Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ

Η αισιοδοξία έχει πρόσωπο

Παρ' ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη περίοδο -βιώνοντας τη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση μετά τη Μεταπολίτευση- νέοι που αρίστευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον τους.

Μ. Τζουμάκα: «Επειδή το ήθελα» Μ. Τζουμάκα: «Επειδή το ήθελα» Η θετική τους στάση πηγάζει από τα «όπλα» τους, που δεν είναι άλλα από την επιθυμία τους να τα καταφέρουν, αλλά και το ότι είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για τη ζωή τους ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες! Το ότι είναι μαχητές το αποδεικνύει η τόσο υψηλή τους βαθμολογία φέτος που -κατά γενική ομολογία- τα θέματα ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών -κάτι που επιβεβαιώνουν και οι 3 αριστούχοι στην «Ε».

* «Από παιδί έμαθα να βλέπω τις δυσκολίες ως προκλήσεις και όχι ως εμπόδια», λέει στην «Ε» η αριστούχος Μαρίτα Τζουμάκα -θεωρητική κατεύθυνση- που συγκέντρωσε 19.407 μόρια. Μιλώντας για τη μεγάλη της απόδοση στις πανελλήνιες υποστηρίζει ότι αυτή «οφείλεται στις γερές βάσεις που απέκτησα μελετώντας από το Δημοτικό, και μελετούσα γιατί το επιθυμούσα και όχι γιατί έπρεπε. Και η πραγματική γνώση κατακτιέται μόνο μέσα από την ουσιαστική μελέτη, ποτέ δεν θα κάνεις κάτι κτήμα σου με την παπαγαλία, άλλο πασάλειμμα άλλο γνώση, μόνο κάποιος που είχε μελετήσει εις βάθος μπορούσε να γράψει στα φετινά -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- απαιτητικά θέματα».

Η Μαρίτα έχει επιλέξει στο μηχανογραφικό της τη Νομική σχολή με κατεύθυνση την εγκληματολογία, με κριτήριο όχι την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά «την αγάπη για το αντικείμενο. Θέλω να βοηθήσω όσους αδικούνται, να αποτρέψω όσους έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη να την επαναλάβουν, αλλά και τα θύματα να μπορέσουν να συγχωρέσουν και να μην τους δηλητηριάσει το μίσος. Θα ήθελα να φύγω στο εξωτερικό να δουλέψω εκεί, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι -κατά ένα μεγάλο βαθμό- κλειστή, με ταμπού και προκατάληψεις».

*Και ο Στρατής Βαρβαγιάννης (τεχνολογική κατεύθυνση), που συγκέντρωσε 19.530 μόρια και που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό τη σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών, μας λέει ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και σχολή γιατί τον συναρπάζει «ο διεισδυτικός και συνάμα περιεκτικός και ξεκάθαρος τρόπος σκέψης των μαθηματικών» και βέβαια γιατί θέλει να γίνει μηχανολόγος. Για τη δυσμενή κατάσταση της χώρας μας ο Στρατής υποστηρίζει ότι «όποιος είναι πραγματικά καλός σε αυτό που κάνει, σε συνδυασμό με επιμονή και υπομονή, κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Εγώ θα αγωνιστώ, έχω και το κουράγιο και τις αντοχές, είμαι μόλις 18 χρόνων. Θα προσπαθήσω να τα καταφέρω στον τόπο μου, θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια, αν και πάλι δεν τα καταφέρω μόνο τότε θα φύγω για το εξωτερικό».

* Ο Λεωνίδας Χαρδαλιάς (θετική κατεύθυνση), που συγκέντρωσε 19.597 μόρια, συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: επέλεξε ιατρική «γιατί προσφέρεις στο συνάνθρωπο» και γιατί αγαπάει τα μαθηματικά. «Η ικανοποίηση που αισθάνομαι κάθε φορά που λύνω μια δύσκολη άσκηση είναι τεράστια, αισθάνομαι ότι δημιουργώ». Από την άλλη θα επιλέξει στο μηχανογραφικό του στρατιωτική ιατρική γιατί «τελειώνεις στα 24 και όχι στα 35». Οσο για την υψηλή βαθμολογία του: «Αν μελετάς συστηματικά και δεν αφήνεις κενά, το να αριστεύσεις δεν είναι κατόρθωμα, αλλά φυσικό επακόλουθο». Οσο για το μέλλον του σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον μάς απαντά: «Εγώ το δρόμο μου θα τον βρω γιατί είμαι διατεθειμένος να αγωνιστώ διπλά, αν χρειαστεί θα φύγω για το εξωτερικό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Μετεξεταστέα η Παιδεία