Έντυπη Έκδοση

Η Παναγία η Παντοχαρά του Ελύτη

«Στις Κυκλάδες, οι μικρές εκκλησιές αφθονούν και λάμπουν όπως τα βότσαλα». Η επιθυμία του ποιητή, το τάμα του για ένα ξωκλήσι-προσκύνημα στη Σίκινο, λουσμένο στο φως, γίνεται στις 6 Αυγούστου, ώρα 10.30 π.μ., πραγματικότητα.

«Φωνές και χρώματα ηχερά στο μακρινό ξωκλήσι του πουνέντε...» Οδ. Ελύτης «Φωνές και χρώματα ηχερά στο μακρινό ξωκλήσι του πουνέντε...» Οδ. Ελύτης  Εκείνο το Σάββατο θα τελεστούν τα θυρανοίξια της Παναγίας της Παντοχαράς. Το βράδυ στις 9.00 στην αυλή του σχολείου θα ακουστεί ο λόγος του ποιητή, τραγούδια και ποιήματα από τον Σπύρο Σακκά, τον Γιώργο Κουρουπό και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η Παντοχαρά, αφιέρωμα του Ελύτη στην Παναγία, βρίσκεται σε σημείο που έχει ανατολικά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής και δυτικά τη χώρα της Σικίνου. Αγναντεύει το Βορρά και το Αιγαίο πέλαγος, ενώ στο βάθος φαίνεται η νήσος Σίφνος.

Το εκκλησάκι αποτελούσε επιθυμία του νομπελίστα ποιητή μας, την οποία είχε εκφράσει στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκείνη, δέκα χρόνια τώρα -θεμελιώθηκε το 2001- και ύστερα από πολλές δυσχέρειες, φρόντισε ευλαβικά, παρ' ότι δεν θα είναι μια εκκλησία ιδιωτική αλλά ανοιχτή για τους κατοίκους του νησιού, να εκπληρώσει το τάμα.

Επί προεδρίας Γιώργου Μάναλη στην τότε κοινότητα Σικίνου παραχωρήθηκε μια μικρή έκταση και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου ανέλαβε την οργάνωση, τα έξοδα, την όλη υλοποίηση της επιθυμίας του Ελύτη. Ο μηχανικός Λ. Κωστάκης, ο αγιογράφος Α. Σκαλιώτης και τεχνίτες του νησιού, ο Μιχάλης Κιμουλιάτης με το γιο του, εργάστηκαν για να υλοποιηθεί το έργο που αρχιτεκτονικά επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Σαμαράς.

Ενας χώρος απλός, λιτός, αιγαιοπελαγίτικος, επάνω στον «αέρα» που βλέπει ανεμπόδιστα τη θάλασσα. Καταφύγιο της ψυχής, αναμμένο αγιοκάντηλο για εωθινές ψαλμωδίες. Τρισάγιο στην απεραντοσύνη του Αρχιπελάγους. *

* Η Μαύρη Πάπια δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς να εκφραστούν, να γράψουν, να εκμυστηρευτούν το συγγραφικό τους τάλαντο. Και θα χαρεί πολύ να φιλοξενήσει κείμενα ανθρώπων που τολμούν να γράψουν από καρδιάς! Το Black Duck (τηλ.: 210-3234760 - Χρ. Λαδά 9Α) οργανώνει την έκδοση του τρίτου του βιβλίου, με αφορμή την προγραμματισμένη έκθεση, στην γκαλερί του πολυχώρου, των σκηνικών και των κοστουμιών του Γιάννη Μόραλη για τις «Εξι Λαϊκές Ζωγραφιές» σε χορογραφία Ραλλούς Μάνου και μουσική ενορχηστρωμένη από τον Μάνο Χατζιδάκι. Να, λοιπόν, το κεντρικό θέμα! «Εξι Λαϊκές Ζωγραφιές + (τόσα) Πορτρέτα»... όχι ζωγραφιστά, αλλά γραμμένα. Αποστολή έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο info@ blackduck.gr ή στη Χρήστου Λαδά 9Α (με Σταδίου γωνία).

Ερωτας στην Πάρο

Ο Νικόλαος Μοστράτος, ένας άνθρωπος της θάλασσας και χαρισματικός χαρτογράφος, ζει στην Πάρο την παρακμή της Ενετοκρατίας μέσα από τα δικά του πάθη.

Ζωγραφίζει με δεξιότητα όχι μόνο τα επικίνδυνα κυκλαδίτικα νερά, αλλά και τους παγκόσμιους χάρτες, καθώς εκείνοι αλλάζουν δραματικά. Σε μια εποχή όπου ο περίφημος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου. Ο Μοστράτος βιώνει ένα μεγάλο έρωτα δίχως ανταπόκριση, γιατί τον χωρίζει βαθύ κοινωνικό χάσμα από τη γυναίκα της ζωής του, την Ευγενία Ραγούση, μια νεαρή αρχόντισσα του νησιού, που ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον Βενετό αριστοκράτη. «Ο χάρτης των ονείρων» της Κατερίνας Καριζώνη, εκδόσεις Καστανιώτη (εξώφυλλο: Γιοχάνες Βερμέερ, «Ο Γεωγράφος») μας ταξιδεύει στις Κυκλάδες του 1537, όταν η Πάρος καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και οι άνεμοι του πολέμου παρασύρουν αμετάκλητα την ωραία δεσποσύνη και τον ερωτευμένο χαρτογράφο σε μια συναρπαστική περιπέτεια.

Λευκός θησαυρός

Στην αρχαιότητα ήταν τέτοια η αξία του, που χρησιμοποιούνταν ως μέσο συναλλαγής. Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητές του, το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα.

«Αλάτι, ο λευκός θησαυρός» είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνεται στην Κυπαρισσία, από τις 23 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με στόχο πάντα την προβολή της Παλιάς Πόλης και την προσέλκυση ντόπιων και ξένων. Αλάτι σε όλα τα χρώματα, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, κατασκευές από αλάτι, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής και μια μεγάλη συλλογή από αλατιέρες που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας είναι μερικά από τα εκθέματα που θα δει και θα απολαύσει ο επισκέπτης.

Αντιθέσεις

Μάρω Βαμβουνάκη

συγγραφέας

«Κάθε βιβλίο είναι ένα νέο λαγούμι προς τον απόκρυφο εαυτό»

Κική Δημουλά

ακαδημαϊκός-ποιήτρια

«Μια κακή ανάγνωση μπορεί να κλαδέψει όλες τις αιχμές ενός βιβλίου»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα