Έντυπη Έκδοση

Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη

«Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα» έχει, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δημοσίευμα της «Independed» βάσει του οποίου «υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του λιβυκού καθεστώτος να χρησιμοποιηθούν 20 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα διαθέσιμα της Λιβύης στο εξωτερικό ώστε να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι συνομιλίες έγιναν στην Τρίπολη μεταξύ ομάδας της οποίας ηγείτο διπλωμάτης πολύ κοντά στον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και μελών του καθεστώτος Καντάφι, του Λίβυου πρωθυπουργού Αλ Μαχμούντι συμπεριλαμβανομένου.

Η συνάντηση κατέληξε σε σύμφωνο κατανόησης, το οποίο πάντως δεν συνυπέγραψαν λόγω προειδοποιήσεων της γαλλικής κυβέρνησης προς την ελληνική πλευρά ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία παρέχει νομιμοποίηση στον Καντάφι ως ηγέτη της Λιβύης και υποβαθμίζει την πολιτική της δυτικής συμμαχίας να τον κρατήσει απομονωμένο».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αποδεκτό ότι «είναι σε εξέλιξη από καιρό συζητήσεις από την ομάδα επαφής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λιβυκό λαό με χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος». Αναφέρεται μάλιστα ότι υπήρξε συνάντηση προχθές της ομάδας επαφής, στην οποία μετέχουν 20 χώρες, αλλά στο Αμπού Ντάμπι, και ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση», της παροχής δηλαδή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σημειώνεται τέλος ότι «η Ελλάδα, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους της, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Υπουργείο Εξωτερικών