Έντυπη Έκδοση

ΠΓΔΜ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β', ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Πρόκληση με αγάλματα

Δίπλα σε μία αψίδα θριάμβου και ένα φοίνικα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων στέκεται πλέον άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφιππου στον Βουκεφάλα, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο ελληνικές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Νωρίτερα χθες ολοκληρώθηκε στην πλατεία της πόλης Μοναστήρι η τοποθέτηση χάλκινου αγάλματος του Φιλίππου Β'.

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετείται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετείται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση των αγαλμάτων περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. «Ζητήσαμε από τις αρχές να αποφεύγουν πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν πρόκληση από την Αθήνα» δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς δυτικός διπλωμάτης στα Σκόπια.

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 11 μέτρων και βάρους 40 τόνων, τοποθετήθηκε από γερανούς σε βάση ύψους 10 μέτρων, υπό τις επευφημίες του πλήθους. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στην εθνική γιορτή ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν η κατασκευή σιντριβανιού και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας στη βάση του αγάλματος.

Γκρούεφσκι περί «αναγέννησης»

«Ο Αλέξανδρος επέστρεψε επιτέλους στην πατρίδα του», δηλώνουν πολίτες των Σκοπίων στα διεθνή πρακτορεία.

Το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε στην Ιταλία, κόστισε στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι εννέα εκατ. ευρώ και βρίσκεται στον πυρήνα του εγχειρήματος «Σκόπια 2014» για την ανάπλαση της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι μιλά για «αναγέννηση», ώστε η πόλη να είναι αντάξια του ονόματός της και «της αρχαίας δόξας της Μακεδονίας». Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, όταν η ανεργία φθάνει πλέον το 30% και το 1/3 των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πρότζεκτ 200 εκατ. ευρώ

Το πρότζεκτ «Σκόπια 2014» προβλέπει επίσης την ανέγερση 15 νέων κτιρίων, νέο συγκρότημα για να στεγάσει το υπουργείο Εξωτερικών και τα δικαστήρια, με τελικό κόστος που δεν είναι γνωστό. Το 2009, όταν ανακοινώθηκε το εγχείρημα, ο προϋπολογισμός ήταν 80 εκατ. ευρώ, αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ήδη το έργο «έχει καταπιεί» 200 εκατ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ