Ηλεκτρονική Έκδοση

Απεβίωσε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1936, Βερολίνο). Η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου, γυναίκα θρύλος για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό που γεννήθηκε το 1914 στη Λεμεσό και υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου σε βράβευση της πριν από 4 χρόνια στη γιορτή του προπονητή Η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου σε βράβευση της πριν από 4 χρόνια στη γιορτή του προπονητή Σε ηλικία 12 ετών είχε τις πρώτες της επιτυχίες (σε 60 μέτρα, ύψος και μήκος) στους Παγκύπριους αγώνες, καθοδηγούμενη από τον πατέρα της, Νικόλαο Λανίτη, που ήταν λάτρης του στίβου.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1931 για σπουδές (πολιτικές επιστήμες και νομικά) και από την πρώτη στιγμή προκάλεσε αίσθηση επειδή αγωνιζόταν με κοντό παντελονάκι.

Υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος για πολλά χρόνια στα 60μ, 100μ, 80μ εμπ., μήκος και ύψος με φορά και άνευ φοράς. Εκτός από το Βερολίνο το 1936 ήταν παρούσα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1948 στο Λονδίνο.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έχει τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ για την τεράστια προσφορά της στον αθλητισμό, καθώς και από φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ανακοίνωση για το θάνατο της Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου εξέδωσε ο ΣΕΓΑΣ, στην
οποία εκφράζει τη θλίψη των ανθρώπων της ομοσπονδίας και του κλασικού αθλητισμού και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη (22/6) το μεσημέρι (14:00) από το Α΄ Νεκροταφείο Αθήνας.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Στίβος
Σπορ