Έντυπη Έκδοση

Καταγγέλλουν καταπάτηση στη Στροφυλιά

Την προκλητική καταπάτηση από ιδιώτη, έκτασης που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο στην προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ramsar περιοχή των Μαύρων Βουνών, μέρος του οικοσυστήματος Κοτυχίου - Στροφυλιάς, καταγγέλλουν τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Σύμφωνα με την καταγγελία:

Ο συγκεκριμένος ιδιώτης αγόρασε την εν λόγω έκταση το 2004 και με απόφαση του Δασαρχείου Πατρών (πράξη χαρακτηρισμού 11920/20-12/2004) η έκταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως μη δασική, παρά το γεγονός ότι τμήματά της έχουν πυκνή βλάστηση, ενώ ο χαρακτηρισμός δεν εξαιρεί ούτε το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, των αμμοθινών αλλά και τμήμα των Μαύρων Βουνών.

Ο ιδιοκτήτης προέβη τον Νοέμβριο 2010 σε περίφραξη με συρματόπλεγμα ολόκληρης της παραπάνω έκτασης και προς το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην παραλία απέναντι από την είσοδο του «Kalogria beach», χωρίς να αφήσει το παραμικρό πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ο δρόμος για κάθε πεζό.

Η ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης περιέφραξε ακόμα και αμμοθίνες στηριζόμενος σε τοπογραφικό του 1990, με βάση το οποίο φέρεται (σύμφωνα με επίσημη καταγγελία ιδιώτη) να έχει μεταφέρει την οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων προς τη θάλασσα, καθορίζοντας από μόνος του και την «οριογραμμή παραλίας» χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση από καμία υπηρεσία σε αυτήν την περιοχή! Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την οριοθέτηση το οικόπεδό του φτάνει μέχρι τα βράχια της θάλασσας.

Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης να συντονίσουν τις παρεμβάσεις τους ώστε να επιβληθεί η νομιμότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία