Έντυπη Έκδοση

Λέει ναι κι εννοεί όχι

«Μια ακόμη αποτυχημένη συνάντηση θα περάσει λανθασμένα μηνύματα και στην κοινωνία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με αυτό το σκεπτικό, αλλά και με την πεποίθηση ότι οι πρωθυπουργικές κινήσεις γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, μετά και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, το επιτελείο Σαμαρά θέτει όρους για μια νέα συνάντηση των δύο ανδρών, τέτοιους που επί της ουσίας την αποκλείουν.

Οπως αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής δικών της στελεχών σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί από κοινού με το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος, και έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Πολιτική που βαθαίνει την κρίση η Ν.Δ. δεν μπορεί να προσυπογράψει. Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» απάντησε στον Γ. Παπανδρέου ο Α. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνουν οι συνεργάτες του, θέτει ως βασικό όρο, προκειμένου να προσέλθει σε μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να υπάρξει προκαθορισμένο πλαίσιο και να έχουν γίνει αποδεκτές ουσιαστικές προτάσεις της Ν.Δ. από το Ζάππειο 2. Η πλέον βασική εκ των προτάσεων που η Ν.Δ. θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Με δεδομένο πλέον ότι στο μεσοπρόθεσμο όχι μόνο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, η πρωθυπουργική πρόσκληση προς τον Αντ. Σαμαρά δεν κρίνεται παρά ως μια ακόμη απόπειρα «παγίδευσης» της Ν.Δ.

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου έλυσε τα χέρια του Αντ. Σαμαρά με την απόφασή του να το φέρει ως ένα και μοναδικό άρθρο στη Βουλή και να του προσδώσει χαρακτήρα τριετούς προϋπολογισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα είναι φανερή, και κανείς εκ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να ενυπάρχουν στους κόλπους της Ν.Δ., δεν θα πει «ναι». Στην ψήφιση, αργότερα, των εκτελεστικών νόμων θα φανεί κατά πόσο και πού η Συγγρού θα παράσχει συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούγονται για κυβέρνηση προσωπικοτήτων: Η εκτίμηση του επιτελείου Σαμαρά είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου θα κινηθεί στα όρια της παράταξής τους, και σκοπεύουν να αποφύγουν παντοιοτρόπως να «χρεωθούν» πρόσωπα που «κάποτε πέρασαν από τη Ρηγίλλης». Τέλος, η εκτίμηση της Συγγρού για το φημολογούμενο δημοψήφισμα είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ από κυβερνητικής πλευράς, στην απόπειρά της να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, μπορεί δε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την προκήρυξη εκλογών, τις οποίες τοποθετούν τον Οκτώβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία