Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

TV και σαλόνι δεν κατάσχονται

Μικροοφειλέτες του Δημοσίου... χαλαρώστε. Καθήστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και πατήστε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας.

Αλλα υλικά αγαθά σας μπορεί να κινδυνεύουν λόγω χρέους, όχι όμως και το αγαπημένο σας σαλόνι και πάνω απ' όλα η τηλεόραση. Καθώς αυτά τα κινητά αντικείμενα είναι απαραίτητα για «την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ποιότητας ζωής» και δεν μπορεί να κατάσχονται. Σε αντίθεση με το όποιο τετράτροχο διαθέτετε, καθώς το αυτοκίνητο δεν φέρεται ως «στοιχειωδώς αναγκαίο αγαθό με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις».

Και αυτό είναι κρίση της Δικαιοσύνης που εξαιρεί τη μικρή οθόνη και τα έπιπλα σαλονιού από τα κινητά πράγματα τα οποία μπορούν να κατασχεθούν λόγω οφειλών προς το Δημόσιο.

Μάλιστα το αρμόδιο Τμήμα του Πρωτοδικείου της Αθήνας (Τμήμα Υποθέσεων Ν. 1406/1983 και Αναστολών), το οποίο εξαιρεί με απόφασή του τη συσκευή της τηλεόρασης από τα πράγματα που νομίμως κατάσχονται σε περιπτώσεις οφειλής του ιδιοκτήτη προς το ελληνικό Δημόσιο, στο σκεπτικό του επικαλείται ως γνώμονα «τις σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν για την προσωπικότητα, τη ζωή και την αξία του ανθρώπου».

Ακόμη το δικαστήριο με την απόφασή του στηλιτεύει επί της ουσίας και τα απαράδεκτα φαινόμενα κατάσχεσης προσωπικών κινητών πραγμάτων του οφειλέτη όπως είναι τα έπιπλα σαλονιού, καθώς πρόκειται -όπως τονίζει- για αντικείμενα «απαραίτητα για τη στοιχειώδη κοινωνική ζωή του οφειλέτη».

Αντίθετα, κατά την κρίση του ίδιου δικαστηρίου, «το αυτοκίνητο δεν είναι ακατάσχετο καθόσον δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαραίτητο για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του ανθρώπου».

Σ' αυτήν την απόφαση (υπ. αριθμόν 1809/2008) κατέληξε του Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, το οποίο δίκασε υπόθεση ανακοπής κατοίκου Αρτέμιδας κατά του ελληνικού Δημόσιου εκπροσωπούμενου εν προκειμένω από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Παλλήνης.

Με την ανακοπή εζητείτο η ακύρωση έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής περιουσίας και η ακύρωση προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού της ΔΟΥ Παλλήνης, με το οποίο κατασχέθηκε και εκτέθηκε σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό η κινητή περιουσία της ανακόπτουσας για χρέη της προς το Δημόσιο ύψους 3.515.115 δραχμών.

Η ανακοπή έγινε δεκτή μόνο εν μέρει και δη κατά το μέρος που στρεφόταν κατά της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής περιουσίας, ακυρώνοντας το κεφάλαιο με το οποίο κατασχέθηκαν το σαλόνι και η τηλεόραση της παθούσας, με το σκεπτικό ότι κατασχέθηκαν «μη νομίμως».

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, που βάζει φραγμό στην απάνθρωπη διαδικασία κατάσχεσης ακόμη και... τραπεζιών σαλονιών από τα σπίτια οφειλετών, «στα πράγματα προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του που κρίνονται απαραίτητα για την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών επιβίωσής τους, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών του εκάστοτε οφειλέτη και της οικογενείας του, καθώς και των διδαγμάτων της κοινής πείρας, κατατείνουν όχι μόνο τα πράγματα που είναι απαραίτητα προς διατήρηση και διασφάλιση της ζωής και της υγείας του οφειλέτη και της οικογενείας του αλλά και τα πράγματα που αποσκοπούν, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις, στην εξασφάλιση σε αυτούς ενός ελαχίστου επιπέδου ποιότητας ζωής». Σε αυτά τα πράγματα, που πρέπει να εξαιρούνται από την αναγκαστική κατάσχεση, το εν λόγω δικαστήριο συμπεριλαμβάνει έπιπλα σαλονιού και τηλεόραση, όχι όμως και το αυτοκίνητο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική