Έντυπη Έκδοση

Κόβονται συντάξεις από ανάπηρους

Μείωση των παροχών υγείας σε ανασφάλιστους, αναθεώρηση του ορισμού της αναπηρίας και επαναπιστοποίηση των αναπηριών με στόχο τη μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στο 15%, προβλέπει για την υγεία το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Στις «περικοπές της δημόσιας δαπάνης υγείας και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης» του Μνημονίου αναφέρεται η «μείωση των παροχών υγείας σε ανασφάλιστους».

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει και μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων σε όχι περισσότερο από 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων. «Για το λόγο αυτό», αναφέρει το κείμενο, «ο ορισμός της αναπηρίας και οι αντίστοιχοι κανόνες θα αναθεωρηθούν μέχρι τα τέλη του 2011». Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τον ορισμό της αναπηρίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου (2011). Για τη μείωση της δαπάνης για αναπηρικές συντάξεις, που σήμερα βρίσκεται στο 14,5% της συνολικής δαπάνης συντάξεων, σε 10% θα εκδοθεί κανονισμός μέχρι τα τέλη Αυγούστου που θα απαιτεί επαναπιστοποίηση των αναπηριών».

Προβλέπεται και νέα μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, στο 15% από 20% που όριζε το προηγούμενο Μνημόνιο.

Στην υγεία αναμένονται επίσης τα εξής ήδη γνωστά από το προηγούμενο Μνημόνιο:

* Καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφαλιστικά ταμεία

* εισαγωγή των γενόσημων στο ΕΣΥ, στο 50% του συνόλου των φαρμάκων με τιμές στο 60% του πρωτότυπου φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία

* μηχανογράφηση των νοσοκομείων και εισαγωγή συστημάτων αναφοράς/παρακολούθησης (έχει γίνει σε 90 από τα 137 νοσοκομεία· αναμένονται 42 κυρίως της επαρχίας και τα 5 νοσοκομεία ΙΚΑ που συγχωνεύτηκαν με το ΕΣΥ)

* συστήματα λογιστικής, τήρησης βιβλίων των ιατρικών προμηθειών και έκδοσης λογαριασμών/τιμολογίων (διπλογραφικά λογιστικά συστήματα, ενιαία συστήματα κωδικοποίησης και κοινού μητρώου για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού και υπολογισμός αποθεμάτων και ροής ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού, έγκαιρη τιμολόγηση του κόστους περίθαλψης που δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Μνημόνιο
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Για το ίδιο θέμα
Ο οφθαλμίατρος θα επιβλέπει ασθενή με κάταγμα;