Έντυπη Έκδοση

Κραχ δανειοληπτών

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, έχοντας την υψηλότερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων, στεγαστικών και καταναλωτικών, το υψηλότερο ποσοστό υπερχρέωσης και την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση σε κατασχέσεις κατοικιών στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας (απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργείων Απασχόλησης των κρατών-μελών) για την «Κοινωνική επίπτωση της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα πολιτικής» των κρατών-μελών.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν το Φεβρουάριο από απαντήσεις των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που έθεσε η Επιτροπή. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι σε κάποια κράτη οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν ήδη φανεί στην κοινωνία και είναι πιο έντονες, εκεί όπου οι πολιτικές συνοχής δεν είναι αποτελεσματικές.

*Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα, από το 3,6% του συνόλου το 2007 στο 4,6% το 2008. Υψηλό θεωρείται επίσης ότι είναι στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο (4%) και στην Εσθονία (7%).

*Μεγάλη ήταν και η αύξηση στην κατάσχεση κατοικιών το 2008 στην Ελλάδα, 17%. Κατά 300% αυξήθηκαν οι κατασχέσεις στην Εσθονία, κατά 100% στη Δανία και 70% στη Βρετανία (66% άνοδο αναμένει η κυβέρνηση της χώρας φέτος).

Οπως εξηγείται στο έγγραφο, η σοβαρότητα της κατάστασης ανά κράτος θα εξαρτηθεί και από τους μηχανισμούς που έχει θεσπίσει η κάθε κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν τα σπίτια τους (μηχανισμοί που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν). Προσθέτει ότι τα αιτήματα και ο χρόνος αναμονής για κρατική στέγαση αυξήθηκαν στην Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Βρετανία.

*Η μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων καταγράφεται στην Ελλάδα. Φτάνει στο 6,9%, από 6% το 2007. Πρόβλημα καταγράφεται στη Λετονία, τη Λιθουανία (1,9%) και την Πορτογαλία (5%), καθρεφτίζοντας τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην πληρωμή των λογαριασμών τους.

*Οι νέες θέσεις εργασίας στο τρίτο τρίμηνο του 2008 στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007, στις 32.762. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά, μετά τη Λετονία (54%) και την Ισπανία, ενώ στην Τσεχία αυξήθηκαν κατά 15%.

*Την αδυναμία να πληρώσουν λογαριασμούς και να καλύψουν τις καθημερινές τους δαπάνες δηλώνουν οι κάτοικοι πολλών κρατών, ειδικά της Ισπανίας (αύξηση κατά 32% από το 2007) και της Πορτογαλίας (το 19% του συνόλου). Η Ελλάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο, αλλά η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, το 2006 το 18% του πληθυσμού είχε μεγάλες δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του και το 33% να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες (π.χ. ιατρικές).

*Αγορά κατοικίας: Η Ελλάδα δεν έδωσε επίσημα στοιχεία, αν και σύμφωνα με την ΤτΕ το 2008 οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν οριακά, κατά 1%. Ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο η μείωση των τιμών ήταν της τάξης του 5%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές έπεσαν το 2008 κατά 3,1% στην Ιρλανδία , 4% στη Δανία και στη Βρετανία έως και 20%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Τα μέτρα χωρών της νότιας Ευρώπης