εποπτεία της εγκληματολόγου Ιωάννας Τσίγκανου ανάμεσα σε 5.000 παιδιά (δημοσιεύθηκε στην «Ε» στις 6/6/2006), ενώ η δειγματοληψία για την έρευνα στην Αττική έγινε σε 101 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 2.000 μαθητές.

Βία εξ απαλών ονύχων

Οι κατηγορίες σχολικής βίας μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας (σύμφωνα με την εκστρατεία «no secret» της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης) είναι:

*Σωματική επίθεση (σπρωξίματα, κλοτσιές, μπουνιές, χαστούκια).

*Συναισθηματική επίθεση (σκόπιμη απομόνωση του παιδιού-θύματος, το να κρύβουν τα βιβλία του, να λερώνουν και να καταστρέφουν τα πράγματά του, να εκβιάζουν για χρήματα).

*Λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρίσιμο, σαρκασμός, ειρωνεία, διάδοση ψευδούς φήμης, ρατσιστικά ή ομοφοβικά σχόλια, χειρονομίες, συκοφαντικά γκράφιτι, απειλές).

*Σεξουαλικός εκφοβισμός (ανεπιθύμητο άγγιγμα, απειλές, προσβλητικά μηνύματα, γράμματα και εικόνες, λεκτική παρενόχληση).

*Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (χρήση Ιντερνετ, e-mail, chat room, κλήσεις κινητών και sms με κακοποιητικό και απειλητικό περιεχόμενο, χρήση κάμερας με σκοπό την απειλή και την ταπείνωση του παιδιού).

Η λεκτική βία και οι καβγάδες μεταξύ των μαθητών κυριαρχούν σε ποσοστό 60% και ακολουθούν συμπλοκές (34%), κλοπές αντικειμένων μαθητών (30%), κλοπές αντικειμένων σχολείου (18%), βανδαλισμοί (16%), κλοπές αντικειμένων εκπαιδευτικών (11%), διαρρήξεις (8%), καταστροφές αντικειμένων εκπαιδευτικών (8%), εμπρησμοί (5%), καταστροφή σχολικού αρχείου (5%) και επίθεση κατά εκπαιδευτικών (5%). Πιο επιρρεπή στην κακοποίηση, σε σχέση με τους εφήβους του Γυμνασίου και του Λυκείου, αποδεικνύονται τα παιδιά του Δημοτικού. Οι μικροί μαθητές δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 37%, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές σε ποσοστό 11%.

Από την πλευρά των θυτών, το 13% των μαθητών του Δημοτικού παραδέχονται ότι έχουν χτυπήσει άλλα παιδιά, ενώ στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο το 11% ομολογούν πράξεις βίας. Στις απειλές καταφεύγουν οι μαθητές όλων των τάξεων σε ποσοστό 5%. Θεατές σε πράξεις βίας, όπως η εκτόξευση απειλών και η τρομοκράτηση άλλων παιδιών, υπήρξαν το 41% των παιδιών του Δημοτικού και το 43% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ μάρτυρες σε ξυλοδαρμούς υπήρξαν το 77% των παιδιών του Δημοτικού και το 68% των εφήβων σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Κατά την έρευνα, το 60% διευθυντών και εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι στο σχολείο τους έχει εκδηλωθεί επιθετικότητα εις βάρος αδύναμων, καινούργιων, δυσπροσάρμοστων και, γενικά, διαφορετικών παιδιών.

Προγενέστερη μελέτη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (2000), που πραγματοποιήθηκε σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, καταδεικνύει ότι τα περιστατικά βίας στο σχολείο δεν είναι καινούργιο «φρούτο»: το 23,2% των μαθητών ισχυρίζονταν ότι είχαν πάρει ενεργά μέρος σε βίαιο περιστατικό, ενώ το 11,6% είχαν υπάρξει θύματα. Από το σύνολο των παιδιών, το 36,5% που συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά είναι αγόρια και το 10% κορίτσια. Το 58,2% ήταν μάρτυρες βίαιων περιστατικών στη Θεσσαλονίκη και το 39% στην Αθήνα. Το 76,7% των περιστατικών βίας περιελάμβανε βρισιές και απειλές και το 57% ξυλοδαρμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Για το ίδιο θέμα
Από το παιχνίδι στο έγκλημα