Έντυπη Έκδοση

Αίσθημα ανασφάλειας δείχνουν γκάλοπ

Ναι μεν, αλλά... είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της Public Issue -για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του «ΣΚΑΪ»- αναφορικά με την εγκληματικότητα, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών αλλά και την εξαγγελία των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε χθες η «Καθημερινή», στο ερώτημα «πόσο ασφαλής αισθάνεστε στη γειτονιά που μένετε;» το 61% απαντά «ανασφαλής» και το 39% «ασφαλής». Οσον αφορά στο ερώτημα για την κατάσταση στο ζήτημα της εγκληματικότητας τους τελευταίους 12 μήνες, το 88% απαντά ότι έχει χειροτερέψει, το 10% ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις το 2% απαντά ότι έχει βελτιωθεί. Αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας -με ή χωρίς άδεια των πρυτανικών αρχών ανάλογα- στα ιδρύματα και το 24% απάντησε ότι δεν πρέπει να επεμβαίνει. Για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων αλλά και για την ίδια την Αστυνομία, η έρευνα έδειξε τα ακόλουθα:

Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα νέα μέτρα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, ενώ το 38% απαντά το αντίθετο. Το 59% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μόνο το 38% υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα φέρουν αποτέλεσμα. Το ίδιο ποσοστό, 59% και αυτών που ψηφίζουν Ν.Δ., αναλογεί σε αυτούς που δεν εκτιμούν θετικά τις ικανότητες της ΕΛ.ΑΣ.

Την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. ερευνά, μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση της «Alco» για το «Πρώτο Θέμα». Στο ερώτημα για το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ., το 50,6% των ερωτηθέντων απαντά ο Κώστας Καραμανλής, το 13,7% ο Προκόπης Παυλόπουλος και το 10% ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Οσον αφορά την αναγκαιότητα για λήψη σκληρότερων μέτρων και πιο δυναμικής στάσης της Αστυνομίας, το 77,5% απάντησε «ναι» και το 18,5% «όχι». Σε αυτούς που συμφωνούν με τα σκληρότερα μέτρα εντάσσεται το 88,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 77,8% του ΠΑΣΟΚ και το 61,8% των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο και το ενδεχόμενο επέμβασης της Αστυνομίας σε περίπτωση τέλεσης εγκληματικών πράξεων, το 75,8% τάσσεται υπέρ της αλλαγής των προϋποθέσεων για το άσυλο και το 18,7% κατά. Επίσης, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιβολής επιπλέον ποινών σε όσους παρανομούν φορώντας κουκούλες, έναντι του 32,6% που διαφωνεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης