Έντυπη Έκδοση

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ

Χαμηλό βαρομετρικό

Σε κλίμα αβεβαιότητας για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού οι «ύποπτοι» για καταψήφιση και γενικώς εκείνοι που έχουν εκφράσει διαφωνίες έχουν διαμηνύσει ότι θα καθορίσουν τη στάση τους λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την έκβαση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν:

* Υπό την πίεση της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που διοργανώνουν -όπως και το ΠΑΜΕ- και σήμερα συγκεντρώσεις. Κυρίως όμως υπό την πίεση των αγανακτισμένων, που κατά δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να ζώσουν και σήμερα τη Βουλή. Χθες η συζήτηση στο Κοινοβούλιο διεξαγόταν ενώ στην πλατεία Συντάγματος οι αγανακτισμένοι έδιναν και πάλι δυναμικό παρών, χωρίς να λείψουν πολλά επεισόδια.

* Υπό την πίεση της κυβέρνησης που επισείει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ζητούν από τους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση το πατριωτικό τους καθήκον.

* Υπό την πίεση των Βρυξελλών ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας αν καταψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Δύο + ένα σενάρια

Με βάση αυτή τη ρευστή κατάσταση τρία είναι τα σενάρια που συζητιούνται από χθες για τη σημερινή μέρα:

* Το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά με διαρροές τόσες ώστε να μην αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πολιτικό πρόβλημα. Είναι το καλό σενάριο για την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει 155 βουλευτές, όμως κατηγορηματικά «όχι» μέχρι τώρα λέει ο Αλ. Αθανασιάδης. Επομένως η δύναμη του ΠΑΣΟΚ πέφτει στους 154.

* Το ΠΑΣΟΚ να έχει περισσότερες διαρροές, αλλά αυτές να καλυφθούν από... «δάνειες ψήφους», όπως είναι βουλευτές από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς η γραμμή της είναι «ψήφος κατά συνείδηση», ή και ορισμένους από τη Ν.Δ. (π.χ. Ελσα Παπαδημητρίου). Σε αυτή την περίπτωση το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να περάσει, η Ε.Ε. θα... ανακουφιστεί, όμως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα και δεν θα μπορεί να σταθεί.

* Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να καταψηφιστεί. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είχε και πάλι ένα γύρο επαφών με τους βουλευτές που αντιδρούν, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει δημόσια δέσμευση ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου.

Επί παραδείγματι ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης και χθες επανέλαβε τη θέση του ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο διαφωνώντας με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των υδάτων. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλος που τώρα ρίχνει το βάρος των διαφωνιών στα άδικα φορολογικά μέτρα. Κατά των αποκρατικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παν. Κουρουμπλής, καθώς θεωρεί ότι θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές, ενώ σε δηλώσεις του χθες είπε ότι η σχέση Ελλάδας και δανειστών είναι σχέση τοκογλύφων και δανειζομένων.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση της εταιρείας υδάτων της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνείδησή του έχει παραπέμψει ο βουλευτής Σήφης Βαλυράκης. Εκτός όμως από αυτούς τους φανερούς «υπόπτους» η κυβέρνηση φοβάται και τους «σιωπηλούς» καθώς, όπως μας έλεγε χθες κοινοβουλευτικό στέλεχος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να κάνει την έκπληξη κάποιος άλλος.

«Λάδι στη φωτιά»

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά», σύμφωνα με έκφραση «πράσινου» κοινοβουλευτικού στελέχους, ήρθε χθες να ρίξει η πληροφορία που μεταδόθηκε από το «Ρόιτερ» ότι σε περίπτωση καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η Ε.Ε. έχει έτοιμο για εφαρμογή ένα δεύτερο σχέδιο. Στην κυβερνητική παράταξη σήμανε συναγερμός καθώς θεωρήθηκε ότι αυτές οι πληροφορίες αποδυναμώνουν το κυβερνητικό επιχείρημα περί αδιεξόδου και χρεοκοπίας και ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Για το λόγο αυτό εξάλλου χθες τρεις κοινοτικοί παράγοντες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα εκτός από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πέρασε το Μεσοπρόθεσμο, ΜΑΤωσαν πάλι το Σύνταγμα
Εξω με τα δακρυγόνα και μέσα για τα κλάματα
Πυρά για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά «ναι» από την Επιτροπή
Δεν τους λύγισαν ΜΑΤ, φόροι και κουκουλοφόροι