Ηλεκτρονική Έκδοση

Στα τυφλά δόθηκαν πάνω από 100 εκατ. σε ΜΚΟ

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί με αδιαφανείς διαδικασίες για την επιχορήγηση Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η επιτροπή κάνει λόγο για "ΜΚΟ δύο ταχυτήτων", με μη επαρκώς χαρτογραφημένο τοπίο δράσης και λειτουργίας τους, ενώ αναφέρεται και σε περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων  ΜΚΟ "με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση".

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι επιχορηγήσεις διατέθηκαν "μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο". Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι μόνον τα υπυοργεία Εξωτερικών και Υγείας τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, ενώ μόνο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων. Τα υπόλοιπα τηρούν απλούς καταλόγους εγγεγραμμένων ΜΚΟ.   "Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων", υπογραμμίζεται.

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας , τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης, σε τρεις άξονες: Τη διαμόρφωση σαφούς ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, την επικαιροποίηση ενιαίου εθνικού δεσμευτικού μητρώου και τη δημιουργία ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η βοσκός έγραψε: (πριν 9 έτη)
Περίπου στις 20 κάθε μήνα (μερικές φορές και νωρίτερα) και μέχρι την 1η του επόμενου μήνα, που τελειώνουν τα λεφτά της σύνταξης, θα ήθελα να μεταμορφώνομαι σε αρκούδα. Έτσι υπό τη σκέπη και την περιποίηση της ΜΚΟ "Αρκτούρος", θα μπορώ να τρώω κανένα πρόβατο, κανένα γίδι, κανέναν άνθρωπο ιδίως αν είναι και από αυτούς που κάνουν τις επιχορηγήσεις.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Βουλή
Διαφθορά