Έντυπη Έκδοση

Προς επικύρωση η αποχώρηση στρατιωτών από το Αφγανιστάν

Την τακτική της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν οριστικοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ίδιο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2012 για την προεδρία.

Μέχρι το τέλος του 2011 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει όλες τις επιλογές», δήλωνε χθες αργά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ενώ ο Ομπάμα πραγματοποιούσε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προτού απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος (03.00 ώρα Ελλάδας).

Στο Αφγανιστάν επιχειρούν τώρα 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη φάση της αποχώρησης θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και αναμένεται η επιστροφή έως και 5.000 στρατιωτών, ενώ άλλοι τόσοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα στο 2012 αναμένεται να επιστρέψουν και οι επιπλέον 30.000 που εστάλησαν στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά της γρήγορης αποχώρησης έχει ξεκάθαρα ταχθεί ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπονομεύσει τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και να πυροδοτήσει νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ομπάμα ήταν να ικανοποιήσει εξίσου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που είχαν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για το «κλείσιμο» της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και έχει επιβαρύνει τους φορολογούμενους με εκατ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
ΗΠΑ