Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 15:18 Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Στο Σύνταγμα από την άλλη, οι «αγανακτισμένοι» έστησαν κάλπη για ψηφο «μη εμπιστοσύνης»!
Με 155 «ναι» η κυβέρνηση πέτυχε ψήφο εμπιστοσύνης
Λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα έληξε η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από τους 298 βουλευτές που ψήφισαν, οι 155 είπαν «ναι», ενώ 143 αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με 155 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έναντι 143 αρνητικών από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η Βουλή ανανέωσε τελικά την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Οπως αναμενόταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο (πρόσφατα) ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η τελευταία απουσίαζε στο εξωτερικό αλλά έστειλε επιστολή με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα με το αιτιολογικό ότι η βουλευτής δεν απουσίαζε σε αποστολή της Βουλής.
Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Παντούλας, Σάββας Εμινίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Κώστας Καρτάλης. Όλοι τους έστειλαν επιστολές με τις οποίες δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.
Επίσης σε αποστολή στο εξωτερικό βρίσκονταν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης οι οποίοι με σχετικές επιστολές τους ανέφεραν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Απο νωρίς σήμερα, το πολιτικό ενδιαφέρον βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όπου έλαβε χώρα η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή. Παράλληλα, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούσαν από το απόγευμα οι "αγανακτισμένοι", στην πλατεία Συντάγματος οι οποίοι δηλώνουν πως δεν προσφέρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και είχαν μάλιστα στήσει την δική τους κάλπη "μη εμπιστοσύνης".
Αναλυτικότερα στην Βουλή:
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε για ακόμα μια φορά πως υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και απηύθηνε έμμεση πρόταση στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ταξιδέψουν μαζί του στο Eurogoup της 3ης Ιουλίου.
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα και το παρομοίασε με κατασχετήριο Δημόσιας Περιουσίας.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι χρειάζεται νέα δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και ότι μπορούν να γίνουν προτάσεις από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.
Από τη μεριά του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε ότι το κόμμα της θα υπονομεύσει το δημοψήφισμα και ζήτησε διαγραφή του χρέους.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του, δήλωσε πως δίνει συναίνεση μόνο για την αλλαγή της πολιτικής και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και εκλογές.
Μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον λόγο πήρε ο Θ. Πάγκαλος τονίζοντας ότι η Ν.Δ. με το που "τσίμπησε" 0,5 μονάδες ζήτησε εκλογές αλλά και με μία δήλωση που προκάλεσε αναταραχή στη Βουλή, με αφορμή το πότε ήρθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει χωρίς δυσκολίες τη διαδικασία, καθώς ουδείς από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ψήφος "Μη Εμπιστοσύνης" από τις πλατείες
Αντίθετα, ψήφο εμπιστοσύνης δεν δίνουν οι πολίτες. "Την Τρίτη στις 19:00 δίνουμε και εμείς στην δική μας κάλπη του Συντάγματος ψήφο 'Μη Εμπιστοσύνης'. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν, όσους ανασχηματισμούς και αν κάνουν. Όσες καρέκλες και αν αλλάξουν, δεν μας αφορά. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει" τονίζεται στην ιστοσελίδα της κίνησης "Αμεση Δημοκρατία τώρα!"
Οι εταίροι της χώρας έχουν και αυτοί το βλέμμα τους στραμμένο στην Αθήνα, σε αναμονή του αποτελέσματος της νυχτερινής ψηφοφορίας. Περισσότερο, βέβαια, ενδιαφέρον έχουν για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η τρόικα συνεχίζει να ασκεί ασφυκτική πίεση προς την Αθήνα, απαιτώντας ουσιαστικά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του νόμου που θα το θέτει σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Η συζήτηση στη Βουλή
«Η αναμόρφωση του κράτους που συντελέστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν αναγκαία για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.
25 σχόλια
και για μια φορά ακόμη
λέμε για δημοκρατία
με πολίτες δίχως γνώμη
έφτασε εδώ η χώρα
με προδότες επροσώπους
όπου κλέβουνε συνέχεια
από τους απλούς ανθρώπους
και χρεώνουνε ποιους άλλους;
τους δικούς τους ψηφοφόρους
κι έβαζαν συνέχεια χρέη
με συνθήκες και με όρους,
που ερμητικά κλεισμένους
τους κρατούσαν τόσα χρόνια
κι έλεγαν “λεφτά υπάρχουν”
(για να κλέψουνε ακόμα)
και μας λένε επί πλέον
ότι θέλουν να μας σώσουν
ενώ πιο βαθιά στο χάος
προσπαθούνε να μας χώσουν.
Και δυο λόγια απλά, πεζά και σύντομα για όσους λέτε ότι κανείς δεν προτείνει μια καλύτερη λύση. Μα αυτό που εσείς προτείνετε είναι να αφήσουμε τους υπαιτίους που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση και που το ήξεραν πολύ καλά για δεκαετίες τώρα, να διαπραγματευτούν τα χρέη που δημιούργησαν.