Έντυπη Έκδοση

Τ' ΟΝΟΜΑ ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ

Ιστορία γεμάτη βία

Στις πιάτσες της Ηλιούπολης, όταν ο Γιώργος Τσακογιάννης καθόταν στον πάγκο του προέδρου της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο: «Κοίτα να δεις, αν εμείς εδώ βάλουμε στο στόχαστρο το διαιτητή, το εννοούμε...».

Ο Τσακογιάννης οδηγείται χθες (ακόμα μία φορά) στον εισαγγελέα Ο Τσακογιάννης οδηγείται χθες (ακόμα μία φορά) στον εισαγγελέα Αλλωστε ο πρόεδρος δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Και από την πιάτσα ήξερε καλά, αλλά και από... στόχαστρα. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό είχε αποσυρθεί και παραδώσει τα καθήκοντα στον Νίκο Χάλκο, που και αυτός συνελήφθη.

Η ιστορία του Γιώργου Τσακογιάννη, 40 ετών σήμερα, άλλοτε παράλληλη με άλλα ονόματα που ενεπλάκησαν με τον πιο επίσημο τρόπο στο ελληνικό οργανωμένο έγκλημα και άλλοτε μοναχική, είναι γεμάτη συγκρούσεις, σφαίρες, βόμβες, φόνους, βία. Αλλά κυρίως από την ασθμαίνουσα αγωνία της επικράτησης σ' έναν αγώνα που κάθε άλλο παρά στημένος ήταν, καθώς το αποτέλεσμα άλλαζε... σφαίρα με τη σφαίρα. Παρά, όμως, τις αναφορές στο όνομά του, επίσημες και ανεπίσημες, αλλά και τις συλλήψεις του, ουδέποτε καταδικάστηκε, ανεξάρτητα αν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές κατηγορίες.

«Φρουτάκια»

Ο Γιώργος Τσακογιάννης ήταν κουμπάρος του Νίκου Γρηγοράκου, του μεγαλύτερου από τους δύο γιους της οικογένειας. Είχε βαφτίσει το παιδί του. Τίποτα δεν ήταν γνωστό γι' αυτούς μέχρι τον Ιανουάριο του 1996, όταν ο ιδιοκτήτης μιας καφετέριας («Il Posto») στην Ηλιούπολη, που είχε αρνηθεί να πληρώσει προστασία, τους είχε καταγγείλει. Από τότε η σχέση τους διερράγη. Ο Τσακογιάννης, σύμφωνα με τις καταθέσεις και των τριών Γρηγοράκων -πατέρας και δύο γιοι, που δεν ζουν πια- είχε αποχωρήσει και είχε φτιάξει δική του ομάδα, με προσανατολισμό τα μαγαζιά με τα «φρουτάκια» στις περιοχές που έλεγχε η ομάδα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμος, Ελληνικό, Αγιος Δημήτριος.

Μια νεότερη κατάθεση του Θόδωρου Γρηγοράκου, του μικρότερου γιου, ήταν σαφής: «Ο αδελφός μου ο Νίκος, ο Τσακογιάννης και ο Σωτηρόπουλος ασχολήθηκαν με τα "φρουτάκια", από τα οποία έβγαζαν πέντε εκατομμύρια την εβδομάδα. Ο αδελφός μου μού είχε πει ότι ο Τσακογιάννης είχε μια ομάδα με κλέφτες και τοκογλύφους». Ο Τσακογιάννης, από την άλλη, είχε πει στην απολογία του όταν φυλακίστηκε, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για τη δολοφονία του Νίκου Γρηγοράκου απέναντι από τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 8 Ιουνίου 2000, ενώ ο πατέρας του κατέθετε για υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης: «Είναι γνωστό στην Ασφάλεια ότι εδώ και πολλά χρόνια η οικογένεια Γρηγοράκου ασχολιόταν με εμπόριο κοκαΐνης και είχε κερδίσει πολλά λεφτά».

Βόμβες

Αφού είχαν αρχίσει να διασπώνται μεταξύ τους, τα σημαντικότερα επεισόδια που καταγράφηκαν ήταν: Δεκέμβριος 1998, τηλεχειριζόμενη βόμβα στο αυτοκίνητου του Νίκου Γρηγοράκου. Τραυματίστηκε, αλλά έζησε. Τέσσερις μήνες μετά, παρόμοια βόμβα, αλλά με πετονιά, στο αυτοκίνητο του Γ. Σωτηρόπουλου, συνεργάτη του Τσακογιάννη. Τον Απρίλιο του 1999 γίνεται επίθεση με Καλάσνικοφ στα αυτοκίνητα της οικογένειας Γρηγοράκου, έξω από το σπίτι τους. Μία εβδομάδα μετά, ίδια επίθεση στο σπίτι του Γ. Γιαννόπουλου, συνεργάτη του Τσακογιάννη. Μία εβδομάδα αργότερα βόμβα εξερράγη έξω από το σπίτι του Θ. Γρηγοράκου στο Μπραχάμι. Εγιναν και μερικά άλλα, ενώ στις 16 Μαΐου 1999, στον Αλιμο, υπήρξε συμπλοκή των δύο ομάδων, η οποία κατέληξε και σε συμπλοκή με αστυνομικούς. Τον Ιούλιο του 2000 δολοφονήθηκε και ο πατέρας Γρηγοράκος, ενώ οδηγούσε το τζιπ του στη Λ. Βουλιαγμένης, στην περιοχή της Βούλας. Ενα μυστηριώδες καλειδοσκόπιο σχέσεων, όπου το όνομα του Τσακογιάννη ακουγόταν σχεδόν πάντα, χωρίς ποτέ να αποδειχτεί επισήμως η ενοχή του. Ακόμα και όταν συνελήφθη, το 2001, με μια λίστα μαγαζιών με «φρουτάκια» και δίπλα χρηματικά ποσά, ενώ βρέθηκε και ένα όπλο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κατάφερε και γλίτωσε. Εναν χρόνο πριν είχε γλιτώσει τη φυλάκιση για τη δολοφονία του Νίκου Γρηγοράκου, στα Δικαστήρια. Βγήκε με εγγύηση 40 εκατ. δρχ., (τότε) και αφού είχε προηγηθεί η επιστολή μέλους της οικογένειας Γρηγοράκου, που ανέτρεπε την αρχική κατάθεση... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Διαφθορά
Για το ίδιο θέμα
«Τρεις εγκληματικές ομάδες»