Έντυπη Έκδοση

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους

Σε θολά νερά φαίνεται ότι κινείται το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Εγκριτοι συνταγματολόγοι εκφράζονται με έντονο σκεπτικισμό για το όλο εγχείρημα, ενώ ορισμένοι θέτουν μέχρι και ζήτημα αντισυνταγματικότητας σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η προϋπόθεση περί «κρίσιμων εθνικών θεμάτων».

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ο Ηλ. Μόσιαλος περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα θα προκύψουν μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας και τις προτάσεις για «συνταγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά το πολιτικό σύστημα» θα επεξεργαστεί επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων μέσα στο καλοκαίρι.

Οποια κι αν θα είναι τα ερωτήματα, όλοι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό της συμμετοχής των πολιτών στην κάλπη. Προς το παρόν, στη δημόσια συζήτηση έχουν τεθεί θέματα όπως του εκλογικού νόμου, του θεσμικού καθεστώτος περί ευθύνης υπουργών, της μονιμότητας των υπαλλήλων στο Δημόσιο, των μη κρατικών πανεπιστημίων, της διαφάνειας στα εσωτερικά των κομμάτων, μέχρι και του περιορισμού του αριθμού των βουλευτών σε 200.

«Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα τώρα. Ο,τι κι αν αποφασίσει ο κόσμος, θα πρέπει να περάσει μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία», εξηγεί ο συνταγματολόγος Κ. Μποτόπουλος, δηλαδή όχι προ του Μαΐου του 2013. Αυτό αφορά όλα τα θέματα που άπτονται θεσμικών αλλαγών, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η λειτουργία του εκλογικού συστήματος και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Χωρίς καμία χρησιμότητα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα ήταν να τεθεί ερώτημα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, αφού αυτό προβλέπεται ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα. Ανεξάρτητα από το ποια μορφή θα έχουν τα δημοψηφίσματα -ξεχωριστά ή με πολλαπλές θεματικές- ο κ. Μποτόπουλος υπογραμμίζει ότι κάθε ερώτημα πρέπει να είναι ευθύ, κατανοητό, διλημματικό και απρόσωπα διατυπωμένο.

«Η διαδικασία είναι αποκλειστική και όχι συντρέχουσα», απαντά ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Κ. Χρυσόγονος και συμπεραίνει ότι «οποιοδήποτε δημοψήφισμα με θέμα, άμεσα ή έμμεσα, την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων είναι αντισυνταγματικό». Συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την πάροδο πέντε ετών και όχι νωρίτερα από το Μάιο του 2013. Ειδικά για το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος θεωρεί ότι, εκτός της αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διαδικασίας, το ζήτημα είναι «γελοίο και παραπλανητικό. Η μονιμότητα δεν εμποδίζει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τους κατοχυρώνει, εφόσον υφίστανται οι θέσεις τους. Εάν αυτές καταργηθούν, τότε οι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν. Δεν εμποδίζει, επίσης, να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια και να απομακρύνουν όσους υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα».

Κατά τον κ. Χρυσόγονο «δεν υπάρχει λόγος να γίνει δημοψήφισμα. Για όσα θέματα αφορούν συνταγματική αναθεώρηση υπάρχει το εμπόδιο του άρθρου 110 του Συντάγματος. Τα υπόλοιπα μπορούν να υλοποιηθούν με την ψήφιση νόμων. Εάν υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, μπορούν να γίνουν αλλαγές». Θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα «πυροτέχνημα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό κοινής γνώμης».

Αποπροσανατολιστικά θεωρεί και ο Κ. Μποτόπουλος ότι μπορεί να λειτουργήσει το δημοψήφισμα, καθώς «θα προκαλέσει μια ευρύτατη πολιτική συζήτηση επί άλλων θεσμικών θεμάτων». Προτάσει την «κρισιμότητα της σημερινής περίστασης, που είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο χρόνο η οικονομική επιβίωση της χώρας και σε δεύτερο εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας οικονομικής ανόρθωσης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα