Έντυπη Έκδοση

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Και ξανά καρντάσια...

Μυστικές διαπραγματεύσεις προς βελτίωση των διμερών σχέσεων και επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των χωρών τους διεξάγουν με αμερικανική υποστήριξη αξιωματούχοι από το Ισραήλ και την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ».

Σχετικές πληροφορίες έδωσαν ανώτερος αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες επιβεβαίωσε πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ το περιβάλλον του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ Ισραηλινού αξιωματούχου για λογαριασμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ταυτόχρονα και σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, και άλλες συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του Γιόζεφ Σιεσανόβερ, Ισραηλινού αντιπροσώπου στη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τον Στολίσκο της Ελευθερίας, και του Τούρκου αντιπροσώπου στην ίδια επιτροπή, Οζντέμ Σανμπέρκ.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση είχε επαφές με Τούρκους ανώτερους αξιωματούχους στην κατεύθυνση της ματαίωσης της αποστολής στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί πριν από το τέλος του μήνα, αλλά και σε μια προσπάθεια επίσης βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Το Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση ότι το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που θα ήταν ναυαρχίδα της νέας νηοπομπής και επρόκειτο να αποπλεύσει σε λίγες μέρες για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα μετάσχει τελικά.

Το «Μαβί Μαρμαρά»

Το 2010, από την ισραηλινή έφοδο στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική κυβέρνηση να εμποδίσει την αναχώρηση ενός νέου στολίσκου, την επόμενη μέρα της νίκης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές.

Μετά την έφοδο στο πλοίο, τον Μάιο του 2010, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ, πρώην στρατηγικό σύμμαχο της Αγκυρας, δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

Το συμβάν με τη νηοπομπή επιδείνωσε περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ματαίωσε τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια προσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας. Μια σειρά συναντήσεων μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων, εκ των οποίων δύο πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, στα τέλη του 2010, δεν απέδωσαν καρπούς.

Προς επίρρωσιν των πληροφοριών περί διμερούς προσέγγισης, ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Haberturk μετέδωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχάρη με επιστολή του τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την εκλογική του νίκη, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του για συμφιλίωση των δύο χωρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις