Ηλεκτρονική Έκδοση

Συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Θρίαμβος Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας

Χωρίς ωστόσο την απαραίτητη πλειοψηφία για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, όσον αφορά στις συνταγματικές μεταρυθμίσεις

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έγινε χθες ο δεύτερος πολιτικός που κερδίζει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Τουρκίας, από το 1946 που ισχύει το πολυκομματικό σύστημα. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ κέρδισε ποσοστό της τάξεως του 50,24%, ποσοστό υψηλότερο και από αυτό του 46,58% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2007. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα του Ερντογάν κερδίζει 325 έδρες στο σύνολο των 550 εδρών του τουρκικού Κοινοβουλίου, μην καταφέρνοντας όμως να εξασφαλίσει τις 330 ή περισσότερες έδρες που θα του επέτρεπαν να προχωρήσει, έστω και με δημοψήφισμα στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. διαμηνύοντας

Το πρώτο κόμμα και πολιτικός που  είχε καταφέρει να εκλεγεί σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές στις εκλογές του 1950, του 1954 και του 1957.

"Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν" είπε ο Ερντογάν που βγήκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, για να χαιρετίσει το πλήθος των οπαδών του καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε συναίνεση προκειμένου να επιτευχθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση.

"Ο λαός μας έδωσε το μήνυμα για να θεσπίσουμε νέο σύνταγμα μέσω της συναίνεση και της διαπραγμάτευσης" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Θα είμαστε ταπεινοί...Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και αυτά που δεν είναι στη βουλή, με τα ΜΜΕ, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τους πανεπιστημιακούς, με τον καθένα που έχει κάτι να πει".

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ακόμη ένα σύνταγμα που θα δίνει έμφαση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και θα "αγκαλιάζει" όλα τα κόμματα και την κοινωνία.

Ακόμη στο μήνυμά του υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη του κόσμου.

"Πιστέψτε με, το Σεράγεβο κέρδισε σήμερα την ίδια νίκη με την Κωνσταντινούπολη, η Βηρυτός κέρδισε το ίδιο όπως η Σμύρνη, η Δαμασκός όπως η Άγκυρα , η Ραμάλα, η Ναμπλούς, η Τζενίν, η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ, κέρδισαν το ίδιο όπως το Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας" υπογράμμισε ο Ερντογάν προϊδεάζοντας για το ρόλο που επιθυμεί να παίξει στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των υπόλοιπων κομμάτων, το ακροδεξιό κόμμα, το "Εθνικιστικό Κίνημα", κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%, ποσοστό που προαπαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, συγκεντρώνοντας το 13% των ψήφων και κερδίζοντας 17 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2007, τότε είχε καταφέρει να κερδίσει 71 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Επίσης, το κεντροαριστερό "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα" συγκέντρωσε το 26% των ψήφων κερδίζοντας έτσι 136 έδρες, 24 περισσότερες από αυτές που είχε κερδίσει το 2007.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στη νέα σύνθεση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αυτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκπροσωπούνται  14%.  Συνολικά ΄έχουν εκλεγεί 78 γυναίκες επί συνόλου 550 βουλευτών.

Σημαντική νίκη κατάφεραν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι οποίοι υποστηρίζονταν από το φιλοκουρδικό "Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας" αφού συγκέντρωσαν το 5,8% των ψήφων κερδίζοντας έτσι 35 έδρες στη βουλή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δίνει την ευκαιρία στους Κούρδους να πιέσουν για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων, αλλά και να διεκδικήσουν μια επίσημη αναγνώριση της κουρδικής τους ταυτότητας.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης γύρω στις 15-20 Ιουλίου.

Νωρίτερα, στις 24 Ιουνίου  θα συνέλθει  η εθνοσυνέλευση για την ορκωμοσία των βουλευτών και εντός δέκα ημερών θα γίνει η εκλογή του προεδρείου.

Θα ακολουθήσει μία διαδικασία περίπου 10-15 ημερών, κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο και θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις για να ακολουθήσει η διαδικασία περί ψήφου εμπιστοσύνης.

Συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν

Την ελπίδα τους ότι η νίκη του Ερντογάν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές θα δώσουν νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξέφρασαν στο συγχαρητήριο μήνυμα τους ο πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Σας συγχαίρουμε για τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 12 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ανοίγει το δρόμο σε μια ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, όπως και σε έναν εκσυγχρονισμό της χώρας, στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αξιών και προδιαγραφών", τονίζουν στο μήνυμά τους Ρόμπεϊ και Μπαρόζο και προσθέτουν: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η περίοδος που ξεκινάει προσφέρει νέες δυνατότητες για νέες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και σε ένα πνεύμα διαλόγου και συμβιβασμού, και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της Ε.Ε. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα δώσει επίσης μια νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε".

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε το εκλογικό απότέλεσμα στην Τουρκία το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τις εκλογές "ελεύθερες και δημοκρατικές", διαμηνύοντας ότι ελπίζει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ο Νετανιάχου, τόνισε ότι η επιτυχής διαδικασία δημοκρατικών εκλογων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενο, εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα του οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών να αποκατασταθούν. Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών έφτασαν στο ναδίρ όταν Τούρκοι κομμάντος εισέβαλαν τον Μάιο σε πλοίο που μετέφερε ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί εξ αυτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Αφαιρέθηκε έδρα Τούρκου βουλευτή προφυλακισμένου για την υπόθεση “Βαριοπούλα”
Σαρωτική νίκη του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές
Έκρηξη στη νοτιοανατολική Τουρκία