Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 13,7% ΤΑ SPREADS ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΑ ΕΝΤΟΚΑ * 2 ΔΙΣ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS

Τα ομόλογα βρίσκονται και πάλι σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που ίσως πλέον δεν έχει και τόση σημασία για τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές θα συνεχιστεί και το 2012.

Την ίδια ώρα όμως που η Ελλάδα επαφίεται για ακόμη μία φορά στη «γενναιοδωρία» των ξένων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκονται στα «χαρακώματα» για τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν στη χώρα μας.

Υπό τις συνθήκες αυτές το Δημόσιο αναμένει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μία ευμεγέθη έκδοση εντόκων γραμματίων την ερχόμενη Τρίτη, η οποία μπορεί να φάσει τα 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Δημόσιο Ταμείο δεν θα ξεμείνει από ρευστό.

Η κόντρα που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Γερμανίας, μεταξύ του Βερολίνου, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο σχέδιο διάσωσης, και της Φρανκφούρτης, από όπου η ΕΚΤ αντιτίθεται, με εξίσου την ίδια ζέση, στο ενδεχόμενο αυτό, διαμορφώνει ένα αρνητικό κλίμα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους που είχε αναλάβει με το Μνημόνιο πέρυσι, η οποία πιστοποιείται από την υιοθέτηση πρόσθετων σκληρών μέτρων, επιτείνει την ανησυχία των αγορών.

Η κατάσταση αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του δεκαετούς τίτλου εκτινάχθηκε για ακόμη μία φορά πλησίον του 17% και το περιθώριο με τα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στο 13,7%.

Πλήρως εκτροχιασμένες είναι και οι αποδόσεις των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν και τη λυδία λίθο για τη λύση του ελληνικού δράματος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η λύση της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών, την οποία ακόμη και χθες υποστήριξε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αποτελεί στην ουσία αποδοχή της χρεοκοπίας, η οποία θα πυροδοτήσει την εξόφληση των CDS. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι οίκοι αξιολόγησης.

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε ότι τη «σωτηρία της Ελλάδας», δηλαδή τη λύση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής, την επεξεργάζεται ομάδα εργασίας που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό στις αρχές της εβδομάδας, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από την ΕΚΤ.

«Βιέννη»... εσωτερικού

Στην περίπτωση που η αντίσταση της ΕΚΤ δεν καμφθεί και δεν περάσει το γερμανικό σχέδιο για υποχρεωτική επιμήκυνση κατά 7 έτη των ελληνικών ομολόγων, το ύψος του δανείου που θα υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χορηγήσουν στην Ελλάδα, μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν προκριθεί μία λύση τύπου Βιέννης, το δάνειο μπορεί να περιοριστεί στο μισό, με δεδομένο ότι μόνο οι ελληνικές τράπεζες, των οποίων η συμμετοχή είναι δεδομένη, διατηρούν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν άλλα περίπου 15 δισ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κρατικά ομόλογα
Ευρωπαϊκή Ένωση