Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΜΑΣΤΡΟΠΟΙ, ΜΕΛΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΙΟ «ΑΚΡΙΒΟ» ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

Γυναίκες - σκλάβες στο δουλοπάζαρο της γονιμότητας

Μια μεγάλη βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στο πλάι του δουλεμπορίου γυναικών. Η βιομηχανία ωαρίων. Μια αράχνη που στον ιστό της καταφέρνουν να συνυπάρχουν και σιτίζονται αστραφτερές ιδιωτικές κλινικές γονιμότητας, επιστήμονες γιατροί, με ταπετσαρίες πτυχίων πίσω από τα γραφεία τους, κυκλώματα που φέρνουν κι εμπορεύονται γυναίκες, κυρίες που μεσολαβούν, κρυφοί οίκοι ανοχής, νταβατζήδες όλων των φυλών, βασανιστήρια που δεν βάζει ο νους. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο εξελίσσονται σε κέντρα εμπορίου ωαρίων, τόσο για αγοραστές από βορειοευρωπαϊκές χώρες όσο και από χώρες της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι μια τεράστια πλευρά του οργανωμένου εγκλήματος που, όπως και πολλές άλλες, δυστυχώς προστατεύονται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», θα πει ένας δικηγόρος, που έχει αναλάβει υποθέσεις με νεαρές γυναίκες - θύματα trafficking. «Οι υποθέσεις είναι πάμπολλες, αλλά είναι τόσο μπλεγμένο το σύστημα που δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από πενήντα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν χωρίς άδεια. Μόλις το 2005 φτιάχτηκε ο νόμος 3305, που ορίζει -με όση σαφήνεια μπορεί- την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής». Ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται το οποιοδήποτε αντάλλαγμα προς τον δότη και ότι αυτός πρέπει να είναι συγγενής του λήπτη. Το μοναδικό αντάλλαγμα που δικαιολογείται είναι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του δότη. Ποιος το ελέγχει αυτό; Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η λήψη περισσότερων από δύο ωαρίων. Ακούγεται σαν αστείο μπροστά στην πραγματικότητα. Και πάρα πολλά άλλα, όπως οι ιατρικές προϋποθέσεις για τη λήψη ωαρίων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται και αυτό είναι επικίνδυνο, όχι μόνο για τις δότριες, αλλά και για τις λήπτριες.

«Γιατροί, δικηγόροι, μεσολαβητές, μαστροποί, μεταφορείς γυναικών, γραφεία δήθεν ευρέσεως εργασίας, ακόμα και μέσα ενημέρωσης σε χώρες αναχώρησης γυναικών για το εξωτερικό, που συντηρούνται από διαφημίσεις τέτοιων γραφείων, συνιστούν ένα τρομερό κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος», θα πει ένα στέλεχος των ελληνικών αρχών.

Ρωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία είναι οι βασικές χώρες απ' όπου τα κυκλώματα των σωματεμπόρων τροφοδοτούν την ελληνική αγορά. Οι δομές αυτών των κυκλωμάτων απαιτούν σχεδόν πάντα την ηγετική παρουσία Ελλήνων. Αυτό που λειτουργεί χαοτικά είναι το πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, όπως έχει παρατηρηθεί.

«Ξέπλυμα» ωαρίων

Η αλυσίδα ξεκινά από πολύ μακριά, από τα κυκλώματα που συγκεντρώνουν κοπέλες από τις χώρες τους, με υποσχέσεις για καλά αμειβόμενες δουλειές στην Ευρώπη. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην αναγκαστική πορνεία. «Η λογική των κυκλωμάτων αυτών είναι να πουλήσουν ό,τι γίνεται να πουληθεί από ένα γυναικείο σώμα, και το πιο ακριβό είναι τα ωάρια. Οι ίδιες οι κοπέλες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση μόνες τους να έρθουν σ' επαφή με τις κλινικές. Αυτή είναι δουλειά που την αναλαμβάνουν οι προστάτες με άλλες γυναίκες, που μεσολαβούν σε κλινικές, εμφανιζόμενες σαν συγγενείς, μητέρες, θείες κ.λπ. Πριν ξεκινήσει το οτιδήποτε οι υπεύθυνοι των κλινικών χρειάζονται υπογεγραμμένο από τις κοπέλες το ειδικό έντυπο, που προϋποθέτει μια ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου, η οποία, όμως, δεν λειτουργεί. Οι κοπέλες υπογράφουν το έντυπο στην ελληνική γλώσσα και φυσικά καμιά τους δεν καταλαβαίνει τι γράφει, με αυτό τον τρόπο γίνεται το "ξέπλυμα"», θα μας πουν.

Από την υπογραφή και έπειτα γίνεται μια τυπική ιατρική εξέταση. Και αμέσως μετά, αν η εξέταση δεν εντοπίσει κάτι κραυγαλέο, δίνεται στη γυναίκα που συνοδεύει την υποψήφια δότρια μια ενέσιμη σειρά από ορμονοθεραπείες, συνήθως περισσότερες από την κανονική δόση. Και εδώ οι ιστορίες που περιγράφουν στην «Ε» γυναίκες που έχουν ζήσει αυτήν την εμπειρία είναι ενδεικτικές του τι συμβαίνει, τόσο οργανικά όσο και ψυχικά. Ενέσεις στα πόδια, στην κοιλιά. Κατά τη διαδικασία αυτή η δότρια πρέπει να πηγαίνει για έλεγχο στην κλινική, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ωορρηξία. Και η λήψη των ωαρίων γίνεται με ολική νάρκωση. «Αν φανταστεί κανείς ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται από 13.000 - 15.000 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, φανταστείτε τι γίνεται με αυτά τα κυκλώματα», λένε.

Η αστραφτερή βιτρίνα του κέντρου γονιμότητας και η ταρίφα

Ο προθάλαμος του κέντρου γονιμότητας ήταν γεμάτος λουλούδια, διαφημιστικά φυλλάδια και κορνιζαρισμένες αφίσες με θέμα τη μητρότητα.

Η κοπέλα που θα πουλήσει ωάρια σε ένα από τα κέντρα γονιμότητας υπόκειται σε μια διαδικασία λήψης ορμονών που φέρνουν τα πάνω- κάτω στον οργανισμό της Η κοπέλα που θα πουλήσει ωάρια σε ένα από τα κέντρα γονιμότητας υπόκειται σε μια διαδικασία λήψης ορμονών που φέρνουν τα πάνω- κάτω στον οργανισμό της Τρία ζευγάρια περίμεναν στους καναπέδες χωρίς να μιλούν ιδιαίτερα. Αλλά και τα τρία ήξεραν ποιος ήταν ο λόγος που βρίσκονταν εκεί. Δίπλα τους καθόμασταν εμείς. Μόνοι. «Για κάποιες πληροφορίες», είπαμε για να σπάσει ο πάγος. Ο γιατρός που μας δέχθηκε είναι από τους παλαιότερους που ασχολούνται με τη λεγόμενη «υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», καθώς η λέξη «εξωσωματική» έχει πάψει ν' ακούγεται καλά. Από το παράθυρο μακριά φαινόταν λίγο η Ακρόπολη. Σε λίγη ώρα, δεν είχαμε τη διάθεση όχι να κοιτάξουμε την Ακρόπολη, αλλά βγαίνοντας ρίξαμε και μια σχεδόν εχθρική ματιά στα ζευγάρια που περίμεναν. Αλλά τι έφταιγαν κι αυτά...

Η διασύνδεση εξωσωματικής γονιμοποίησης και οργανωμένου εγκλήματος, μέσω της πώλησης ωαρίων, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ένα καινούργιο πεδίο δράσης. «Δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται σ' αυτό που λέτε εσείς εμπόριο ωαρίων», θα μας πει ο γιατρός. Και για του λόγου το αληθές σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε έναν άλλο συνάδελφό του που «ασχολείται πολύ». Και βάζει τη συσκευή σε κατάσταση ανοιχτής ακρόασης:

- Ελα, τι γίνεται;

- Μια χαρά, εσύ;

- Να σου πω, μου ζήτησαν δύο «κομμάτια» για την Παρασκευή, υπάρχουν;

- Φυσικά...

- Πόσο πάνε;

- Τα γνωστά...

- ΟΚ, τα λέμε μετά...

«Ο,τι θες, όσα "κομμάτια", δηλαδή ωάρια θες, μιλάμε για τεράστια βιομηχανία. Οι τρεις-τέσσερις μεγάλες υποθέσεις εμπορίου ωαρίων, που έχουν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι σταγόνα στον ωκεανό», θα πει.

Η κοπέλα που θα πουλήσει ωάρια σε ένα από τα κέντρα γονιμότητας -που μόνο στην Αθήνα ξεπερνούν τα δεκαπέντε- υπόκειται σε μια διαδικασία λήψης ορμονών που φέρνουν τα πάνω-κάτω στον οργανισμό της, ενώ στις περισσότερες φορές η διαδικασία γίνεται έπειτα από κάποιες πολύ απλές εξετάσεις. «Τα λεφτά είναι πολλά. Μια εξωσωματική κοστίζει γύρω στα 10.000 - 12.000 ευρώ. Από αυτά, το πολύ, αυτός ή αυτή που φέρνει την κοπέλα σε επαφή με το κέντρο να πάρει τα 2.000. Από αυτά, στην καλύτερη περίπτωση να δώσει τα μισά στην κοπέλα. Πολλές φορές ακολουθούν μια διαδικασία που μοιάζει με αυτό που κάνουν στις πάπιες για να παίρνουν φουά γκρα. Τις ποτίζουν με πολύ περισσότερες ορμόνες ώστε να γίνει μεγαλύτερη παραγωγή ωαρίων και σε πιο σύντομο χρόνο», θα πει ο γιατρός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Διαφθορά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Από το τσίρκο της Ρωσίας στο εμπόριο ωαρίων
«100 ευρώ, το μερίδιό μου για 8 ωάρια»
Εκβιασμοί και απειλές