Έντυπη Έκδοση

Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο

Τα ίδια ακριβώς μέτρα, με τις ίδιες ακριβώς εξοικονομήσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, που είχε αφήσει η τρόικα αναχωρώντας από την Αθήνα στις αρχές Ιουνίου στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνει και το μεσοπρόθεσμο του νέου υπουργού Ευ. Βενιζέλου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, το Μεσοπρόθεσμο συζητήθηκε δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο, στον κοινοβουλευτικό τομέα έργου του ΠΑΣΟΚ, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο πολιτικό συμβούλιο. Ορισμένες από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις σβήστηκαν και επαναδιατυπώθηκαν, αλλά το τελικό σχέδιο δεν διαφέρει σε τίποτε από το αρχικό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ. Μετά τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο του μεσοπρόθεσμου, η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για τη σύνταξη του κειμένου και αναχώρησε από την Αθήνα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ. Το μεσοπρόθεσμο συζητήθηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρατέθηκε ο πίνακας των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αναλυτικά σε 13 κεφάλαια, με συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους και εναλλακτικά μέτρα για κάθε παρέμβαση. Οι παρεμβάσεις αυτές οριστικοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το υπουργικό.

ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τον κοινοβουλευτικό τομέα έργου του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση διήρκεσε 13 ολόκληρες ώρες, χωρίς ωστόσο οι βουλευτές να έχουν πλήρη γνώση των παρεμβάσεων και των δημοσιονομικών στόχων του σχεδίου. Ο πρώην υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, θα επανεξεταστεί το θέμα πετρελαίου θέρμανσης και θα αναζητηθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ. Η «Ελευθεροτυπία» φέρνει στη δημοσιότητα το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και όλες τις παρεμβάσεις που προβλέπονται με την αναλυτική περιγραφή των μέτρων, καθώς και των εναλλακτικών σεναρίων που τα συνοδεύουν. Την ίδια μέρα δημοσιεύεται στα γερμανικά μέσα η έκθεση της τρόικας για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση και τα ποσά σε κάθε τομέα παρεμβάσεων είναι ταυτόσημα.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ. Εγκρίνεται και τυπικά από το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο.

ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ. Συνεδριάζει το eurogroup και δίνει το πράσινο φως.

16-19 ΙΟΥΝΙΟΥ. Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο νέος υπουργός Οικονομικών στέλνει το μήνυμα ότι είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα τέσσερα κρίσιμα θέματα, το αφορολόγητο, η έκτακτη εισφορά στα περυσινά εισοδήματα, ο φόρος πετρελαίου και η περαιτέρω μετοχοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ. Η τρόικα επιστρέφει.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ. Συνεδριάζει εκ νέου ο κοινοβουλευτικός τομέας έργου του ΠΑΣΟΚ και ενημερώνεται από τον Ευ. Βενιζέλο για την πορεία της συζήτησης με την τρόικα, που ολοκληρώνεται μετά τη συνεδρίαση του τομέα. Τα τελικά μέτρα είναι αυτά που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, με μικρές παραλλαγές που κι αυτές περιγράφονταν αναλυτικά από τις αρχές Ιουνίου. Ούτε οι αναλογίες δαπανών-εσόδων άλλαξαν, ούτε και οι στόχοι που τέθηκαν και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ακόμα και το χρονοδιάγραμμα έμεινε αμετάβλητο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει