Έντυπη Έκδοση

Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες

Σημάδια κούρασης αλλά και ενδείξεις μετεξέλιξης παρουσίασε η κινητοποίηση της πλατείας Συντάγματος κατά την τρίτη εβδομάδα της.

Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν δεκάδες συνελεύσεις σε συνοικίες της Αθήνας και στην επαρχία. Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν δεκάδες συνελεύσεις σε συνοικίες της Αθήνας και στην επαρχία. Κανείς, όμως, δεν προεξοφλεί αποχώρηση της κατασκήνωσης όπως συνέβη στη Μαδρίτη. Οι συνέπειες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής εγγυώνται την τροφοδοσία ενός νέου δυναμικού κύματος διαμαρτυρίας, με αιχμή τη γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Επειτα από την εντυπωσιακή συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, παρατηρήθηκε μείωση της προσέλευσης τις καθημερινές μπροστά από τη Βουλή. Οργανώθηκαν, όμως (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά), ουσιαστικές δημόσιες συζητήσεις, με οικονομολόγους που ανέλυσαν τις λεπτομέρειες μνημονίου και χρέους.

Κάμψη, ωστόσο, εκδηλώθηκε τις υπόλοιπες μέρες, με αισθητά μειούμενο αριθμό συμμετεχόντων στις λαϊκές συνελεύσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις επί διαδικαστικών και ουσιαστικών ζητημάτων. Διακριτή έγινε σε αρκετές περιπτώσεις η διαφωνία μεταξύ διαφορετικών τάσεων της συνέλευσης σχετικά με το αν έχει μεγαλύτερη σημασία η στροφή προς αγωνιστικές δράσεις και διαμαρτυρίες ή η διατήρηση μιας διαδικασίας που εξασφαλίζει ανοιχτό διάλογο και ζύμωση χωρίς να πιέζει τις εξελίξεις. Μια πρόταση που καταψηφίστηκε ήταν να γίνεται λαϊκή συνέλευση κάθε Κυριακή και τις υπόλοιπες έξι μέρες να λειτουργούν μόνο οι θεματικές ομάδες και συνελεύσεις.

Η συνοχή της πλατείας και η ανεκτικότητα της διαφορετικής άποψης δεν σταμάτησαν να δοκιμάζονται ούτε αυτή την εβδομάδα. Με καχυποψία σχολιάστηκε, για παράδειγμα, το κάλεσμα οργάνωσης για περιφρούρηση του Συντάγματος από "πατριώτες" ή για τα αντιφασιστικά πανό στην πλατεία. Πολίτες με αντίστοιχες απόψεις εκφράστηκαν και στη συνέλευση, χωρίς να τύχουν θερμής υποδοχής. Αποφεύχθηκαν, όμως, έκτροπα, σαν αυτό που επιχείρησε να προκαλέσει ομάδα νεαρών που αυτοπροσδιορίστηκαν ως προερχόμενοι «από πάνω» που «νιώθουν ανεπιθύμητοι κάτω» και απαίτησαν να πάρουν το μικρόφωνο εκτός κλήρωσης των ομιλητών.

Την ίδια ώρα, ο σπόρος του Συντάγματος δείχνει να πιάνει σε μικρότερες πλατείες της πρωτεύουσας, όπου πραγματοποιούνται τοπικές συνελεύσεις. Σε Χολαργό, Περιστέρι, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, πλατεία Βικτωρίας και αλλού συνεχίζονται τα καλέσματα, άλλοτε με στόχο να ενισχυθεί η πλατεία Συντάγματος, κι άλλοτε επενδύοντας στην ελπίδα ότι οι τοπικές κοινωνίες θα καλλιεργήσουν λαϊκές συμμετοχικές πρωτοβουλίες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εθνικοί τόνοι υψώθηκαν με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και με τη συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο που προειδοποιεί τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το Μνημόνιο ΙΙ» ότι θα παραπεμφθούν για εσχάτη προδοσία.

Εναντίον βουλευτών στράφηκαν οι αγανακτισμένοι και άλλων επαρχιακών πόλεων. Μεθαύριο Τρίτη στην Κόρινθο, η συνέλευση προγραμματίζει πορεία στα γραφεία των τεσσάρων βουλευτών του νομού για να τους ανακοινωθεί ότι θεωρούνται «εχθροί» και ότι «απολύονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
«Τίποτα δεν μας σταματά - Δεν θα πληρώσουμε ποτέ»