Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ Ι.Χ., ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΛΕΣ, ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ

Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους

Στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» κινήθηκε η κυβέρνηση κατά την αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τα διαπιστωμένα προβλήματα της διάταξης λύθηκαν με μια ακόμη οριζόντια παρέμβαση. Αντί να αυξηθούν τα τεκμήρια για τους έχοντες και κατέχοντες -τεκμήρια τα οποία το 2011 μειώθηκαν ειδικά για όσους είχαν βίλες με πισίνες- διογκώθηκαν για όλους, πλούσιους και φτωχούς. Πλέον, οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν πολύ σκληρά μόνο και μόνο επειδή έχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές «οριζόντιες» αυξήσεις σε όλα τα τεκμήρια: αυτοκίνητα, ακίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Ειδικότερα:

Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων αυξάνονται από 33% έως 71,15% ανάλογα με τον κυβισμό. Ακόμη και για τα 1400άρια το τεκμήριο ανεβαίνει κατά 44% από τα 3.600 στα 5.200 ευρώ. Για τα δίλιτρα, το τεκμήριο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, από τα 5.400 στα 8.800 ευρώ.

Σημαντικές αυξήσεις επέρχονται και στα τεκμήρια των ακινήτων. Τα περυσινά ποσά αναπροσαρμόζονται κατά 30%-40%.

Στις πισίνες, το τεκμήριο αυξάνεται από τα 100 στα 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πισίνες με επιφάνεια έως 100 τ.μ. και στα 320 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για πισίνες ακόμη μεγαλύτερης επιφάνειας.

Η «Κ.Ε.» επεξεργάστηκε παραδείγματα με βάση τα νέα δεδομένα. Προκύπτει ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στην κάλυψη των τεκμηρίων. Οπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, ένας εργένης που μένει σε ένα νοικιασμένο σπίτι 85 τετραγωνικών μέτρων και οδηγεί ένα Ι.Χ. 1600 κυβικών, το οποίο αγόρασε με καταναλωτικό δάνειο, θα υποχρεωθεί να εμφανίσει εισόδημα ύψους 17.925 ευρώ (αντί για 14.850 ευρώ που ήταν το τεκμήριό του μέχρι φέτος) καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψει πρόσθετος φόρος. Είναι πολύ πιθανό, ο εργένης του παραδείγματος να έχει υποστεί γενναία μείωση εισοδήματος. Πώς λοιπόν θα καλύψει τα τεκμήρια;

Οπως και στο μέτρο των αποδείξεων, έτσι και στο θέμα των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να λειτουργήσει... εκδικητικά. Επειδή με τον περυσινό νόμο οδηγήθηκε τελικώς σε... ελάφρυνση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους έχοντες πολυτελή ακίνητα και βίλες, τώρα έρχεται να «διορθώσει» το λάθος με έναν χρόνο καθυστέρηση.

Μια βίλα στην Εκάλη με επιφάνεια 280 τετραγωνικά μέτρα και 100 τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων, έβγαζε το 2010 τεκμήριο 136.216 ευρώ μαζί με μια πισίνα συνολικής επιφάνειας 70 τετραγωνικών μέτρων. Αγνωστο γιατί, το 2011, το τεκμήριο για το ίδιο ακίνητο μειώθηκε στα 55.304 ευρώ, δηλαδή κατά 59%. Κι ερχόμαστε στο 2012, όπου με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το ακίνητο για το συγκεκριμένο ακίνητο θα φτάσει πλέον στις 77.000 ευρώ.

Το τεκμήριο των ακινήτων θα προστεθεί στα υπόλοιπα. Ετσι, όπως φαίνεται και στο σχετικό παράδειγμα, η οικογένεια με σπίτι 250 τετραγωνικών στην Κηφισιά, ένα τζιπ 2.500 κυβικών, ένα δεύτερο Ι.Χ. 1.600 κυβικών, μία πισίνα 60 τετραγωνικών μέτρων, τα δύο παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο βγάζουν πλέον τεκμήριο 96.000 ευρώ αντί για 71.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Μνημόνιο
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει