Έντυπη Έκδοση

Στόχευαν με χημικά κατευθείαν τα πρόσωπα

Οι φωτογραφίες της χθεσινής διαδήλωσης, που κυκλοφορούσαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου, απεικόνιζαν πλήθη κυνηγημένων πολιτών με φόντο τη Βουλή των Ελλήνων και ένα νοσηρό, «χημικό» ορίζοντα.

Η αστυνομία έκανε χθες, για άλλη μια φορά, επίδειξη ισχύος και... δειγματισμό της νέας παραλαβής δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Κατά το μεσημεράκι, το Σύνταγμα θύμιζε περισσότερο θάλαμο αερίων παρά κεντρική πλατεία ευνομούμενης πολιτείας. Την ίδια ώρα βουλευτές, που στο παρελθόν έβγαζαν μεγαλόστομες κορόνες περί κατάργησης των χημικών, υπερψήφιζαν μέσα στο Κοινοβούλιο -και την άνεση του κλιματιστικού- το επίμαχο πρόγραμμα.

Οσοι βρέθηκαν χθες στο Σύνταγμα για να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για συμμετοχή σε διαδήλωση-διαμαρτυρία, έγιναν κοινωνοί μιας πρωτοφανούς κρατικής καταστολής, η οποία συνοδεύτηκε από ανελέητη χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Σύμφωνα με καταγγελίες δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων, χημικά δεν ρίχνονταν μόνο στο δρόμο ή κατά «επικίνδυνου» πλήθους διαδηλωτών, αλλά ακόμη και απευθείας πάνω στα πρόσωπα ή μέσα σε κλειστούς χώρους: «Μπήκε ομάδα των ΜΑΤ μέσα στο κτίριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στην οδό Ξενοφώντος, ρίχνοντας τόνους χημικών στους χώρους του. Ημασταν δεκάδες εκπαιδευτικοί στο κτίριο, αποκλεισμένοι, χωρίς να μπορούμε να πάρουμε ανάσα, υπήρχαν άνθρωποι τραυματισμένοι στις σκάλες και εκείνοι συνέχιζαν να κάνουν χρήση», αναφέρει στην «Ε» το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Χρήστος Ρέππας.

Ούτε οι ιατρικές εκθέσεις, που κατατίθενται σωρηδόν στους διεθνείς οργανισμούς και τα ελληνικά δικαστήρια, ούτε η εικόνα των πολιτών που διπλώνονται στα δύο σφαδάζοντας, μη μπορώντας ν' αντέξουν το κάψιμο από τα δακρυγόνα, ούτε καν η παγκόσμια κατακραυγή αγγίζει τους πολιτικώς υπευθύνους.

Αγαπημένο μέσο

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» δεν έχει πάρει θέση για το θέμα της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις -στο παρελθόν, ωστόσο, άνθρωποι που πέρασαν από υπουργικούς και υφυπουργικούς θώκους όχι μόνο έταζαν πως θα καταργήσουν τα δακρυγόνα, αλλά τα έβαζαν και με τους... άλλους, του αντίπαλου κόμματος, πετώντας καρφιά για «αλλαγές στην αστυνομική τακτική αντιμετώπισης των κοινωνικών διεκδικήσεων με ισχυρότατη καταστολή».

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, τα χημικά αέρια παραμένουν το αγαπημένο μέσο καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων. Με βάση, όμως, ένα διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, η χρήση τους θεωρείται παράνομη: «Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, την απόφαση 2603 του 1969 του ΟΗΕ και τη σύμβαση του Παρισιού του 1993 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση χημικών. Επίσης, το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τόσο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών όσο και το δικαίωμα στη διαδήλωση. Με την αλόγιστη χρήση των χημικών, και τα δύο παραπάνω παραβιάζονται ασύστολα», εξηγεί η δικηγόρος Αλεξάνδρα Ζορμπαλά, η οποία είχε αναλάβει το 2007 την αγωγή ομάδας εκπαιδευτικών κατά του Δημοσίου για απρόκλητη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων. «Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό χρήσης των χημικών από την Αστυνομία, οι χειριστές της φυσούνας οφείλουν να ψεκάζουν κοφτά και με φορά προς τα κάτω και σε καμία περίπτωση να μην αδειάζουν τη φυσούνα. Η επικινδυνότητα των χημικών έχει προκύψει από σωρεία άρθρων και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2000). Εν πάση περιπτώσει, εάν έχει απαγορευτεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ας μας ενημερώσουν», καταλήγει.

Για την Ιστορία, εκατοντάδες θάνατοι παγκοσμίως έχουν αποδοθεί στη χρήση χημικών αερίων καταστολής, μεταξύ των οποίων και οι δύο των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973 -του δικηγόρου Σπύρου Κοντομνάρη και του ιδιωτικού υπαλλήλου Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Επιχείρηση άγρια καταστολή από ένα Σύνταγμα ΜΑΤ