Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού

Σύγχυση και αγωνία σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων προκαλεί η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του μηχανογραφικού δελτίου επιλογής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το υπουργείο Παιδείας.

Η καθυστέρηση στην παρουσίαση του μηχανογραφικού δελτίου αλλά και της ημερομηνίας κατάθεσής του προκαλεί σύγχυση στους υποψήφιους. Η καθυστέρηση στην παρουσίαση του μηχανογραφικού δελτίου αλλά και της ημερομηνίας κατάθεσής του προκαλεί σύγχυση στους υποψήφιους. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές που ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, δεν έχουν διευκρινισθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι υποψήφιοι να μη γνωρίζουν τι τους περιμένει. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει επίσης και τον χρόνο που θα κατατεθούν τα μηχανογραφικά. Επικρατέστερο είναι το διάστημα από 20 έως 29 Ιουνίου.

Φέτος, ο υποψήφιος θα συμπληρώνει το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά στο σπίτι του και θα οριστικοποιεί την υποβολή του στο σχολείο. Απαραίτητος είναι ο κωδικός που υπάρχει στο δελτίο εξεταζομένου και τα ατομικά του στοιχεία.

Σύμφωνα με τα σχέδια μηχανογραφικού που άρχιζαν να καταρτίζονται τον Απρίλιο και έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.», ο υποψήφιος μπορεί να φτιάξει πολλά μηχανογραφικά δελτία πριν καταθέσει τελικά μόνο ένα.

Είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα μπορεί να διορθώσει κάποιο λάθος στη σειρά των αριθμών προτίμησης, ή παραλείψεις αριθμών, ενώ δίδεται η δυνατότητα στον υποψήφιο να παρεμβάλει μία σχολή ανάμεσα στις άλλες που έχει ήδη επιλέξει.

Μόλις ο υποψήφιος ολοκληρώσει τη δήλωση των σχολών, το σύστημα καταχωρίζει το σύνολο των επιλογών του στην κεντρική βάση του υπουργείου Παιδείας. Με την καταχώριση του δελτίου το σύστημα δίδει έναν κωδικό και η ολοκλήρωση της κατάθεσης γίνεται στο σχολείο αποφοίτησης.

Με το νέο σύστημα περιορίζεται η γραφειοκρατία και μειώνεται το κόστος των 245.000 ευρώ το χρόνο για τις επιτροπές ανά διεύθυνση που χορηγούσαν τις βεβαιώσεις πρόσβασης.

Οπως επισημαίνουν πάντως στην «Κ.Ε.» έμπειροι καθηγητές, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τι σημαίνει περιορισμός των μετεγγραφών. Οτι δηλαδή σε όποια σχολή εγγραφούν, σ' αυτήν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οσοι έχουν αδέλφια τα οποία σπουδάζουν σε κάποια πόλη και υπολόγιζαν φέτος να δηλώσουν σχολές στην ίδια πόλη με αυτά, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το επιτύχουν και, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι γονείς τους θα βρεθούν να συντηρούν δύο και τρία σπίτια.

Οι υποψήφιοι που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή, τώρα εντάσσονται σε μία από τις 5 ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό σε άλλη πόλη, ορφανοί και με κάποια σοβαρή πάθηση) και είναι υποψήφιοι και στη γενική κατηγορία και στην ειδική, για κάθε τμήμα. Ανάλογα με το πώς έγραψαν θα περάσουν με τη μία ή την άλλη κατηγορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση