Έντυπη Έκδοση

Στη Βουλή οι δικογραφίες για ΑΓΡΟΓΗ-ΕΟΤ

Οι αθρόες προσλήψεις στην εταιρεία «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» επί υπουργίας Σωτ. Χατζηγάκη και οι οικονομικές ατασθαλίες στον ΕΟΤ, την περίοδο 2008-2009, θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης από τη Βουλή.

 Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τις σχετικές δικογραφίες στο Κοινοβούλιο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αφού η εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε, προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα.

Το έναυσμα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την «ΑΓΡΟΓΗ» έδωσαν καταγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με αυτές, περίπου 40 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί του Καραμανλή και στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, βρίσκονται πίσω από το πάρτι των προσλήψεων που έγιναν στην εταιρεία, τον Αύγουστο του 2009, όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Σωτ. Χατζηγάκης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση κατήργησε το συγκεκριμένο φορέα και κατήγγειλε τις συμβάσεις των 269 εργαζομένων που προσλήφθηκαν δύο μήνες πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά συμπληρωματική δικογραφία για την κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ όταν επικεφαλής των υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού ήταν οι Κ. Μαρκόπουλος και Αρης Σπηλιωτόπουλος. Πρόκειται για την υπόθεση επαναπρόσληψης πρώην προϊσταμένου του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη και αφού είχε προηγηθεί η συνταξιοδότησή του, το 2009. Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση διαπίστωσε ζημία ύψους 72.000 δολαρίων σε βάρος του ΕΟΤ που αφορά αμοιβές αποδοχών και κάλυψη ασφαλίστρων.

Πάντως, η δικογραφία για τη βασική υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον οργανισμό βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Περιλαμβάνει στοιχεία για απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό αλλά και στοιχεία για ταξίδια που ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, συνολικού κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν βρεθεί τα παραστατικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Βουλή