Έντυπη Έκδοση

«Απελπισμένοι, προδομένοι και συκοφαντημένοι»

«Ηρθαμε στο Σύνταγμα για να ενωθούμε με τους αγανακτισμένους. Γιατί εμείς νιώθουμε απελπισμένοι και προδομένοι. Η κυβέρνηση μας συκοφαντεί, οι αποδοχές μας μειώθηκαν δραματικά και βιώνουμε την εργασιακή ανασφάλεια».

Μ'αυτά τα λόγια περιέγραφαν την κατάσταση που ζουν εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης των συνδικάτων.

Μεταλλικά κιγκλιδώματα και αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν τη Βουλή. Αν και ήταν εμφανές ότι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που περικύκλωσαν το κτίριο από τις επτά το απόγευμα, δεν είχαν σκοπό να διαπράξουν βιαιοπραγίες.

Μέλη της ΑΔΕΔΥ μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ συγκεντρώθηκαν χθες στη λεωφόρο Αμαλίας. «Δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» ήταν το σύνθημα. Ζητώντας «ψήφο μη εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση πήγαν αποφασισμένοι να παραμείνουν όρθιοι στην άσφαλτο και μετά τα μεσάνυχτα.

* «Επιχειρούν βίαιη ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας. Ηδη οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή που φθάνει το 50%» λέει ο Χρ. Κανάρης, εργαζόμενος στο Ιδρυμα Αναπήρων. Μιλάει για εντατικοποίηση της εργασίας και περικοπές μισθών: «Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να επιλύσει τέτοια ζητήματα που αποτελούν πολιτικές επιλογές και ξεφεύγουν από τα κλαδικά αιτήματα. Χαρακτήριζαν τους δημοσίους υπαλλήλους ως προνομιούχους. Είμαστε χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό, η ζωή μας χειροτερεύει καθημερινά. Ζητάμε ανατροπή της κυβέρνησης».

*Ο Κ. Μπούκας, εργαζόμενος στην περιφέρεια Αττικής, λέει ότι «ο νέος οργανισμός που φτιάχτηκε με τον Καλλικράτη προβλέπει στις υπηρεσίες δασαρχείων και διευθύνσεις αλλοδαπών να μειωθούν οι 1.260 οργανικές θέσεις σε 650. Για οχτώ δασαρχεία προβλέπονται οχτώ θέσεις δασοφυλάκων. Θέλουμε έναν σύγχρονο δημόσιο τομέα ικανό να εξυπηρετεί τους πολίτες.

*«Αντιδρούμε στα κυβερνητικά μέτρα που στοχοποιούν και συκοφαντούν τους δημοσίους υπαλλήλους ως η πηγή όλων των δεινών» προσθέτει ο Γ. Στεφάνου, εργαζόμενος στο υπ. Πολιτισμού: «Παραδίδουν τα φιλέτα του Δημοσίου σε ιδιώτες. Αυτό αφορά και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα έργα και τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, τη σημαντική μείωση των μισθών που οδηγεί τις οικογένειες στη φτώχεια. Αλλά μόνο ενωμένοι οι εργαζόμενοι μπορούν να παλέψουν».

* Ο Ν. Παπατριανταφύλλου εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα: «Συνεννοηθήκαμε με το κίνημα των αγανακτισμένων. Η συλλογική μας σύμβαση παραμένει σε εκκρεμότητα με ευθύνη των τραπεζών. Ταυτόχρονα γίνονται εξαγορές τραπεζών από ξένα κεφάλαια που επιφέρουν κινδύνους για απώλειες θέσεων εργασίας. Ζούμε τη φοροεπιδρομή, πολιτικές λιτότητας και εργασιακή ανσφάλεια. Τα 110 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα από το Μνημόνιο, είχαν δοθεί για τη στήριξη των τραπεζών σε βάρος μας».

*«Υστερα από τριάντα χρόνια δουλειάς στην τάξη αισθάνομαι εξευτελισμένη. Μας απαξίωσαν ως εκπαιδευτικούς» λέει η Ευ. Κάβαρη: «Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών προέρχεται από αγροτικές και εργατικές οικογένειες. Ηταν οι καλοί μαθητές που προσδοκούσαν ηθική ικανοποίηση. Το υπ. Παιδείας μάς θεωρεί ανάξιους, τεμπέληδες. Η προπαγάνδα γίνεται αποδεκτή θεωρώντας πως ό,τι κακό υπάρχει στην εκπαίδευση οφείλεται στους εκπαιδευτικούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Βουλή
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Σύσσωμο το Σύνταγμα τους αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης