Έντυπη Έκδοση

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ

Κατολίσθηση στο ΙΓΜΕ

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, με την υποβάθμιση του ιδρύματος, ο τομέας των μεταλλευτικών ερευνών παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα

Ακριβώς στους πρόποδες της Πάρνηθας, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού, στεγάζεται ο μεγαλύτερος φορέας γεωλογικών μελετών και έρευνας της χώρας.

Το σύγχρονο κτίριο που στεγάζει το ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό Το σύγχρονο κτίριο που στεγάζει το ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό Είναι το γνωστό ΙΓΜΕ, στο οποίο εργάζονται κυρίως ερευνητές, επιστημόνες πρώτης γραμμής, που αποτελούν μέλη της αφρόκρεμας της έρευνας στην Ελλάδα.

Τι κι αν υπάρχουν διεθνείς διακρίσεις και περγαμηνές για το σπουδαίο έργο του Ινστιτούτου, αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στη συγχώνευση ή κατάργησή του. Απόφαση που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Αντιδράσεις διόλου τυχαίες, αφού το ΙΓΜΕ ως ερευνητικός φορέας έχει πρωταγωνιστήσει για πολλές δεκαετίες σε θέματα που αφορούν την μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, την έρευνα του υδάτινου δυναμικού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η «Κ.Ε.» ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και συνομίλησε με τους εργαζομένους. Η εικόνα ενός εντυπωσιακού μοντέρνου κτιρίου, έρχεται σε αυτόματη αντιδιαστολή με την ηλικιακή σύνθεση του προσωπικού. Σχεδόν οι μισοί που υπηρετούν στο ΙΓΜΕ είναι σε ηλικία άνω των 56 ετών!

Είναι η εικόνα της αντίθεσης που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου. «Σήμερα στο ΙΓΜΕ είναι 413 υπάλληλοι εκ των οποίων 260 στις κεντρικές υπηρεσίες και 153 στις περιφερειακές μονάδες», μας είπε ο Χ. Σμυρνιώτης, γεν. γραμματέας των εργαζομένων. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 180 υπάλληλοι είναι σε ηλικία πάνω από 56 ετών, ενώ 65 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται εντός του έτους. Ετσι ο μαρασμός του ΙΓΜΕ λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων αντί να αντιστραφεί με ενίσχυση του προσωπικού ενισχύεται με τη χαριστική βολή της απόφασης της κυβέρνησης» προσθέτει.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σ' όλες τις χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι με το ΙΓΜΕ φορείς αντί να καταργούνται ή να περιθωριοποιούνται, διαρκώς βελτιώνονται και αναβαθμίζονται για να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στις αναπτυξιακές διαδικασίες» μας είπε η Ευγενία Μωραΐτη, μέλος του συνδικάτου.

Σύμφωνα με το συνδικάτο των εργαζομένων στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 50%. Ηδη το 2010 ήταν μειωμένος κατά 25% και του 2011 επίσης κατά 25%. Το ΙΓΜΕ έχει μεταφέρει έλλειμμα από το 2010 στο 2011 7,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Επίσης, η περσινή μείωση περιλάμβανε μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 23%, επομένως η όποια περαιτέρω φετινή μείωση αφορά απομάκρυνση προσωπικού, είτε με μετατάξεις είτε με απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται στην περίπτωση της συγχώνευσης.

Το αποτέλεσμα λόγω κλεισίματος ή συγχώνευσης του Ινστιτούτου θα είναι μια διεθνής πρωτοτυπία, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές: «Θα είμαστε η μοναδική χώρα χωρίς έναν ανεξάρτητο φορέα για τη γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα». Καταγγέλλουν επίσης ότι η έρευνα θα περάσει στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ότι ιδιωτικά συμφέροντα είναι αυτά που επιθυμούν να κλείσει ο φορέας.

Η περιουσία του ΙΓΜΕ είναι τόσο το ανθρώπινο κεφάλαιο όσο όμως και τα πανάκριβα μηχανήματα που διαθέτει. Οπως μας περιέγραψε ο Γ. Οικονόμου, διευθυντής Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, «πριν από λίγο καιρό ο κινέζος υπουργός Περιβάλλοντος που επισκέφθηκε το Ινστιτούτο εντυπωσιασμένος τραβούσε φωτογραφίες από το φασματογράφο που διαθέτει ο φορέας, οποίος έχει ταξιδέψει σε αποστολή στο φεγγάρι, και ζήτησε να τον δανείσουμε στη χώρα του».

Είναι ζήτημα εθνικής περηφάνιας και γοήτρου η διατήρηση του ΙΓΜΕ, μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο. «Δε θα επιτρέψουμε να αλωνίζουν "άλλοι" για να ερευνούν τον εθνικό μας πλούτο...»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνα και Ανάπτυξη