Έντυπη Έκδοση

Κλυδωνισμοί στα ΜΜΕ

Οχώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας δέχεται, πλέον, ισχυρότατους κλυδωνισμούς, με τις απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών να συνεχίζονται και τις εργασιακές σχέσεις να συνθλίβονται.

Η κατάσταση εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα είδη ΜΜΕ -εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες- δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις.

Η ΕΣΗΕΑ χθες, με ανακοινώσεις της, καταγγέλλει την «ανάλγητη συμπεριφορά της ιδιοκτησίας» του Flash, που συνεχίζει τις απολύσεις, αλλά και τις «απαράδεκτες εξελίξεις» στο «Πρώτο Θέμα» με την αναιτιολόγητη απόλυση του γελοιογράφου Γιάννη Δερμεντζόγλου και τις μειώσεις μισθών.

Σημειώνει ότι η ιδιοκτησία του Flash, που τον τελευταίο καιρό έχει απολύσει περίπου 35 δημοσιογράφους και τεχνικούς, προχώρησε χθες «με την ίδια ωμή διαδικασία πληρωμένης εκκαθάρισης» σε άλλες πέντε: τεσσάρων τεχνικών και του δημοσιογράφου Δημήτρη Φαναριώτη έπειτα από 21 χρόνια δουλειάς.

«Η κυβέρνηση -τονίζει- τα κόμματα και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν επιτέλους να εγκαταλείψουν την απάθειά τους και να παρέμβουν πολιτικά και ουσιαστικά, έστω και τώρα, στη γενικότερη αποδόμηση που επιχειρείται στην ενημέρωση, με θύματα τους εργαζομένους και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη πληροφόρηση». Η Ενωση απαιτεί άμεση ανάκληση των απολύσεων τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένη να ασκήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενώ ήδη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον Flash (στάση εργασίας και σήμερα έως τις 13.00). Το ίδιο ισχύει και για το «Πρώτο Θέμα», γι' αυτό και καλεί τη διευθυντική ομάδα της εφημερίδας να ανακαλέσει την απόλυση του Γ. Δερμεντζόγλου, η οποία χαρακτηρίζεται «από προσωπική και πολιτική εμπάθεια». Ζητεί να ανακληθούν απολύσεις ή απομακρύνσεις συντακτών και να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σε ΣΣΕ και εργατική νομοθεσία, καθώς επιχειρούνται μειώσεις μισθών και άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συναδέλφους που είχαν απολυθεί.

Με ανακοίνωσή της η ΕΤΙΤΑ στρέφεται εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 καταγγέλλοντας τη διοίκησή του ότι επιχειρεί να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις. Καλεί τους τεχνικούς να μην υποκύψουν σε πιέσεις, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες καταστάσεις υπήρξαν σε Star και Alter, αλλά με άμεση και μαζική κινητοποίηση αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Η Ενωση απαιτεί από τη διοίκηση του ΑΝΤ1 άμεση ανάκληση των ατομικών συμβάσεων, διαφορετικά θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Παράλληλα και η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο του «Tele Time» (Πάτρας), που προχώρησε σε απόλυση άλλων έξι εργαζομένων φτάνοντας πλέον τις 23 απολύσεις. Κάνει λόγο για αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους.

Διαμαρτυρίες εργαζομένων υπήρξαν χθες και έξω από τον «Πήγασο», εξαιτίας των πρόσφατων απολύσεων σε «Εθνος» και «Ημερησία» και τις πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)