Ηλεκτρονική Έκδοση

Η κόρη του Μάνου Λοϊζου απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του έργου του πατέρα της

Μυρσίνη Λοϊζου προς κυβερνώντες: Καληνύχτα Ήλιε...

Την απαγόρευση χρήσης του έργου του πατέρα της, Μάνου Λοϊζου ανακοινώνει με επιστολή της στην κυβέρνηση η κόρη του μουσικοσυνθέτη. Με την συμβολική - όπως η ίδια την σχολιάζει- αυτή κίνηση θέλει να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ήταν μέρος του λαού και πως οι αξίες του δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα πρεσβεύει και θέλει να πει το «Καλημέρα Ήλιε» καθώς επέβαλλαν έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής και δημιούργησαν σκλάβους.

Ολόκληρη η επιστολή της Μυρσίνης Λοΐζου έχει ως εξής:

"Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής: Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου Λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν. Αφού αυτός ο Λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη Δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου Δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες.

Τα Δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την Παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον Δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το "Καλημέρα Ήλιε" στις Κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι. Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του Λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.

Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου. Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του Λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε. Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει".

Μυρσίνη Λοΐζου

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

67 σχόλια

61 Ο/Η ΑΝΕΣΤΟΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μέσα σε όλο αυτό κάποιο κόμμα θα έπρεπε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Κίνησεις που κάθε κυβέρνηση θα ακολουθούσε αναγκαστηκά αλλά τελικά το ΠΑΣΟΚ τις πέρνει στις πλάτες του.. Ήταν πολύ ''θαρραλέο'' αυτό που έκανε η κόρη του Μάνου Λοίζου..Ψευδαισθήσεις ότι ΚΑΙ ΚΑΛΑ κάτι έκανε κι αυτή!
Το τραγούδι αυτό ήταν και θα είναι πάντα πλάι μας.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ.
62 Ο/Η Γιώργος Κ. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μήνυμα αξιοπρέπειας, αγώνα και αισιοδοξίας η επιστολή της Μ. Λοΐζου. Το τραγούδι είναι πια ελεύθερο, είναι και πάλι των ανθρώπων του λαού. Δεν αντέχει τέτοια τραγούδια το φίδι του ολοκληρωτισμού και του φασισμού που έβγαλε από τις τρύπες της ιστορίας το ΠΑΣΟΚ.
63 Ο/Η Δημήτρης Β. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Θυμάμαι, οχτώ χρονώ, Δευτέρα, 19 Οκτώβρη του '81, στο χωριό είχαν αργία. Από τις 2~3 το βράδυ, αμάξια γυρίζαν και παίζαν τον 'Ηλιο. Το πρωί στήσαν μεγάφωνα στη πλατεία του χωριού κι ένα μεγάλο πράσινο ήλιο και χορεύαν, για τις Μυρσίνης τη ποδιά, παλιοί εξόριστοι, φακελώμενοι που δεν μπορούσαν να κάνουν απλά πράγματα, καθημέρινοι άνθρωποι...να μεθάν με τον 'Ηλιο κι να ελπίζουν....

Τριαντά χρόνια μετά τι απέγιναν; Αλλοί γύναν τρανοί και βγάλαν πολλά, άλλοι ραγιάδες παρακαλούσαν πράσινους βολευτάδες. Οι πιό πολλοί μείναν με την πίκρα στα χείλη και την απογοήτευση πως ο ήλιος τους πρόδωσε, και τώρα είρθε ο λογαριασμός.

Κάποιος έγραψε πως τα τραγούδια του Ήλιου τα καταχράστηκε η πρασινογουστέρα. Μόνο τα τραγούδια; Τους αγώνες δεν τους καταχράστικε; Καποιοί πεθάναν για τη Πατρίδα και κάποιοι πήραν συντάξεις δανεικές στο όνομα της αντίστασης τους. Ο Λαλιώτης, ο Παπουτσής η Δαμάνακη παραλίγο να σκωτοθούν για το 'Ηλιο και τώρα όλοι ξέρουμε τι απέγιναν και που βρίσκονται.

Η Μυρσίνη έχει δίκιο σε οσά γράφει. Αλλά, αν δεν κάνω λάθος, ζούσε ο Μάνος το '81 οτάν το ΠΑΣΟΚ καπηλευόταν τον Ηλίο και δεν νομίζω να το σταμάτησε. Ίσως αν ζούσε σήμερα να περιφερόταν σαν άλλος Θεωδοράκης να κάνει αντίσταση σε κάτι που πρίν αγγάλιασε και πετά απαρνήθηκε.

Δεν νομίζω να μεθυσάμε τον Ήλιο 30 χρόνια, αλλά εμείς μεθυσάμε με το φανταστικό μας ηλίο, και τώρα πληρώνουμε τις ενοχές μας με αποποιήσεις, συναυλίες αντίστασης και άλλα ξόρκια.

Τουλάχιστον τα ποιήματα μένουν αγνά, οι λέξεις δεν μολύνονται. Μυρσίνη από μια άποψη έκανες καλά. Μας θυμίζεις ότι η παλιά εποχή πέρασε και το μόνο που έχουμε είναι ο Λόγος, σαν εφόδιο να κάνουμε κάτι καινούριο. Ίσως αυτή τη φορά να τον μεθύσουμαι και να τον κρατήσουμε το Ήλιο.

Καλημέρα στον Ήλιο και σε σας.
64 Ο/Η ΡΙΤΣΑ ΓΚ. έγραψε: (πριν 9 έτη)
κ.Λοιζου,πράγματι ο πατέρας σας αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο την τέχνη του.Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αγωνίστηκαν με ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ και τους έμεινε μόνο το ξύλο.Αλήθεια αν ζούσατε σε σοσιαλιστικές κοινωνίες για τις οποίες αγωνίστηκε ο πατέρας σας ποια θα ήταν τα οικονομικά σας οφέλη από τα πνευματικά έργα του ως κληρονόμος...κι αν τολμούσατε να διεκδικήσετε κάτι θα βρισκόσασταν στη Σιβηρία να σπάτε πάγο.Εδώ όμως δε σας πειράζει το καπιταλιστικό σύστημα...Δεν έχετε λοιπόν δικαίωμα να μιλάτε για υποκρισία,ούτε μπορείτε να απευθείνεστε σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού κατ'αυτόν τον τρόπο,τη στιγμή που η πατρίδα μας παλεύει να σταθεί στα πόδια της,κι ευτυχώς με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.Μπορείτε να είστε περήφανη τώρα που ακούγεται ο ήλιος σε όλες τις σελίδες των οπαδών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.Εξάλλου οι αριστεροί έχετε αποδείξει και στο παρελθόν πόσο άψογα συνεργάζεστε με τη ΝΔ όταν πρόκειται για την εξόντωση του ΠΑΣΟΚ.Τώρα δε θα τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα σας...ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.
65 Ο/Η Χρήστος Παναγιωτόπουλος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Σας ευχαριστώ όλους ....ιδιαίτερα τις κυρίες (;) Βίκυ και Αναστασία για τα ....ωραία λόγια τους . Αν εγώ λοιπόν είμαι φασίστας , ηλίθιος , ανθρωπάριο και όλα αυτά που γράφετε , τότε εσείς κυρίες μου έχετε διαβεί προ πολλού το Ρουβίκωνα... είστε αρμοδιότητας ψυχιάτρων πλέον (πολλών όμως , ένας δεν σας κάνει καλά...) . Αν κάνετε τον κόπο να ξαναδιαβάσετε όσα γράφετε παραπάνω (σε νηφάλια όμως κατάσταση , γιατί δεν ξέρω τι είχατε πιεί όταν τα γράφατε...) τότε θα διαπιστώστε με άνεση ποιός είναι ο φασίστας κ.λπ . Αν δυσκολευτείτε λίγο κοιτάξτε τον καθρέπτη σας...
ΥΓ. Βίκυ μου γλυκειά εμείς καταφέραμε να καλοβλέπετε τη δεξιά ή μήπως την καλοβλέπατε προ πολλού ; αν θυμάμαι καλά κάποιοι σούπερ αριστεροί ήταν που συγκεβέρνησαν με τη δεξιά , ελπίζοντες να διαμοιραστούν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά "τους έκατσε λίγο στενό αυτό το γιλέκο"...Και αν δεν απατώμαι το ίδιο επιχειρείτε και τώρα ....πολλά αγκαλιάσματα βλέπω μεταξύ σας. Φαίνεται ότι για σας δεν ισχύει το "δις εξαμαρτείν" ή μάλλον δεν βάζετε ποτέ μυαλό , μόνο για ύβρεις και αερολογίες είστε και από ουσία μηδεν εις το πηλίκον ...
66 Ο/Η Carson έγραψε: (πριν 9 έτη)
Και συνεχίζετε η διχόνοια των Ελλήνων,ο ένας κατηγορεί των άλλων!Όλοι είναι ειδήμονες και όλοι είναι υπέρ του λαού,που αν ρωτήσει κανείς των λαό,η απάντηση θα είναι<<ουδέν σχόλιο >>.
67 Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αυτοί οι καρεκλοκένταυροι θα πουλήσουν και των ήλιο των Ελληνων, των φτωχόν Ελλήνων.
Αυτούς πρέπι να τους δικάστουν για εσχάτη προδοσία να ξεβρομίσει η Ελλάδα
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 67

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός