Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες

Σε αντίθεση με τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών παλαιότερων ετών, που δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, ο Ευ. Βενιζέλος είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που έχει πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και τη ρητή υποστήριξή της στην προσπάθεια να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου, δέχθηκε τις φιλοφρονήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, που δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, αλλά και στις ιδέες του για τα θέματα της πατρίδας. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ελπίδες για τα πράγματα απ' ό,τι πριν» είπε και προθυμοποιήθηκε να τον συνδράμει στο δύσκολο έργο του, δημιουργώντας μία προσευχή για την ανάκαμψη της χώρας, την οποία έστειλε σε 45 εκκλησίες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και διαβάστηκε την περασμένη Κυριακή.

«...Ενώπιον της μεγαλωσύνης Σου και της παγγνωσίας Σου, Κύριε ο Θεός ημών, ομολογούμεν ότι εσφάλαμεν ως Κράτος και ως λαός κατά την διαχείρισιν των εμπιστευθεισών ημίν οικονομικών και χρηματικών ευεργεσιών, ότι ηχμαλωτίσθημεν εις τον πειρασμόν των υλικών απολαύσεων, του ευκόλου πλουτισμού και του ψυχοφθόρου ευδαιμονισμού, και ούτως εξετέθημεν και αγγέλοις και ανθρώποις...» αναφέρει η προσευχή και ζητά από τον Κύριο να στηρίξει τους κυβερνώντες και τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό να αλλάξουν δρόμο.

Η προσευχή του κ. Ανθιμου ζητά από το Θεό, επίσης, να προστατεύσει τη χώρα από τις παγίδες που στήνουν όσοι θέλουν να τη βλάψουν: «... και ρύσαι ημάς εκ των εχθρών ημών και των αδικούντων την Πατρίδα και τον Λαόν ημών, εκ των μεθοδειών και μηχανημάτων και παγίδων και πονηρών επιθυμιών των ισχυρών της γης κατά της πατρίδος ημών. Και μη αποστήσης αφ' ημών την Σην κραταιάν βοήθειαν υπέρ των δικαίων του Ελληνικού λαού και της κατισχύσεως της δικαιοσύνης εις τας διαφοράς ημών μετά των συμμάχων λαών....».

Δεν ξέρουμε αν ο Ευ. Βενιζέλος έχει εναποθέσει στο θεό τις ελπίδες του για τη διάσωση της οικονομίας, αλλά ο ίδιος προσωπικά κατέφυγε πολλές φορές στην Εκκλησία πριν δώσει κρίσιμες μάχες. Λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ είχε επισκεφτεί τον τόπο καταγωγής του στο Τραχήλι Ευβοίας, όπου άναψε ένα κερί στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ήταν εφημέριος ο παππούς του ο παπα-Βαγγέλης. Οι κάτοικοι του χωριού τον θυμούνται όταν ήταν παιδί που ντυνόταν παπαδάκι και κρατούσε το θυμιατήρι».

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει στηρίξει την Εκκλησία σε αρκετές διαμάχες με την πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ασκήσει κριτική στον Κ. Σημίτη για το θέμα των ταυτοτήτων και την κατάργηση αναγραφής του θρησκεύματος. Σε συνέντευξή του το 2004 υποστήριζε: «Κάναμε λάθος χειρισμό. Ο Σημίτης έπρεπε να φέρει νόμο στη Βουλή, αντί να βάλει τον Σταθόπουλο και να κάνει διάλογο με την Εκκλησία. Είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία θα το δεχόταν. Αλλά δεν μπορείς να αγνοείς τον αρχιεπίσκοπο και να τον μειώνεις έτσι. Ο Χριστόδουλος στο ζήτημα του χειρισμού είχε απόλυτο δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τον προτεσταντισμό του Σημίτη».

Επίσης το 2004, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας για έναν πίνακα βέλγου καλλιτέχνη στην έκθεση Outlook, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο οποίος «πρόσβαλε βάναυσα το σύμβολο της πίστεως, το Σταυρό», έδωσε αμέσως εντολή για απόσυρσή του.

Ο νέος υπ. Οικονομικών επισκέπτεται αρκετά συχνά και το Αγιον Ορος, όπου κάποιες φορές περνά και μέρος των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν είναι γνωστό αν θα κάνει και φέτος διακοπές στο Α. Ορος, παρ' ότι μεσούσης της κρίσης ενδείκνυται, μιας και λιτές διακοπές θα είναι και ενδέχεται να τον φωτίσει ο θεός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα