Ηλεκτρονική Έκδοση

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο

Κανένα ίχνος αντισυνταγματικότητας δεν βρήκε στο Μνημόνιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως απεφάνθη σήμερα στην τελευταία της διάσκεψη. Σύμφωνα με τους δικαστές, η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα τηρεί το γράμμα του νόμου και του Συντάγματος ενώ υποστηρίζουν πως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δικαιολογούνται δεδομένου της οικονομικής κρίσης.

Οι δικαστές, αποφάσισαν πως η σύμβαση δανεισμού της Ελλάδας δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Χαρακτήρισαν συμβατές με το Σύνταγμα τις περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα ενώ το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου τα όποια νέα μέτρα έρθουν, με βάσει τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις και σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία ενώ θα δημοσιευθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε επιμέρους ζητήματα, υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών.

Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Η ολομέλεια του ΣτΕ δεν "είδε" παραχώρηση εξουσίας σε ξένες δυνάμεις αναφορικά με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και αντίθετα αποφάσισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

 
Δ. Παξινός: Απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά
 
Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, μετά την γνωστοποίηση της κρίσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε ότι «είναι μια απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά» και προσέθεσε ότι σύμβουλος Επικρατείας του είχε αναφέρει ότι «για αλλού ξεκινήσαμε και άλλου καταλήξαμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΣΑ είχε πρωτοστατήσει για την κατάθεση των προσφυγών στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του Μνημονίου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

30 σχόλια

21 Ο/Η S.K. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αναμενόμενο αλλά τραγικό. Η τελευταία και καθοριστική απόδειξη ότι οι δικαστικοί είναι εξίσου σάπιοι με τους πολιτικούς και συνένοχοι στην ΠΡΟΔΟΣΙΑ της χώρας μας.
22 Ο/Η dr.Fake έγραψε: (πριν 8 έτη)
Οι “Δικαιοσύνη” και “εμπιστοσύνη” είναι όροι ασύμβατοι. Στο μόνο που ταιριάζουν είναι στη ρίμα που κάνουν στο ανέκδοτο του Τζιμάκου: “Έχουμε εμπιστοσύνη, στην Ελληνική Δικαιοσύνη”….

http://kato-kefali.blogspot.com/2011/06/blog-post_4353.html
23 Ο/Η ΝΙΚΟΣ Α έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (από την απόφαση του ΣτΕ): Το Σύνταγμα ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που δεν συμβαίνει κάτι σημαντικό. Όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό εφαρμόζουμε ό,τι άλλο κρίνουμε εμείς αλλά όχι το Σύνταγμα!
(ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ "ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ" ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ - ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!!!)
24 Ο/Η chris st έγραψε: (πριν 8 έτη)
Κυρίες και κύριοι, μην προτρέχετε! Οι κύριοι του ΣΤΕ λειτούργησαν σωστά και ξέρουν τι κάνουν.
Κρατήστε την δήλωση «είναι μια απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά» και προσέθεσε ότι σύμβουλος Επικρατείας του είχε αναφέρει ότι «για αλλού ξεκινήσαμε και άλλου καταλήξαμε»
Και σκεφτείτε τι εξέτασαν; Tο Μνημόνιο όχι τη Σύμβαση. Με λίγα λόγια, με τη σημερινή απόφαση όταν η σύμβαση έρθει στο ΣΤΕ θα απορριφτεί. Αυτή χρειάζεται να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Γιατί νομίζεται ότι έχουν φαγωθεί με τη συναίνεση όλοι;
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Υπομονή.
25 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 8 έτη)
@ Βρασίδας
Πόσο θλιβεροί είναι οι οι απολογητές και λιβανίζοντες το χρεκοπημένο σύστημα! Χωρίς κανένα επιχείρημα παρά μόνο την αβάσταχτη ελαφρότητα του βολέματος και του αφασιακού τους μικρόκοσμου.
26 Ο/Η Βρασίδας έγραψε: (πριν 8 έτη)
@Παναγιώτης

Προσωπικά δεν είχα καμιά κάψα αν θα προσφύγει ή δε θα προσφύγει ... άρα το ερώτημα να το θέσεις στον ίδιο και σ' αυτούς που διαμαρτύρονται για την απόφαση. Ή είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη ή δεν είναι. Το κολπάκι όπου είναι όταν μας συμφέρει και δεν είναι όταν δεν πάλιωσε και δεν πείθει.

Επιπλέον, ο κ Παξινός κάνει εμμέσως πλην σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένο πρόσωπο που ομολογεί ότι επηρεάστηκε. Και δεν πήγε ακόμα στον εισαγγελέα να κατονομάσει το πρόσωπο αυτό; Είναι και νομικός και μάλιστα πρώην πρόεδρος του μεγαλύτερου ΔΣ της χώρας ...

Αυτά είναι φαιδρότητες με τις οποίες προσπαθεί να συμμαζέψει το στραπάτσο που έπαθαν. Η εισήγηση ήταν κάθετα αντίθετη με την αντισυνταγματικότητα εξ' αρχής.
27 Ο/Η George έγραψε: (πριν 8 έτη)
Βεβαίως. Άδικη η απόφαση των καθ' ύλην αρμοδίων, δίκαιη η γνώμη των απανταχού blogs, τηλεοικονομολόγων, δημοσιογράφων κλπ. Δρούμε ως μάζα και παρασυρόμαστε από οτιδήποτε δούμε γραμμένο. Μήπως χρειάζεται ψυχραιμία?
Αν μια απόφαση του ΣτΕ δεν μας ικανοποιεί είναι πουλημένο, όταν μας επικυρώνει μισθούς αναδρομικά είναι δίκαιο.
Ρε πού μας καταντήσατε...
28 Ο/Η Βρασίδας έγραψε: (πριν 8 έτη)
Μα και βέβαια George! Το είπαν τα blogs και διάφοροι γραφικοί αντιμνημονιακοί πατριωταράδες (που ωστόσο - τι παράδοξο! - επιμένουν να γράφουν με δυτικοευρωπαϊκούς και ουχί κυριλλικούς, όπως θα έπρεπε, χαραΧτήρες), τι άλλο θέλεις; Διαπιστωμένο και στάνταρ! Το ΣτΕ είναι πουλημένο αφού μας πούλησε. Αν μας υποστηρίξει θα γίνει αξιόπιστο (ας δώσει και κάνα επίδομα για να πειστούμε) ...
29 Ο/Η Maria έγραψε: (πριν 8 έτη)
Μα το μνημόνιο ,απο ότι, είπε,γνωστός συνταγματολόγος πρέπει να εξετασθεί απο συνταγματικό δικαστήριο και τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα.Αρα εξετάσθηκαν ,παράμετροι
σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής κ.τ.λπ.
Ας μας απαντήσει ο κ,Κατρούκαλος,που μας το είπε στη πλαετεία.
30 Ο/Η tkant έγραψε: (πριν 8 έτη)
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών αλλά, θες από αμέλεια, θες από βαρεμάρα, δεν έκλεισαν καλά την βαριά ξύλινη πόρτα και οι αποφάσεις που έβγαλαν την κοπάνησαν από την αίθουσα και πήγαν και θρονιάστηκαν στο κοινοβούλιο και δεν έλεγαν να ξεκουνήσουν από κει με τίποτε

Καλά βρε παιδιά αυτός ο τελευταίος που μπήκε στην αίθουσα σε βάρκα γεννήθηκε; Δεν του έκοψε να την κλείσει εκείνη τη ριμάδα την πόρτα;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά είδαν τις αποφάσεις οι βουλευτές της κυβέρνησης και νόμισαν για μια στιγμή ότι είχαν έρθει για αυτούς. Εκείνες όμως τυχαία πέρασαν από το κοινοβούλιο. Είχαν βγει για κάτι ψώνια στην Ερμού, είδαν φως στη βουλή και λένε δεν περνάμε κι από κει να δούμε τι γίνεται, και όπως μπαίνανε μέσα ήρθαν μούρη με μούρη με τους βουλευτές. Μόλις τις είδαν τα λιγούρια οι βουλευτές τις κοίταζαν από πάνω μέχρι κάτω και τις έγδυναν με τα μάτια τους σκεπτόμενοι ότι τις έστειλε ο πρωθυπουργός για να τους διασκεδάσει και να τους πείσει ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση είναι μια χαρά έγγραφα και καθ' όλα νόμιμα, να μην ανησυχούν και να ψηφίσουν το μνημόνιο Νο2 επειδή είναι πολύ καλύτερο από το μνημόνιο Νο3 που θα αφορά την το σκύψιμο της χώρας και δεν θα έχει καμία σχέση με το μνημόνιο Νο4 που προβλέπεται να έχει ολίγον από διείσδυση και ξεπούλημα με τις ανάλογες λαικατζίδικες φωνές "πάρε πάρε κυρία μου να φύγουμε δεν θα παίζουμε μια ζωή την κυβέρνηση έχουμε και δουλειές".

Οι δικαστές μόλις έμαθαν για τα γεγονότα έτρεξαν αμέσως και έκλεισαν την πόρτα ώστε όταν θα έρχονταν οι δημοσιογράφοι να κάνανε ότι συνεδρίαζαν ακόμη και ότι για την φυγή των αποφάσεων έφταιγε ο καφετζής που μπήκε μέσα κάποια στιγμή για να τους πάει τους καφέδες.

Τέλος ο ελληνικός λαός, με το που έμαθε για τις αποφάσεις αυτές, χάρηκε ανεπανόρθωτα επειδή προς στιγμήν είχε πιστέψει ότι το μνημόνιο και η Σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν κάτι επαχθές, ότι επρόκειτο για Λεόνιο σύμβαση, όπως επίσης ότι είναι επρόκειτο για Διεθνής σύμβαση . Όταν όμως έμαθε ότι οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν έτρεχε κάστανο, καθώς και ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι Διεθνής αλλά σύμβαση ανάμεσα στη Μιχαλού και την Ψωροκώσταινα κατάλαβε το λάθος του, αποφάσισε να γυρίσει στο σπίτι και να κάνει ότι είναι πλούσιος και να περνάει την ώρα του βλέποντας τηλεόραση.

Εγώ πάλι γιατί βλέπω κρεμάλες να έρχονται; Λες να κάνουν τα μάτια μου πουλάκια;

Πρόεδρε, προσοχή στο γορίλα.

http://tkant.wordpress.com/
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 30

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Στο Στρασβούργο θα κριθεί η συνταγματικότητα του Μνημονίου