Έντυπη Έκδοση

Φιλόδοξα οράματα με Βοτανικό Κήπο και βιόσφαιρα για το «Παύλος Μελάς»

Σε μητροπολιτικό πάρκο με Μεσογειακό Βοτανικό Κήπο και βιόσφαιρα με το περιβάλλον της ερήμου, αλλά και πλήθος περιβαλλοντικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οραματίζεται να μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», ο δήμαρχος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

365 στρέμματα που αναμένεται να αλλάξουν το αστικό περιβάλλον όλης της περιοχής 365 στρέμματα που αναμένεται να αλλάξουν το αστικό περιβάλλον όλης της περιοχής Πρόκειται για 365 στρέμματα που αναμένεται να αλλάξουν το αστικό περιβάλλον ολόκληρης της περιοχής. Η πρόταση θα κατατεθεί στο τέλος του χρόνου για χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Jessica», από όπου ο δήμος θα διεκδικήσει 50 εκατ. ευρώ μόνο για το Μεσογειακό Βοτανικό Κήπο, εμβαδού 170 τ.μ., ενώ θα διεκδικήσει χρήματα από όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Ο Μεσογειακός Βοτανικός Κήπος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια από την έναρξης της χρηματοδότησης.

Σαν τη Βαρκελώνη

Στον πυλώνα «Πράσινο - Περιβάλλον - Ανάπτυξη» θα κινηθεί ο Δήμος Παύλου Μελά στα επόμενα 10 χρόνια, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Π. Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Φιλοδοξία του είναι να μετατραπεί ολόκληρος ο δήμος σε πράσινη πόλη. Ο δήμος θέλει να κινηθεί στα πρότυπα αντίστοιχων μητροπολιτικών πάρκων της Κορνουάλης, στην Αγγλία, και της Βαρκελώνης, που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκεπτών και τουριστών κάθε χρόνο, ενώ από τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται, συγκεντρώνονται και έσοδα για τη διαχείριση και τη συντήρησή τους.

Στα κτίρια που επί πολλά χρόνια μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνται δραστηριότητες και υπηρεσίες του στρατού, ο δήμος θέλει να μεταφέρει δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες όπως Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού, με έμφαση στον Ποντιακό Ελληνισμό, που αποτελεί μεγάλο μέρος των κατοίκων του. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία φεστιβαλικού και συναυλιακού τουρισμού με στόχο τους νέους και με τη δημιουργία μικρών χώρων εκδηλώσεων της τάξης των 1.000 - 2.000 θεατών.

«Χρήμα δεν υπάρχει. Οσα υπήρχαν την περίοδο των παχιών αγελάδων, φαγώθηκαν από την κεντρική εξουσία», δήλωσε ο Δ. Παπαδόπουλος. «Δεν μπορούμε αν περιμένουμε από την κεντρική εξουσία. Πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας, ως τοπική κοινωνία», πρόσθεσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία