Έντυπη Έκδοση

Βιώνοντας το Σέλας

Μια μοναδική παράσταση στην Ελλάδα

Το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 το πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική όσο και πρωτότυπη εκδήλωση.

Δημιουργός της εξαιρετικής πλανηταριακής παράστασης «Βιώνοντας το Σέλας» είναι ο Τέρενς Μάρτα, γενικός διευθυντής της Evans and Sutherland, ο οποίος ταξίδεψε δώδεκα φορές ώς το Φέρμπανκς της Βόρειας Αλάσκας και το Τρόμσο της Βόρειας Νορβηγίας, όπου και κατέγραψε σε time-lapse φωτογράφιση το μοναδικό θέαμα του Σέλαος για τους θόλους των πλανηταρίων.

Η 25λεπτη παράσταση που δημιούργησε είναι η πρώτη πλανηταριακή παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το Σέλας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια και το προβάλλει καλύπτοντας πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενίδειου Πλανηταρίου.

Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος για την εμφάνιση του ωραιότερου από τα παιχνίδια της φύσης όταν σχηματίζουν τις μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.

Τα διάφορα χρώματα που παρατηρούμε στο Σέλας εξαρτώνται από τα χημικά στοιχεία της ιονόσφαιρας με τα οποία συγκρούονται τα φορτισμένα ηλεκτρόνια από τον Ηλιο. Η όλη διαδικασία γίνεται με έναν αρκετά πολύπλοκο τρόπο που ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητός, αν και η αρχή της διαλεύκανσής του άρχισε πριν από περίπου 150 χρόνια. Το Σέλας δημιουργείται όταν τα ηλεκτρόνια που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο συγκρούονται με τα αέρια των ανώτερων στρωμάτων της γήινης ατμόσφαιρας. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η τηλεόραση, όπου μία ροή ηλεκτρονίων χτυπάει την οθόνη σχηματίζοντας τις διάφορες τηλεοπτικές εικόνες.

Το Σέλας είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της γήινης μαγνητόσφαιρας, έστω κι αν οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να το δούμε πάντα αφού χρειάζεται να βρισκόμαστε στο κατάλληλο μέρος και να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να το παρακολουθήσουμε. Οι διαστημοσυσκευές όμως μας το δείχνουν σαν δύο δίδυμα φωτοστέφανα τα οποία περιβάλλουν τους δύο μαγνητικούς πόλους της Γης, πάνω από τη Θούλη της Γριλανδίας και το Βοστόκ της Ανταρκτικής. Λάμπουν αμυδρά και αναδεύονται νωχελικά με μία «φωσφορίζουσα» λάμψη, ενώ το πλάτος του «στεφανιού» είναι πολύ μεγαλύτερο και εντονότερο προς τη νυχτερινή πλευρά της Γης. Είναι η θεαματική και ορατή ένδειξη της τεράστιας ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος που διαπερνάει την ατμόσφαιρα με ισχύ εκατομμυρίων μεγαβάτ ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, που πολλές φορές ξεπερνάει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ολόκληρη η Ευρώπη.

Από τη βόρεια Νορβηγία το φαινόμενο παρατηρείται σε καθημερινή σχεδόν βάση, ενώ στις νότιες περιοχές της χώρας είναι εμφανές αρκετές φορές κάθε μήνα. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης η εμφάνισή του περιορίζεται σε περίπου μία φορά κάθε μήνα, ενώ στην περιοχή της Μεσογείου δεν το βλέπουμε παρά μερικές μόνο φορές κάθε αιώνα, αφού η συνηθισμένη του εμφάνιση περιορίζεται σε μία ζώνη 2.500 χιλιομέτρων γύρω από τους μαγνητικούς πόλους.

(Τρεις προβολές: στις 20.00, στις 21.00 και στις 21.30, στις 21 Ιουνίου, είσοδος δωρεάν με δελτία προτεραιότητας, στις 19.00).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα