Έντυπη Έκδοση

Η πλατεία εγκυμονεί...

«Η πλατεία εγκυμονεί!», προειδοποιεί ένα καινούργιο πανό στην πλατεία Συντάγματος. «Προσοχή στο Μωρό». Αυτό δηλαδή που αναμένεται να γεννηθεί χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τι θα είναι. Από νωρίς το πρωί, όταν οι χιλιάδες δεν βρίσκονται ακόμα στο Σύνταγμα, στις συνελεύσεις ή μπροστά από το Κοινοβούλιο, δεκάδες πολίτες παραμένουν εκεί, με βάρδιες, κρατώντας το «μωρό» αυτό ζωντανό.

13:30

Αρκετοί περαστικοί, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και όλων των ηλικιών, στέκονται, συζητάνε και μοιάζουν λίγο με παρέα που γνωρίζεται από παλιά. Στις συζητήσεις μπαίνουν καινούργιοι, μιλάνε για λίγο και μετά αποχωρούν. Περίπου είκοσι, λεπτά μετά, η κάθε αρχική παρέα έχει διαλυθεί και έχουν σχηματιστεί πολλές καινούργιες. Οι συζητήσεις ποικίλλουν. Από την κρίση, αυτούς που φταίνε, το αύριο, το Πολυτεχνείο, τη Σμύρνη το '22, τη δικτατορία, μέχρι πόσα λεφτά παίρνει η ΜΚΟ της μητέρας του πρωθυπουργού, πόσους τόνους χρυσού πούλησε η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες.

14:02

Ενα μικρό σε διάρκεια μπουρίνι οδηγεί όλους τους συγκεντρωμένους της πλατείας κάτω από τέντες και δέντρα. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι από το Λαύριο ζητάει βοήθεια από την ομάδα νομικής υποστήριξης για μια σοβαρή υπόθεσή τους που κανένας δικηγόρος δεν θέλει να αναλάβει. Τους λένε να περάσουν μετά τις 17:00 που θα είναι όλοι τους εκεί.

14:04

Νεαρός ενημερώνει από το μεγάφωνο πως γίνεται κάποια (ξεχωριστή) διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών και «όποιος επιθυμεί» να πάει για συμπαράσταση. Πράγματι, έξω από το υπουργείο μερικές δεκάδες πολιτών πραγματοποιούν μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αντιπροσωπεύουν τους 545 επιτυχόντες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 1Γ/2008 για θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στη γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης.

Επρόκειτο για τους αριστούχους του διαγωνισμού, «χωρίς τις γνωστές συνεντεύξεις», οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων, πως δηλαδή είναι «θέμα ημερών, ίσως και ωρών», ακόμη περιμένουν. Λίγος κόσμος από την πλατεία βρίσκεται δίπλα τους, ακούει τα αιτήματά τους και τους καλεί στη λαϊκή συνέλευση.

14:50

Νεαρό ζευγάρι περνάει από την πλατεία χαζεύοντας τα ημερήσια δρώμενα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Σαν να θέλουν να ξαναπεράσουν και στις 18:00 που η «ομάδα καλλιτεχνικής εξόρμησης και διάδρασης» έχει καλέσει ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, εικαστικούς, κατσαρολάδες και «κεφάτους εθελοντές».

15:10

Μια παρέα τεσσάρων νεαρών που έχουν κατασκηνώσει παίζουν έξω από τις σκηνές τους με κιθάρες, παρά τις ευγενικές συστάσεις από διπλανές σκηνές για να κάνουν λίγη ησυχία.

15:20

Τουρίστες φωτογραφίζονται αγκαλιά με φόντο τα πανό, τις σκηνές, καθώς και μπροστά από το «Μνημείο Προδοτών». Την ίδια ώρα, νεαρός επιθεωρεί αν τα σκοινιά από τα οποία είναι κρεμασμένα τα πορτρέτα των πολιτικών αρχηγών είναι γερά δεμένα.

16:02

Από τα μεγάφωνα καλούν όλες τις ομάδες για φαγητό καθώς η ομάδα σίτισης το έχει ετοιμάσει.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αρκετοί περαστικοί περνάνε από τη γραμματεία για να πάρουν τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης ή άλλο ενημερωτικό υλικό.

...κρατούν το βρέφος ζωντανό

Θύμιζε την παλιά διαφήμιση γερμανικής εταιρείας χρωμάτων, μόνο που ο παπαγάλος ήταν ασπρόμαυρος. Ενας νεαρός πήρε μαύρο σπρέι και ψέκασε πάνω στον λευκό μουσαμά. «Δελτία των 8, με υπέροχα χρώματα και εκπαιδευμένα να λένε μέχρι 30 λέξεις», εμφανίστηκαν στον καμβά.

 «Τι είναι αυτό; Η μιντιακή και συστημική "μανιπουλάτσια", όπως έγραφε σήμερα η εφημερίδα σας -άρθρο Δημήτρη Σεβαστάκη- που πάει να κατασπαράξει ό,τι πιο ελπιδοφόρο μας συμβαίνει», απαντά με περηφάνια ο Νικόλας, φοιτητής της Φιλοσοφικής.

17:00

«Επιστρέψτε τα κλεμμένα σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους», γράφει το πλακάτ που έχουν σηκώσει μαθητές ενός Λυκείου από το Παγκράτι. Δίπλα τους μια νεαρή μοιράζει χαρτιά «για υλικά που χρειαζόμαστε», καρέκλες, τραπέζια, καραβόπανο, γεννήτριες, υπνόσακους, λινάτσες, μπαλαντέζες, πιεσόμετρα, μπογιές, σκεύη μαγειρικής, σκούπες, φαράσια».

17:15

Στην κάτω πλατεία οι ψησταριές με τα σουβλάκια κάνουν χρυσές δουλειές. Για οικολόγους καλοφαγάδες υπάρχουν εναλλακτικά πράσινα πιάτα με ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια και λοιπά σαλατικά.

17:45

«Ελέγχω, διεκδικώ, αρνούμαι», γράφει η πλαστική αφίσα. Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους ζητεί υπογραφές από τους περαστικούς και τους παραπέμπει στο www.elegr.gr για περισσότερες πληροφορίες. Λίγο πιο πάνω μια χορευτική ομάδα διεκτραγωδεί με κινήσεις το σύγχρονο δράμα του Ελληνα δεσμώτη από το Μνημόνιο.

18:00

Μια θορυβώδης μηχανοπομπή από τη Βασιλίσσης Σοφίας κατηφορίζει προς τη «Μεγάλη Βρεταννία». Στρίβει δεξιά προς Πανεπιστημίου με σημαίες και κόρνες διαπεραστικές. Κατεβαίνει αριστερά, περνά στη Σταδίου και μετά ανηφορίζει μπροστά από το Κοινοβούλιο.

18:30

Κάτω από το κιόσκι ο Γιώργος δίνει τις τελευταίες οδηγίες για τη λειτουργία του «Stop Cartel», του διαδικτυακού μέσου που αναμεταδίδει τη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων».

18:45

Αμέριμνοι οι θαμώνες του αναψυκτηρίου απολαμβάνουν τον καφέ τους, ενώ δίπλα τους μια νεαρή κοπέλα φωνάζει από την ντουντούκα ότι: «δεν πάμε πλατεία, μένουμε πλατεία» και αναζητεί εθελοντές για να συντονιστεί η κινητοποίηση. «Είσαι τόσο ελεύθερος όσο σε φτάνουν τα λεφτά σου», γράφει το σύνθημα και δίπλα η υπογραφή «Γλάρος».

19:15

Στα σκαλιά της (κάτω) πλατείας Συντάγματος επικρατεί το αδιαχώρητο. Πυκνώνει το ανθρώπινο ποτάμι, τα φώτα ανάβουν στα διπλανά αναψυκτήρια και καφέ, κάτω από τα κιόσκια στήνονται λαϊκές συνελεύσεις.

19:45

Εν χορώ επί της Αμαλίας ακούγονται συνθήματα κατά των βουλευτών και της κυβέρνησης, η κατάσταση θυμίζει εστιατόριο με πεινασμένους που χτυπούν πιάτα και κατσαρόλες για να έρθει το φαγητό.

20:00

Τα δελτία τον χαβά τους, οι χαριτωμενιές τηλεοπτικών αστέρων για μαγικές γυάλες που δείχνουν τα μελούμενα, ενώ ο κόσμος καίγεται, ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. Οι πολιτικοί που βγαίνουν στο γυαλί δέχονται ανοιχτά και ομαδικά κριτική από αγανακτισμένους θεατές.

21:00

Στο πεζοδρόμιο, στο επίπεδο της λεωφόρου Αμαλίας ο Αλέξης, ο Λευτέρης και ο Γιώργος των Mbliach 166 ετοιμάζονται για την ποπ-ροκ συναυλία τους. Ντραμς και κιθάρες, φρέσκα κομμάτια από το cd τους «Αντε αγαπηθείτε» για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει ο κόσμος. Οι τελευταίες πρόβες λίγο πριν ξεχυθούν οι heavy metal νότες συμπαρασύροντας το κοινό σε χορό και χειροκρότημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Σφόδρα ταράχθηκαν υπουργοί και βουλευτές από το μπλόκο στη Βουλή
Βουλή: τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον λαϊκισμό
Γιώργος: Ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση
...κρατούν το βρέφος ζωντανό
Αγανάκτηση στις ντάπιες του Μεσολογγίου
Με μηχανές, ποδήλατα και εξορμήσεις σε συνοικίες