Έντυπη Έκδοση

Δεν πληρώνουν συμβασιούχους σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων

Δέχτηκαν με χαρά το διορισμό τους, πακετάρισαν τα πράγματά τους και νοίκιασαν σπίτια σε μερικές από τις πιο απομονωμένες περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας.

Τοποθετήθηκαν στα πόστα τους στις αρχές του Μαρτίου, ωστόσο τρεις μήνες αργότερα δεν έχουν λάβει ούτε μισό ευρώ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για τους περίπου 40 συμβασιούχους (γιατρούς, νοσηλευτές, διερμηνείς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικούς) του προγράμματος «Υλοποίηση δράσεων κάλυψης ιατροφαρμακευτικών αναγκών των νεοεισερχόμενων πιθανών δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην πύλη εισόδου της Βορείου Ελλάδας (Ν. Εβρου)» - ενός προγράμματος που «έτρεξε» η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας-Θράκης) με τη συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ και την κατά 80% χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στην «Ε», από την αρχή του προγράμματος αντιμετώπισαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα, το βασικότερο από τα οποία εντοπίζεται στη μη καταβολή της αμοιβής τους. Σύμφωνα με επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους, ενώ στις συνεχείς εκκλήσεις τους λαμβάνουν αόριστες υποσχέσεις για ενδεχόμενη πληρωμή τους μετά τη λήξη της σύμβασης.

Ούτε τα έξοδα μετακίνησης

«Δεν μας δίνονται ούτε ο μισθός μας ούτε η μηνιαία αποζημίωση για τις μετακινήσεις μας. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στις προϊσταμένες μας (σ.σ. τις υπεύθυνες του προγράμματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης της 4ης ΥΠΕ) ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας, καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε οικογένειες και παιδιά ή προερχόμαστε από άλλες περιοχές της Ελλάδας και μισθώνουμε κατοικία. Μας είναι, πλέον, εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, όπως το ενοίκιό μας, πόσο μάλλον τα καθημερινά μας έξοδα για τη βενζίνη», αναφέρουν.

«Θα βρεθεί λύση»

«Εχουμε γνώση του προβλήματος και, από την πλευρά μου, αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να μη λάβουν αυτά που τους οφείλονται», απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Ε» ο διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, Αριστείδης Μπουσουλέγκας. «Τα χρήματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα διαχειρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ - βρισκόμαστε, μάλιστα, σε διαρκείς επαφές για το ζήτημα. Θα βρεθεί λύση».

«Αν κάποιοι από μας γνωρίζαμε ότι θα λάβουμε τα χρήματά μας στο τέλος του προγράμματος, πιθανώς να μην αποφασίζαμε να συμμετάσχουμε. Ή να είχαμε κάνει διαφορετικό προγραμματισμό. Αλλά εδώ δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε για το αυτονόητο! Αν δεν γνωρίζουν εκείνοι πότε θα λάβουμε τα δεδουλευμένα μας -τα οποία είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- τότε ποιος γνωρίζει;» αναρωτιέται συμβασιούχος.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από τους εργαζομένους του προγράμματος, δεν είναι μόνο η μισθοδοσία τους προβληματική. «Οι συμβάσεις μας άργησαν τόσο πολύ που όταν έφτασαν στα χέρια μας αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε πρόστιμο στην Εφορία. Ενώ η έναρξη της εργασίας μας ήταν η 1η Μαρτίου, εμάς μας δόθηκαν τον Μάιο. Επίσης, όπου να 'ναι λήγει και το ΤΕΒΕ μας, -αφού προσληφθήκαμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας μας εξηγήσει κάποιος πώς θα το πληρώσουμε χωρίς μισθό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας