Έντυπη Έκδοση

Ημέρα Περιβάλλοντος

Τι κερδίσαμε τι χάσαμε σ' ένα χρόνο

Για μας δεν υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον, αλλά 365, λέει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο γραφείο της Greenpeace στην Αθήνα. Είναι το σχόλιό του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί να «γιορτάζεται» στις 5 Ιουνίου. Τα βραβεία μας έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται, λέει με τη σειρά της μια μικρή οργάνωση, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. (Κάθε χρόνο απονέμει αντι-βραβεία σε άτομα που «ξεχώρισαν» με τις ενέργειές τους ή τις δηλώσεις τους σε βάρος του περιβάλλοντος.) Φτάνει, λοιπόν, να γιορτάζουμε μία μέρα κάθε χρόνο με ανακοινώσεις και χάπενινγκ αυτό που αποτελεί την ουσία της ζωής μας;

Φτάνει μια γιορτή με ξεφτισμένες υποσχέσεις των «αρμοδίων», όταν μας οδηγούν «στην πλήρη πτώχευση ανθρώπων και φύσης», όπως εύστοχα επισημαίνει το Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ. «Ενα χρόνο, τονίζει, μετά την επιβολή του Μνημονίου, έχει γίνει σαφής ο χαρακτήρας και οι κίνδυνοι των κυρίαρχων επιλογών για το περιβάλλον και τη ζωή. Συνολικά, με πρόσχημα το χρέος και την "κατεπείγουσα" ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων, τείνει να ακυρωθεί πλήρως ο θεμελιώδης δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των φυσικών πόρων»! Φτάνει, λοιπόν, μόνο μία μέρα γιορτής με ευχολόγια όταν διανύουμε «στην Ελλάδα, στον κόσμο, μια τόσο πολύπλευρη κρίση»;

Η οικονομική κρίση, και όπως τη διαχειρίζονται οι έχοντες την εξουσία, μας έκανε να ξεχάσουμε θλιβερά γεγονότα, όπως το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, τις φοβερές συνέπειες του οποίου δεν έχουν δει ακόμα, κι ας υποστηρίζουν μερικοί ότι είναι τάχα μακριά μας. Ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ή προσποιούνται ότι ο πλανήτης έγινε πλέον μια μεγάλη γειτονιά. Και ότι η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα.

Κρατάμε τη φράση του Τάκη Γρηγορίου ότι «για μας δεν υπάρχει μία μέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον, αλλά 365», διότι μέσα από την υπερβολή θέλει να καταδείξει την αναγκαιότητα να περιφρουρήσουμε ένα σπουδαίο πράγμα: το περιβάλλον, την ίδια μας τη ζωή.

Προσπερνάμε τις οικολογικές φανφάρες για την αυριανή «επέτειο» και, αντί επιλόγου, κάνουμε μια μικρή αποτίμηση με καλά και κακά νέα (όχι πως δεν υπάρχουν άλλα) από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα, με πρώτο πλοηγό τον Τάκη Γρηγορίου.

Τα καλά νέα

**ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Συμβολικό κλείσιμο του διακόπτη στη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 1. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο πρώτος από μια σειρά παλαιών και ρυπογόνων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που θα κλείσουν μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ που η Ελλάδα κατέθεσε στην Ε.Ε.

**ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

1Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τις εισαγωγές παράνομης ξυλείας. Οι προμηθευτές πλέον θα πρέπει να πιστοποιούν την προέλευσή της. Πρόκειται για ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της παράνομης καταστροφής των μεγάλων τροπικών και παραδείσιων δασών του πλανήτη μας.

2Από την 1η Ιουλίου 2010 ισχύει το νέο λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα. Το νέο λογότυπο είναι κοινό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήθηκε για να ισχυροποιήσει την ταυτότητα των βιολογικών προϊόντων ώστε να είναι αναγνωρίσιμα. Το λογότυπο προκρίθηκε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό της Ε.Ε.

Χαρίκλεια Μινώτου, IFOAM

**ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Ακτιβιστές της Greenpeace εμποδίζουν την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της Cairn Energy να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Αρκτική θάλασσα. Παρά το ατύχημα στο Μεξικό, η πετρελαϊκή Cairn Energy γίνεται το καλοκαίρι του 2010 η πρώτη εταιρεία εδώ και 35 χρόνια που επιχειρεί έρευνες σε μεγάλα βάθη στις θάλασες της Αρκτικής.

**ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Τίθεται σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Θάνετ, ισχύος 300 MW, νοτιοανατολικά της Μ. Βρετανίας. Το Θάνετ θα μπορεί να τροφοδοτεί με καθαρή ενέργεια 200.000 βρετανικά νοικοκυριά.

**ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Τίθεται σε λειτουργία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, στη Σάρνια στον Καναδά, ισχύος 80 MW.

**ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Γερμανία συγκεντρώνονται στην πόλη Ντάνενμπεργκ, σε μία από τις μεγαλύτερες αντιπυρηνικές διαδηλώσεις στον κόσμο, με αφορμή τη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων από τη Γαλλία στη γερμανική πόλη Γκόρλεμπεν.

Η έντονη αντίθεση του γερμανικού λαού στη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, τον Μάιο του 2011, για απεξάρτηση της χώρας από τα πυρηνικά ώς το 2022.

**ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Περισσότερο από 1.000.000 υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών παραδόθηκαν από την Greenpeace και την Avaaz στον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας Τζον Ντάλι, ζητώντας να παγώσουν οι εγκρίσεις μεταλλαγμένων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οι πολίτες χρησιμοποιούν το άρθρο 11 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο η συλλογή 1 εκατ. υπογραφών δίνει το δικαίωμα να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγή του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

**ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του ποδηλάτου συνεχίζονται, αλλά αυτό που αποκτά ακόμα πιο ιδιαίτερη σημασία είναι σε υποβαθισμένες πόλεις όπως η Ελευσίνα. «Για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, το ποδήλατο αποτελεί το πιο αξιόπιστο "όχημα διεξόδου από την κρίση", καθώς συνδυάζει την οικονομία στην τσέπη μας με το περιβαλλοντικό κέρδος για όλους. Περιοχές όπως η Ελευσίνα, δείχνουν ότι υπάρχουν και απαντήσεις που βρίσκονται στα χέρια (ή και τα πόδια) του καθενός μας».

Το ποδήλατο απλώνεται σήμερα σε πάνω από τριάντα πόλεις. Χιλιάδες ποδηλάτες συμμετέχουν πια ακόμη και στις βραδινές εβδομαδιαίες βόλτες τα βράδια της Παρασκευής στην Αθήνα. Το πρώτο ρήγμα στο «άβατο» του μετρό έρχεται μόλις στις αρχές του 2011, με ένα περιορισμένο πιλοτικό πρόγραμμα. Ποδηλατόδρομοι αρχίζουν να δημιουργούνται σε αρκετούς δήμους, αλλού ως λίγες εκατοντάδες μέτρα «βιτρίνας» που δεν οδηγούν πουθενά, αλλού όμως ως απαρχή ευρύτερων δικτύων. Συστηματικότερο σχεδιασμό για την Αθήνα, που απομένει βέβαια να υλοποιηθεί, ξεκινά δειλά από το 2008 και το υπουργείο Μεταφορών. Περιφερειακές πόλεις, όπως η Καρδίτσα, η Ελευσίνα και η Κως, παρουσιάζουν επιτυχημένες πρακτικές, που δείχνουν τις δυνατότητες για τη συνέχεια.

Γιάννης Παρασκευόπουλος -Οικολόγοι Πράσινοι

**ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Δημιουργία σήμανσης στα ζωικά προϊόντα που δεν έχουν μεταλλαχθεί. Σύσταση Επιτροπής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για υλοποίηση εκπόνησης πρότυπου σήματος.

**ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε κοινή τους ανοιχτή επιστολή ζητούν πιο φιλόδοξο κλιματικό στόχο για την Ευρώπη, δηλαδή μείωση των εκπομπών κατά 30% ώς το 2020 (με βάση τα επίπεδα του 1990), σε σχέση με τον υπάρχοντα στόχο του 20%.

**ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011

Μεγάλη εταιρεία πληροφορικής ανακοινώνει τη συμμετοχή της στη δημιουργία του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 840 MW, επενδύοντας 100 εκατ. δολ. Η συμβολή των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται κλειδί στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

**ΜΑΪΟΣ 2011

Ο ΟΗΕ δημοσιεύει την έκθεση-βίβλο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ώς το 2050 οι ΑΠΕ μπορούν καλύπτουν το 80% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για όλες τις χώρες του κόσμου.

Τα κακά νέα

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας αποτυγχάνει να προστατεύσει τις φάλαινες, επιτρέποντας -κεκλεισμένων των θυρών- σε Ιαπωνία, Ισλανδία και Νορβηγία τη συνέχιση της φαλαινοθηρίας. Η αδυναμία των συμβαλλόμενων μελών να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη πρόταση για την παύση της φαλαινοθηρίας, άνοιξε το δρόμο για άλλη μια χρονιά σε αυτές τις χώρες να συνεχίσουν τη σφαγή των φαλαινών.

Ισχυρές εκρήξεις σε δύο αγωγούς πετρελαίου στο λιμάνι Νταλιάν της βορειοανατολικής Κίνας είχαν αποτέλεσμα τη διαρροή τουλάχιστον 1.500 τόνων αργού πετρελαίου στη θάλασσα.

Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, απλώθηκε σε θαλάσσια επιφάνεια μεγαλύτερη των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας την τοπική οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό και την οικονομία. Τραγικό γεγονός, ο πνιγμός ενός πυροσβέστη που προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία μια αντλία, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των συναδέλφων του να τον σώσουν.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό το καλοκαίρι έχουν καεί περίπου ένα εκατομμύριο εκτάρια δασών, 14 φυσικές προστατευόμενες περιοχές ομοσπονδιακής σημασίας καίγονται ακόμη, τουλάχιστον 127 χωριά έχουν γίνει στάχτη και 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 400 εκατ. τόνοι CO2 (ποσότητα ίση με τις μισές ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας) θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα το 2010 και τα επόμενα χρόνια, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα από τα χωριά και τα δάση που καταστράφηκαν βρίσκονται στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπου τα δάση έχουν μεγάλη κοινωνική και οικολογική σημασία», τονίζει ο Γιεβγκένι Σβαρτς, διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ρωσίας.

Η μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ και δεύτερη μεγαλύτερη όλων των εποχών που σημειώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού είχε αποτέλεσμα τα εξής:

Συνολικά, περίπου 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα. Για την επιχείρηση η ΒΡ χρησιμοποίησε 6.500 πλοία ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 40 δισ. δολ. Παρ' όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες από το ατύχημα, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν και επιτρέπουν τις επικίνδυνες εξορύξεις σε μεγάλα βάθη και επικίνδυνα μέρη όπως η Αρκτική, όπου η αντιμετώπιση ατυχήματος είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η ΒΡ ανακοινώνει έπειτα από όλα αυτά το οριστικό σφράγισμα του πηγαδιού Μακούτα.

Η δημιουργία ρήγματος σε δεξαμενή μονάδας αλουμίνας στην Ουγγαρία από υπερβολική βροχόπτωση έχει αποτέλεσμα να χυθούν περισσότερο από 1 εκατ. κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης σε τοπικό ποτάμι, φτάνοντας μέχρι και τον Δούναβη. Παρά τις υπερπροσπάθειες των ουγγρικών συνεργείων, η λάσπη θα απλωθεί σε μια έκταση 40 τ. χλμ.

Η ICCAT (διεθνής επιτροπή για τη διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού) εκδίδει την ετήσια απόφαση σύμφωνα με την οποία και φέτος θα επιτραπεί η αλιεία πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκινου τόνου από τα ασφαλή βιολογικά όρια του πληθυσμού, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις. Οι πληθυσμοί του κόκκινου τόνου έχουν ήδη μειωθεί παγκοσμίως κατά 80%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά στα όρια κατάρρευσης.

Πάνω από 200.000 λίτρα ραδιενεργής λάσπης διέρρευσαν από ορυχείο εξόρυξης ουρανίου της γαλλικής «Areva» στον Νίγηρα. Εδώ και χρόνια, οι δραστηριότητες της «Areva» στον Νίγηρα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και την υγεία των τοπικών φτωχικών κοινοτήτων.

Οι πρωτοφανείς απότομες πλημμύρες στη βορειοανατολική Αυστραλία έχουν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων. Περισσότερα από 75 χωριά και πόλεις θα πλημμυρίσουν επηρεάζοντας τη ζωή 200.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ . Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το νέο πλάνο της κυβέρνησης της Ινδονησίας για τον τερματισμό της αποδάσωσης του μεγάλου τροπικού δάσους της χώρας αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές. Σύμφωνα με αυτό, μια έκταση σχεδόν δύο φορές το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει εκτεθειμένη στις καταστροφικές διαδικασίες των μεγάλων βιομηχανιών χαρτιού και φοινικέλαιου.

Λίγα λεπτά μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στην Ιαπωνία ξεκινάει η μεγαλύτερη πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία μετά το Τσερνομπίλ. Ο σεισμός θα βγάλει εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, με αποτέλεσμα να λιώσουν μέσα σε λίγες ώρες οι πυρήνες. Μέχρι στιγμής έχει εκκενωθεί ο πληθυσμός σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, ενώ -σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις- η διαρροή ραδιενέργειας δεν αναμένεται να σταματήσει πριν από τις αρχές του 2012!

1 25 χρόνια Τσερνομπίλ. Κλιμάκιο της Greenpeace που πραγματοποίησε έρευνες στο Τσερνομπίλ -με αφορμή την 25η επέτειο από το ατύχημα- επιβεβαίωσε την ύπαρξη ραδιενέργειας σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στο περιβάλλον και σε τρόφιμα!

2 Τον Απρίλιο του 2011 αποψιλώθηκε στα δάση του Αμαζονίου έκταση μεγαλύτερη από όση τυπικά χάνεται μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2011 εντοπίστηκαν δορυφορικά 74,7 τ.χλμ. αποψιλωμένης δασικής έκτασης στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας, νούμερο που τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στα 405,6 τ.χλμ. - αύξηση κατά 540%. Η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με τα σχέδια για αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας και μείωση του ποσοστού της γης που ο κάθε ιδιοκτήτης υποχρεώνεται να αφήνει ανέγγιχτη τη φυσική βλάστηση. Στον Αμαζόνιο το ποσοστό αυτό είναι περίπου 80%, αλλά προτείνεται να μειωθεί ώστε να ευνοηθεί η αγροδασική βιομηχανία ενώ οι εισηγητές υπόσχονται και αμνηστία για όσες παράνομες αποψιλώσεις έχουν διαπιστωθεί ώς σήμερα.

Παναγιώτα Μαραγκού, WWF, συντονίστρια δράσεων επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 επανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση. Πλέον η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C -όριο «ασφαλείας» στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις- εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη υπόθεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία