Έντυπη Έκδοση

Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα

Μόνο το 2011, η ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να γλιτώσει 1 δισ. ευρώ εισπρακτικά μέτρα, αν η κυβέρνηση δεν είχε συναινέσει στη διά νόμου καταγραφή στο χρέος των εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων, επέκταση αδειών και παραχώρηση δικαιωμάτων αντί στη μείωση του ελλείμματος.

Συνολικά έως το 2015 το κέρδος από την αξιοποίηση των 50 δισ. ευρώ θα ήταν πολλαπλάσιο, εμποδίζοντας την καταρράκωση του κοινωνικού κράτους και την τεράστια φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο, αναφέρεται ρητά ότι αφαιρέθηκαν από τα αρχικά έσοδα του 2011 συνολικά 200 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών και 770 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι έσοδα από παραχωρήσεις (αδειών τηλεπικοινωνιών, του «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ) δεν μπορούν να καταγραφούν λογιστικά στα έσοδα του 2011.

Το ζήτημα είναι λογιστικό αλλά και ουσιαστικό. Ενώ η Eurostat επιτρέπει όλα τα κράτη να καταγράφουν μερίσματα, κέρδη, ενοίκια, επέκταση αδειών (το έτος που λήγουν) κ.λπ. στο έλλειμμα, η Ελλάδα αναγκάστηκε την άνοιξη διά νόμου να δεσμευθεί ότι κάθε πωλητήριο θα οδεύει στη μείωση του χρέους και τα όποια «κενά» στο έλλειμμα να καλύπτονται με νέους φόρους...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου