Έντυπη Έκδοση

Η πολεοδομική ανασυγκρότηση

Το κεφάλαιο με τις πολιτικές πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που είναι και το «ζουμί» του Ρυθμιστικού, περιλαμβάνει:

* Ενίσχυση του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, που αναδεικνύονται ως οι δύο μητροπολιτικοί πόλοι ανάπτυξης της Αττικής. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί τροπολογία για τη θεσμοθέτηση των γνωστών κινήτρων για την ανάπτυξη της κατοικίας στην περιοχή Γεράνι, καθώς και τα μέτρα που αφορούν την ενότητα Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Από την επιτυχία τους, θα εξαρτηθεί η επέκτασή τους και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές.

* Επιβολή τέλους υπερτιμήματος για ακίνητα σε περιοχές που γίνονται μεγάλες δημόσιες παρεμβάσεις, όπως αστικές αναπλάσεις, επεκτάσεις του Μετρό, κ.λπ. Είναι ένα μέτρο, που έχει ανακοινωθεί από παλιά, όταν ξεκίνησε η πρώτη πεζοδρόμηση στη Βουκουρεστίου, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, λόγω πολιτικού κόστους. Σήμερα, επαναφέρεται ως ένα είδος επιστροφής της υπαραξίας του ακινήτου, που προήλθε από δημόσιο πρόγραμμα.

* Επανεξέταση όλων των προβλεπόμενων εντάξεων στο σχέδιο, αφού θεωρείται ότι η πολεοδομημένη γη και τα αδιάθετα ακίνητα επαρκούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του πληθυσμού, που προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, τονίζεται ότι οι συνεχείς επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων δεν αποτελούν φθηνή λύση, αφού απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για υποδομές.

* Πρόβλεψη για πρόσθετες εισφορές των ιδιοκτητών σε γη και χρήμα, που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο με χρήση παραθεριστικής κατοικίας, αλλά σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ζώνες πρώτης κατοικίας και δεν διαθέτουν αποθέματα για κοινωνικές εξυπηρετήσεις. Αναφέρθηκε ενδεικτικά το Πόρτο Ράφτη.

* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων, ακόμη και σε περιοχές του κέντρου, όπως είναι ο Ελαιώνας.

* Ανάσχεση των εμπορικών κέντρων, που προβλέπεται ότι θα εκπονούν ειδικές μελέτες περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων, εφόσον έχουν επιφάνεια άνω των 5.000 τετραγωνικών. Αντίθετα, προβλέπονται ενισχύσεις για τη δημιουργία μικρών αγορών, που θα ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, π.χ. εμπόριο μπαχαρικών.

* Προστασία της αγροτικής γης, που έχει διασωθεί από την οικοπεδοποίηση, με θεσμοθέτηση των γεωργικών πάρκων, όπου προβλέπονται κίνητρα για τη στήριξη τοπικών προϊόντων.

* Ανάπτυξη των «πράσινων» μορφών ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, αλλά και τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους Πάστρας, Πάνειου, Λαυρεωτικού Ολύμπου και σε τμήμα της Μερέντας, που δεν προκαλεί προβλήματα στο αεροδρόμιο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τους 11 άξονες του νέου Ρυθμιστικού και διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις που θα κατατεθούν στη διαβούλευση θα ληφθούν υπ' όψιν στις τελικές ρυθμίσεις. Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, ενώ για τον χώρο του Ελληνικού είπε ότι πρόκειται για μείζονα παρέμβαση, που δεν προσβλέπει μόνον σε ενδεχόμενες επνδύσεις από το Κατάρ. Ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κυρίως πράσινο, ενώ θα προβλέπονται χρήσεις αναψυχής και διοίκησης, χώροι επιχειρηματικότητας και μικρές ζώνες κατοικίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Για το ίδιο θέμα
Στα 4 στρέμμ. η δόμηση για τα προ του 2011 οικόπεδα, στα είκοσι για τα νεότερα