Έντυπη Έκδοση

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από την ανεργία στην αυτοχειρία

Ραγδαία αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες από το 2007 ώς το 2009 στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ενώ ταυτοχρόνως μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων από 10 χώρες της Ε.Ε.

Ο μακρύς δρόμος για εύρεση εργασίας, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε αδιέξοδο. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών στην Ευρώπη καταγράφεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, όπου έχουν συντελεστεί οι μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές (φωτ. Ass. Press) Ο μακρύς δρόμος για εύρεση εργασίας, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε αδιέξοδο. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών στην Ευρώπη καταγράφεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, όπου έχουν συντελεστεί οι μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές (φωτ. Ass. Press) Οι αναλυτές συνδέουν το φαινόμενο με τη χρηματοπιστωτική κρίση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων, παράγοντες που προκαλούν δυσφορία στους ανθρώπους και μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.

«Μολονότι βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, ταυτοχρόνως παρατηρούμε μια ανθρώπινη κρίση», λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία. Ο Στάκλερ, ο Μάρτιν Μακί, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ο Σάντζεϊ Μπασού, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δημοσίευσαν τα αρχικά τους συμπεράσματα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet και ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία «αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία».

«Θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις», έγραψαν οι ερευνητές. «Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί ο Στάκλερ.

Με την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% στην Ελλάδα και κατά 13% στην Ιρλανδία, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,6% το διάστημα 2007-2009 στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. «ανατρέποντας απότομα τη σταθερή μείωση των αυτοκτονιών που είχαμε ώς τότε».

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες (Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία) μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν πάνω από 5%, το 2009, σε σχέση με το 2007.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή