Έντυπη Έκδοση

«Δεν πληρώνω» και στις πλαζ

«Δεν πληρώνω», εσχάτως και στις παραλίες. Το κίνημα που υποστηρίζει ότι όλα τα κοινωνικά αγαθά θα πρέπει να παρέχονται στους πολίτες χωρίς κανένα αντίτιμο, ανέλαβε δράση για να διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση και στα μπάνια του λαού.

Ηδη η επιτροπή αγώνα «Δεν πληρώνω» άνοιξε το Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη και από αυτή την εβδομάδα σκοπεύει να κάνει μαζικές παρεμβάσεις σε οργανωμένες πλαζ της Αττικής και αλλού, όπου ο πολίτης χρειάζεται να καταβάλει χρήματα για να κολυμπήσει.

«Κατ' αρχήν θέλουμε να βγάλουμε τις μπάρες του φόβου και της άγνοιας. Επιζητούμε ο κόσμος να καταλάβει τα δικαιώματά του. Να μάθει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλες τις παραλίες ελεύθερα και δωρεάν. Αλλωστε τις έχουμε χρυσοπληρώσει με βαριά άμεση και έμμεση φορολογία», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ενεργό μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω».

Οι επιτροπές έχουν ήδη αναρτήσει στο σάιτ τους, (www.oxidiodia.gr), τη σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και τις παραλίες. Καλούν τον κόσμο να ενημερωθεί σχετικά, προκειμένου «να ξέρει ποια είναι τα δικαιώματά του, ώστε να μη σπαταλάει τα χρήματά του».

Τα μέτωπα όμως του «Δεν πληρώνω» δεν σταματούν στα διόδια και εσχάτως στις παραλίες. Εχουν προηγηθεί τα νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και έπονται εφορείες και ΔΕΚΟ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει και ψήφισμα της πλατείας Συντάγματος, το οποίο μιλά για στάση πληρωμών από τους πολίτες σε ΔΕΚΟ και εφορείες μετά τα νέα, σκληρά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο.

«Το κίνημα κατά των διοδίων έχει μετεξελιχθεί σε ένα πανελλαδικό κίνημα εναντίον της εκχώρησης των κοινωνικών αγαθών σε ιδιώτες. Μετά τα διόδια αγωνιστήκαμε για το εισιτήριο των νοσοκομείων, πραγματοποιώντας δράσεις στα εξωτερικά ιατρεία πέντε πόλεων. Παράλληλα κάναμε, και συνεχίζουμε, παρεμβάσεις ενάντια στο χαράτσι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τελευταία, ανοίξαμε πέντε φορές το μετρό του Συντάγματος, με τη συνεργασία της λαϊκής συνέλευσης», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι ακολουθούν εφορίες και ΔΕΚΟ:

«Τα μέτωπα είναι πολλά και συνεχώς δημιουργούνται νέες κοινωνικές ανάγκες. Σύντομα θα προχωρήσουμε και στις εφορείες. Λέω σύντομα και όχι άμεσα γιατί δεν θέλουμε να το κάνουμε έτσι, χωρίς σχέδιο. Οι δράσεις μας μέχρι σήμερα διαπνέονται από υπευθυνότητα και δεν θέλουμε να κάνουμε τυχοδιωκτικές ενέργειες», συμπληρώνει.

Στο προσεχές διάστημα οργανώνονται και δράσεις στις ΔΕΚΟ. «Σκεφτόμαστε», συνεχίζει, «αρχικά να κάνουμε παρεμβάσεις στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Να τους ζητάμε να μην κόβουν το ρεύμα από ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Να συμπαρασταθούμε με μαζικές παραστάσεις έξω από τα σπίτια ανθρώπων στους οποίους η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα