Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΥΟΦΟΡΕΙ ΟΙ 300 -20 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕ ΚΛΕΦΤΟΦΑΝΑΡΟ- ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΔΕΟΙ. ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό

Τη χαμένη του τιμή και κύρος αναζητεί για ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο. Ιδιότητες που απώλεσε εκ νέου την Τρίτη το βράδυ, στις πυκνές φυλλωσιές του Εθνικού Κήπου, όταν περί τους είκοσι βουλευτές φυγαδεύτηκαν μέσα από το στενό κακοτράχαλο μονοπάτι. Στραμπουλίζοντας αστραγάλους και λερώνοντας κοστούμια επιχείρησαν να ξεφύγουν από τους διαδηλωτές, που μερικά μέτρα παραπέρα απαιτούσαν την κεφαλήν τους επί πίνακι.

Η χθεσινή ημέρα βρήκε τη Βουλή πιο μελαγχολική και σκεπτική απ' ό,τι συνήθως, χωρίς όμως αυτό να σταθεί αρκετό για να προκύψουν ρηξικέλευθες ιδέες.

Οι βουλευτές αρκέστηκαν σε συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις μεταξύ τους για τα προχθεσινά γεγονότα και σε δηλώσεις για τη «ζοφερή ατμόσφαιρα» που επικρατεί.

Εκείνοι που απέδρασαν από την πίσω είσοδο, αλλά και συνάδελφοί τους που προτίμησαν να αποχωρήσουν αργά το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών, από τη Βασ. Σοφίας, ομολογούσαν ότι σκέφτηκαν σοβαρά να παραιτηθούν.

Αν και, όπως έλεγαν, κατανοούν απολύτως τις κινητοποιήσεις, δεν μπορούν να αποδεχτούν το κλίμα ισοπεδωτισμού, που οδήγησε μέρος των συγκεντρωμένων στον αποκλεισμό του Κοινοβουλίου.

Εκεί κάπου ολοκληρώνεται και η ανάλυσή τους για τα γεγονότα.

Φταίνε οι άλλοι

Στο ερώτημα αν έχουν οι ίδιοι ευθύνες για τις εξελίξεις στρέφονται αποκλειστικά κατά των επίορκων βουλευτών και πρώην κυβερνητικών στελεχών. Ζητούν από τον κόσμο να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σ' αυτούς και σε εκείνους που δεν τίμησαν τον όρκο που έδωσαν.

Μάλιστα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, ο οποίος ήταν ένας από εκείνους που επέλεξαν να φύγουν από την πίσω πόρτα, «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και όχι φόβου», πρότεινε σε συναδέλφους του να αποχωρήσουν πεζή από την μπροστινή είσοδο και ας υποστούν τις οποίες συνέπειες.

«Η δημοκρατία μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα, αλλά εγώ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την αξιοπρέπειά μου», υποστήριξε ο βουλευτής, και μαζί του συνέπλευσαν και άλλοι συνάδελφοί του. Ο ίδιος έβαλε εμμέσως και κατά του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους βουλευτές, καταλογίζοντας ροπή κυβερνητικών στελεχών προς το λαϊκισμό.

Ο πρόεδρος

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος καταδίκασε τα γεγονότα τονίζοντας πως «η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Τοποθετήσεις για τα συμβάντα, υπό το πρίσμα ωστόσο των πολιτικών θέσεων που εκπροσωπεί κάθε κομματικός σχηματισμός, έγιναν και στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ετσι ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «είναι εύκολο να επικροτούμε τα κινήματα αυτά και δύσκολο να δώσουμε θετική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». Την κυβερνητική μέθοδο για έξοδο της χώρας από τη στενωπό απέρριψε ο Κ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.), που επέμεινε ότι το κόμμα του δεν συναινεί στην πορεία της χώρας προς τα κάτω.

Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) απέδωσε τις κινητοποιήσεις στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ ο Ασ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) παρατήρησε ότι το βουητό γίνεται όλο και πιο έντονο.

Τέλος, ο Ν. Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά αναφέρθηκε στις συνταγματικές προβλέψεις που οριοθετούν το πολίτευμα της χώρας. Αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πολιτικό προσωπικό δεν στάθηκε πάντα αντάξιο των επιταγών αυτών, έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι αξίες αυτές πρέπει να αποτελούν κόκκινη γραμμή και για τους διαδηλωτές.

Τη συνεδρίαση, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως, παρακολούθησαν ελάχιστοι βουλευτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Η πλατεία εγκυμονεί...