Έντυπη Έκδοση

Καλιφορνέζικο σεμινάριο για ασφαλή οδήγηση στους 2 τροχούς

Ντυμένοι με ολόσωμες δερμάτινες φόρμες, γεμάτες ενισχύσεις.

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του να στρίβεις Ανακαλύπτοντας την τέχνη του να στρίβεις Τα κράνη τους περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όπως και οι μηχανές τους. Υπάρχουν κάποιοι που όταν λένε τη λέξη «φέτες» δεν εννοούν το τυρί... Δεν είναι οδηγοί αγώνων. Είναι οι καβαλάρηδες της διπλανής πόρτας που ξέρουν ότι δεν αρκεί το δίπλωμα οδήγησης για να είσαι ασφαλής στον δρόμο. Είναι οι μαθητές διεθνώς αναγνωρισμένης αμερικανικής σχολής που ήρθε να παραδώσει μαθήματα στην Ελλάδα.

Την περασμένη Κυριακή λίγο μετά την ανατολή του ήλιου, η πίστα των Μεγάρων γέμισε μηχανές και νυσταγμένα χαμόγελα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή για ασφαλή και κατ' επέκταση αγωνιστική οδήγηση μηχανών ξεκίνησε τα φετινά μαθήματα στις πίστες της Ελλάδας. Σλόγκαν -που προκαλεί ανατριχίλα στους λάτρεις του είδους- «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του να στρίβεις» (Discovering the Art of Cornering).

Κατά 90% εγκεφαλική λειτουργία

Εμπειροι οδηγοί έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει ότι η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι κατά 90% μια εγκεφαλική λειτουργία. Ο επικεφαλής της σχολής (ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για τα μαθήματα) Keith Code έχει πάρει τα εύσημα ως ο πρώτος άνθρωπος που «αποδόμησε» την οδήγηση μοτοσικλέτας στα βασικά της μέρη και έφερε πραγματική κατανόηση στους οδηγούς όλων των κατηγοριών.

Τα επίπεδα εκμάθησης (levels) της σχολής γίνονται με τη σειρά, από το ένα (Level Ι) μέχρι το τέσσερα (Level IV). Κάθε επίπεδο ολοκληρώνεται σε μια ημέρα. Το «Επίπεδο Ενα» εξετάζει τα πιο συνήθη οδηγικά λάθη στα οποία προβαίνουν οι οδηγοί όλων των επιπέδων, από νέους μέχρι αγωνιζομένους.

Εσφαλμένοι χειρισμοί όπως λανθασμένη ταχύτητα εισόδου στη στροφή (πολύ γρήγορη ή πολύ αργή), ανακρίβεια στον έλεγχο του γκαζιού, λάθος επιλογή σημείου στροφής, γραμμής και κλίσης αναλύονται και εξηγούνται γιατί αυτά συμβαίνουν και πώς μπορούν να ξεπεραστούν. Ο εκπαιδευτής παρατηρεί και βοηθάει να διορθωθούν οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσει ο μαθητής με την κάθε άσκηση.

Αυτοπεποίθηση και έλεγχος «σμπαραλιάζονται» όταν οι αναβάτες βιώνουν ασαφείς φόβους για την ταχύτητά τους στην είσοδο μιας στροφής, για σωστές γραμμές, για τη σταθερότητα της μοτοσικλέτας καθώς επίσης και για τα δικά τους ατομικά λάθη. Αυτοί οι φόβοι και οι αβεβαιότητες απαντιούνται και αντικαθίστανται με ακριβείς και έμπιστες τεχνικές ελέγχου της μοτοσικλέτας.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το πόσο εύκολα ένας απλός οδηγός μπορεί να μάθει να στρίβει σωστά τη μηχανή του πλαγιάζοντάς την, τον σωστό και ασφαλέστερο τρόπο δηλαδή για να κινείται ο μοτοσικλετιστής στο δρόμο. Στο τέλος της ημέρας αυτό που σίγουρα φαίνεται είναι η διαφορά όχι μόνο στα πρόσωπα των μαθητών αλλά και στον τρόπο που χειρίζονται πλέον τη μηχανή τους. Κι αν το ένα δέκατο από αυτά τα μαθαίναμε πριν πάρουμε το δίπλωμα και βγούμε στον δρόμο, σίγουρα τα τροχαία στην Ελλάδα θα ήταν λιγότερα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια