Έντυπη Έκδοση

ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ - ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ, ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9 ΝΕΚΡΟΥΣ

Εμφύλιο αίμα στη Συρία

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του προέδρου Ασαντ ξέσπασαν χθες στη Συρία, όπου τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν, καθώς το καθεστώς συνεχίζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να παρέμβει.

«Στέλνουν φιλοκυβερνητικούς αλήτες μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτεθούν στους διαδηλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος των Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών, που τόνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 13χρονο παιδί «Στέλνουν φιλοκυβερνητικούς αλήτες μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτεθούν στους διαδηλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος των Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών, που τόνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 13χρονο παιδί Σε τουλάχιστον 3 πόλεις της Συρίας έγιναν «εμφύλιες» συγκρούσεις. Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και παιδί 13 ετών, που σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χάμα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χομς, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το καθεστώς κατέβασε «οπαδούς» στους δρόμους, οι οποίοι όμως δεν τους ήξεραν και ρωτούσαν τους ντόπιους τις κατευθύνσεις. Κανείς δεν τους ξέρει, είναι ξένοι στην πόλη και μας ρωτάνε συνέχεια, δήλωσε αυτόπτης μάρτυς και εκτίμησε ότι οι «οπαδοί» είναι περί τους 10.000. Μετά εμφανίστηκαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και ξέσπασαν πυροβολισμοί. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι στρατιώτες τούς ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν.

Πυρά και συλλήψεις

Ακόμα τρία άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαγιαντίν, της πόλης Ντεΐρ ελ Ζουρ. Συγκρούσεις μεταξύ Σύρων οπαδών και αντιπάλων του Ασαντ έχουν συμβεί και στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται ότι ήταν πιο αιματηρές. «Εχουμε κλιμάκωση σήμερα από τις αρχές», δήλωσε ο Ομάρ Ιντιλμπί, εκπρόσωπος των επιτροπών, και πρόσθεσε: «Στέλνουν φιλοκυβερνητικούς αλήτες μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτεθούν στους διαδηλωτές». Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αρχές ανάγκασαν φοιτητές και χωρικούς από την περιοχή της Λατάκιας να πάνε στις άλλες πόλεις για να διαδηλώσουν υπέρ του Ασαντ.

Στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν ώς το χωριό Χαμπουσιέχ, περίπου 2 χιλιόμετρα από τους πρόχειρους καταυλισμούς των Σύρων που θέλουν να περάσουν απέναντι, στην Τουρκία. Εκεί ακούστηκαν σφοδρά πυρά ελαφρών όπλων, αλλά δεν είναι γνωστό τι συνέβη. Μεγάλες φιλο-ασαντικές διαδηλώσεις έγιναν στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, στη Λατάκια, στη Χαζάκα και στην Ντεράα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Στο Χαλέπι είχαν ξεσπάσει το βράδυ της Δευτέρας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δεκάδες φοιτητές τού εκεί πανεπιστημίου είχαν συλληφθεί. Ακόμα 12 άτομα συνελήφθησαν στο γειτονικό χωριό Τελ Ριφάτ, μετά τις βραδινές διαδηλώσεις. Χθες ο πρόεδρος Ασαντ έκανε ακόμα ένα άνοιγμα προς τους διαδηλωτές. Χορήγησε νέα γενική αμνηστία για όλα τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν πριν από τις 20 Ιουνίου.

Ομπάμα με Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και συμφώνησαν ότι η Δαμασκός πρέπει να σταματήσει τη χρήση βίας και να αρχίσει τον εκδημοκρατισμό. Παρίσι και Μόσχα εξέφρασαν ανοιχτά και χθες τη διαφωνία τους για την κρίση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να μένει άφωνο επί πολύ, αλλά ο Ρώσος ομόλογός του απάντησε ότι οι εξελίξεις σε χώρες της περιοχής έδειξαν πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται όταν επιδιώκουμε να διευθύνουμε την κρίση και δεν υπάρχουν προοπτικές σε τέτοιες ενέργειες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία