Έντυπη Έκδοση

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»

Στην πράξη καλείται να αποδείξει αυτή την εβδομάδα ο Αντ. Σαμαράς αν πράγματι οι ασφυκτικές πιέσεις που υπέστη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες δεν έκαμψαν το «αντιμνημονιακό του φρόνημα».

Μόνο οι χειρισμοί στην ψήφιση των άρθρων του εφαρμοστικού νόμου παραμένουν ζητούμενο για τον αρχηγό της Ν.Δ., που θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Μόνο οι χειρισμοί στην ψήφιση των άρθρων του εφαρμοστικού νόμου παραμένουν ζητούμενο για τον αρχηγό της Ν.Δ., που θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Το μόνο ξεκάθαρο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι ότι η Ν.Δ. θα πει όχι στο μεσοπρόθεσμο, αλλά και δεν προτίθεται μέχρι ώρας να προτείνει ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι της Τετάρτης που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση. Ερωτηματικό παραμένει πάντως έως αυτή την ώρα τι ακριβώς θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, του εφαρμοστικού νόμου.

Το βέβαιο είναι ότι έχει αποφασίσει να παραστεί η Ν.Δ. κατά τη συζήτησή του, παρά το ότι δέχτηκε εισηγήσεις αποχής από κάποιους εκ των «σκληρών» του κόμματος. Ο ίδιος όμως ο Α. Σαμαράς δεν επιθυμεί να σπάσει τους δεσμούς του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η παρουσία δείχνει προθέσεις τουλάχιστον επί μέρους συναίνεσης. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ωστόσο θα ψηφιστεί κατ' άρθρο με ονομαστική ή ονομαστικές ψηφοφορίες μόνο εφόσον υποβληθεί αίτημα 15 βουλευτών από οποιοδήποτε κόμμα. Εάν λοιπόν και συγκεκριμένα ποια άρθρα θα ψηφίσει και κυρίως αν θα προτείνει ονομαστικές ψηφοφορίες θα είναι το μέτρο της συναίνεσης της Ν.Δ. στην κυβερνητική λαίλαπα των μέτρων. Αλλά θα κριθεί και αν οι ασφυκτικές πιέσεις που υπέστη ο Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες από τους ομοϊδεάτες του Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπαρόζο, παρά τα επιφαινόμενα και τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, έπιασαν τόπο εν τοις πράγμασι.

Η κυβέρνηση διευκολύνει επί της ουσίας, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή με πολλά άρθρα, κάτι που δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση το περιθώριο ελιγμών και συναινέσεων σε επί μέρους ζητήματα.

Πολλώ δε μάλλον που ο Αντ. Σαμαράς έχει κατ' επανάληψη αλλά και πρόσφατα δηλώσει ότι συμφωνεί επί των στόχων του μεσοπρόθεσμου (μείωση ελλείμματος, μείωση χρέους), αλλά όχι και επί των μέσων εφαρμογής του. Εως το βράδυ της Παρασκευής από το επιτελείο του λεγόταν ότι δεν υπάρχει απόφαση περί υποβολής προτάσεων ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει στη Βουλή για «στοχευμένη στήριξη από πλευράς Ν.Δ. όσων θεωρεί ωφέλιμων για τη χώρα».

Σ' αυτή τη λογική η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Κάτι που ικανοποιεί και το «φιλελεύθερο» κομμάτι του κόμματος, καθώς ενυπάρχει πάντα ο φόβος μήπως κάποιοι εκ των «φιλελεύθερων», λόγω της άρνησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μεσοπρόθεσμο και άρθρα του εφαρμοστικού νόμου, κρατήσουν στάση διαφορετική από τη γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ. Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα, ότι αν ήταν ο 151ος θα ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και η συναίσθηση ότι την ίδια άποψη μοιράζονται και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. απλώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της ηγετικής ομάδας. Ζητούμενο παραμένει ωστόσο η τελική της στάση επί της φορολογικής λαίλαπας, καθώς είναι σαφές ότι αν η Ν.Δ. αφήσει στο ΛΑΟΣ την πρωτοβουλία να υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας χάνει τα όποια ερείσματά της στους «αγανακτισμένους», που ούτως ή άλλως θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Μνημόνιο