Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ...

Εμπλέκουν και το Φανάρι στην «Εργκενεκόν»

Οικουμενικό Πατριαρχείο και ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα σημεία αναφοράς στο δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Εργκενεκόν» στην Τουρκία, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι από το υλικό που βρέθηκε κατά τις έρευνες σχετικά με τον στρατηγό ε.α. Σενέρ Ερουιγκουρ προκύπτουν στοιχεία σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο κείμενο σχετικά με μια συνάντηση «αναφέρεται ότι με τα χρήματα ύψους 4-5 δισ. δολαρίων που διαθέτει το Πατριαρχείο Φαναρίου θα αποκτήσει η Κωνσταντινούπολη καθεστώς αυτονομίας, ενώ γίνεται λόγος για την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς τις εργασίες του Πατριαρχείου να αποκτήσει δομή παρόμοια με αυτήν του Βατικανού. Αναφέρεται ότι το ταμείο που δημιούργησε ο Βαρθολομαίος μέσω του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ το χρησιμοποιεί ο Χουσεΐν Τσελίκ, ότι ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής Εντελμάν είχε ξεκινήσει σοβαρή εργασία για το θέμα αυτό στην αμερικανική πρεσβεία και ότι ήταν ενήμερος σχετικά με το ταμείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα εξασφάλιζε έτσι χρήματα».

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου γίνεται αναφορά σε επιστολές που είχαν σταλεί στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, με υπογραφή «νέοι αξιωματικοί». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο παράδειγμα τέτοιας επιστολής, η οποία απευθυνόμενη στον Οζκιόκ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της αρχηγίας του «...ξεπουλήθηκε η Κύπρος» και «...έγινε σύσταση στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης να εργάζονται για την Ελλάδα».

Τέλος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονται στα cd τα οποία βρέθηκαν σε έρευνες σχετικά με την παρακρατική οργάνωση, βρέθηκαν έγγραφα και υλικά του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. *

Ετοίμαζαν πραξικόπημα

Εν τω μεταξύ έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και ανακοινώθηκε χθες το δεύτερο κατηγορητήριο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».

Νέοι κατηγορούμενοι προστίθενται τώρα στη δίκη με αυτό το κατηγορητήριο, το οποίο εμφανίζει νέα στοιχεία και για άτομα που ήδη είναι μεταξύ των κατηγορουμένων. Το τεχνικό πρόβλημα που έχει να λύσει το δικαστήριο, είναι να ενώσει με κάποιο τρόπο τα δύο κατηγορητήρια.

Ονόματα εντυπωσιακά στο νέο αυτό κατηγορητήριο είναι οι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί Σενέρ Ερουιγκούρ και Χουρσίτ Τολόν. Είναι γνωστοί από το πρώτο κατηγορητήριο. Ωστόσο τώρα προστίθενται συγκεκριμένες κατηγορίες περί ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς επίσης και περί εμπορίας ναρκωτικών. Αλλο όνομα είναι η σύζυγος του αντιπροέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Οσμάν Πάκσουτ.

Οι γενικές κατηγορίες είναι αυτές της προσπάθειας για διάλυση της Βουλής και για ανατροπή της κυβέρνησης. Ενα νέο στοιχείο που υπάρχει είναι ο ισχυρισμός ότι ο παρακρατικός μηχανισμός είχε στόχο να αλλάξει τη δομή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, και να ανατρέψει τον Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Η αλλαγή της δομής των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας ήταν άλλος ένας στόχος, ενώ σημειώνονται ενδιαφέροντα πράγματα και για το στρατιωτικό πραξικόπημα που ετοίμαζε ο μηχανισμός. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν κατέστη δυνατόν να επιβληθεί εξαιτίας της αρνητικής στάσης τού τότε αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων (2002-2006) στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ και άλλων δυσκολιών. Σημειώνεται ότι ο απόστρατος πλέον Οζκιόκ, πρόσφατα δήλωσε ότι αν κληθεί από τον εισαγγελέα, μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας.

Με άλλα λόγια, το κατηγορητήριο λαμβάνει υπόψη τα ημερολόγια που φέρονται να κρατούσαν ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και ο δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ», Μουσταφά Μπαλμπάι. Ο δεύτερος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, όχι όμως και ο πρώτος. Από τα ημερολόγια που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο, προκύπτουν λεπτομέρειες για προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία