Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα - Προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε. από τους οίκους αξιολόγησης - Ούτε κουβέντα για «επιλεκτική χρεοκοπία»

Νέο πακέτο 158 δισ. ευρώ υπό δρακόντειο έλεγχο

Τι προβλέπει η συμφωνία για χρέος, επιτόκια και «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»

Τελευταία ενημέρωση:

Την ένταξη της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η χώρα και ταυτόχρονα την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 158 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10 οι Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου. Σύμφωνα με την τελική απόφαση της Ε.Ε. 109 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από Ευρώπη και ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την επαναγορά ομολόγων. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται ακόμα και μείωση επιτοκίων στο 3,5% και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Το νέο πρόγραμμα υποστήριξης θα καλύψει το κενό που προκύπτει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σχολίασε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Θα διαρκέσει 15-30 χρόνια, θα έχει την στήριξη των τραπεζών και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. να υπογραμμίζει πως η κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση και ως τέτοια απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ο ίδιος υπογράμμισε την πληρως εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα, κάτι που επίσης έπραξε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα απαιτεί την αυστηρή τήρηση των όρων από την Ελλάδα.  Ρομπάι και Μπαρόζο τόνισαν επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, χωρίς πάντως να κάνουν εκτενέστερες αναφορές στο θέμα.

 
"Εχουμε πια ένα πρόγραμμα, ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Στο τέλος, αυτό θα σημαίνει τη μείωση μέρους του βάρους που έχουν επωμιστεί οι Ελληνες πολίτες... Δεσμευόμαστε να κάνουμε τις αλλαγές" σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Και οι τρεις άνδρες αναφέρθηκαν και σε μια άλλη πτυχή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος που περιέγραψαν ως "ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ" προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της Ελλάδας. Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με το προσχέδιο, η αναφορά σε "Σχέδιο Μάρσαλ" δεν περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
 
 
"Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση" σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο απέφυγε ερώτηση σχετικά με το αν η συμφωνία συνιστά "επιλεκτική χρεοκοπία" για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρασχεθεί βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες.
 
Τι προβλέπει η συμφωνία:
 
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ. Προβλέπονται χαμηλά επιτόκια, που νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί προσδιόρισε στο εύρος του 3,5% - 4%. Οπως είπε ο ίδιος ο μηχανισμός που είναι πια γνωστός ως EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες της ΕΚΤ. "Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, που θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγησή του από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ" αναφέρεται στο κείμενο που είναι δηλωτικό του στενής εποπτείας υπό την οποία θα βρίσκεται η χώρα.

- Τα δάνεια που θα θα δοθούν από το EFSF αντί 7,5 χρόνια θα έχουν διάρκεια "τουλάχιστον 15 χρόνια και έως 30 χρόνια με 10ετή περίοδο χάριτος".

- Δημιουργείται ομάδα εργασίας στην Κομισιόν που σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ" που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

- Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει σε εθελοντική βάση. "Η καθαρή του συνεισφορά εκτιμάται στα 37 δισ. ευρώ" ωστόσο υπάρχει μια υποσημείωση στο κείμενο της συμφωνίας που λέει πως το ανωτέρω ποσό αφορά στην περίοδο 2011-2014. Γίνεται επίσης λόγο για πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2011-2019 η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα "εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ".
 

Οι εξελίξεις της σημερινής ημέρας όπως τις κατέγραψε το enet.gr

 

Επιλεκτική χρεοκοπία: Πώς επηρεάζονται τράπεζες, καταθέσεις και εταιρείες

Η επιλεκτική χρεοκοπία, παρά τα ξόρκια, έχει μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, προκαλώντας γενικευμένη ταραχή στην κοινή γνώμη.

Μόνο το άκουσμα προκαλεί σε αρκετούς πανικό.

Παρά ταύτα ο συγκεκριμένος όρος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη στάση πληρωμών, την αθέτηση υποχρεώσεων, ή ακόμη και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους, εκδοχές που σύμφωνα με τη νομική ορολογία οδηγούν στην «πραγματική» χρεοκοπία της χώρας.

Η υποβάθμιση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή στις καθημερινές συναλλαγές ούτε και αναμένεται να επιδεινώσει τους όρους διαβίωσής μας. Βέβαια πρακτικά προβλήματα δημιουργεί, όπως όμως διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καλύψει τη χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιλυθούν πριν γίνουν ορατά και αισθητά από αυτούς. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει να υποκαταστήσει το ρόλο που εδώ και ένα χρόνο παίζει η ΕΚΤ, καλύπτοντας τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ηδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει στην ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης βοήθειας (Emergency Liquidity Assistance) να δέχεται ως ενέχυρο τα υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα (τα οποία δεν θα δέχεται η ΕΚΤ) και να χορηγεί έναντι αυτών ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Πρακτικά θα μπορεί να «τυπώνει» χρήμα και να το δίνει στις τράπεζες. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που είχε θέσει παλαιότερα σε εφαρμογή και η Ιρλανδία.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρη πίεση στα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Η υποβάθμιση των ομολόγων στην κατηγορία SD θα τις αναγκάσει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στο «επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο». Τα ομόλογα αυτά μέχρι σήμερα οι τράπεζες τα αποτιμούν στο άρτιο, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής του αξίας, ή πολύ κοντά σ' αυτήν. Ομως, με δεδομένο ότι ο απολογισμός για την κάθε τράπεζα γίνεται λογιστικά, στο τέλος κάθε τριμήνου, οι ζημιές αυτές μπορεί εύκολα να καλυφθούν αν στο μεσοδιάστημα οι οίκοι προχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας.

Το πότε θα γίνει η αναβάθμιση αυτή δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Θα εξαρτηθεί πάντως σε μεγάλο βαθμό από το σσχέδιο στο οποίο θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Για παράδειγμα το γερμανικό, που προέβλεπε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή ομολόγων σε τιμές κοντά στην αγοραία τους αξία, θα βοηθούσε στη μείωση του δημόσιου χρέους. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η επαναγορά ομολόγων. Υπολογίζεται ότι με 50 δισ. ευρώ κεφάλαιο το ελληνικό Δημόσιο επαναγοράζοντας ομολόγα μπορεί να περιορίσει το δημόσιο χρέος κατά 20%.

Το γερμανικό σχέδιο (και οι παραλλαγές του) φέρνουν όμως στο προσκήνιο και το ακανθώδες θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ένα σχέδιο στα πρότυπα των Γερμανών μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (credit event) και να πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS. Αυτή είναι μία διαφορετική διαδικασία, την οποία θα αποφασίσει ο οργανισμός ISDA ο οποίος εποπτεύει την αγορά παραγώγων. Ο εκπρόσωπος του οίκου David Green έχει διαβεβαιώσει ότι η εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων (rollover) δεν πυροδοτεί τα CDS. Πάντως είναι σαφές ότι η υποβάθμιση της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν οδηγεί από μόνη της στην ενεργοποίηση της εξόφλησης των ασφαλίστρων κινδύνου.

"Κ.Ε.", 17/07/2011

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

14 σχόλια

11 Ο/Η Κώστας έγραψε: (πριν 9 έτη)
Καλά εντάξει. Ας αφήσουμε καλύτερα την αριστερά στην ησυχία της Χρήστο. Εκτός κι αν περίμενες μια επαναστατική αριστερά μ' ένα αποχαυνωμένο λαό.

Ε, είναι λίγο αν αντίστοιχα...
12 Ο/Η 888 έγραψε: (πριν 9 έτη)
Διαβάζω με ενδιαφέρον τα σχόλια αφού δεν έιμαι βαθύς γνώστης των Οικονομικών!!
Εχω όμως μπερδευτεί.
Όλοι σας μιλάτε (και μιλούν) για το Χρέος, κανένας όμως δεν μιλάει για το ΕΛΛΕΙΜΑ.
Αυτό που ξέρω, στο σπίτι μου για να μην χρεοκοπήσω πρεπει αυτά που ξοδεύω να είναι λιγότερα από αυτα φέρνω, με άλλα λογια πρεπει να φτάνουν και να περισεύουν.
Διαφψτείστε με πως από ΕΛΛΙΜΑΤΙΚΟΣ θα γίνω ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ για μπορεσω στο μέλλον να ξεπληρωνω τα ΧΡΕΗ μου με σκοπό να μηδενισω την αναγκη νεου δενεισμού και κατ' επέκταση να ξεπληρώσω και τα χρεη του παρελθόντος;
Κάποιος εθελοντής που να με κάνει να καταλάβω;
13 Ο/Η ΤΖΑΝΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ότι και να πει κάποιος, για τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία , αφού οι τοκογλύφοι είναι εδώ, περίπου ενωμένοι, σίγουρα όμως δυνατοί. Οι εργαζόμενοι, τα παιδιά τους, τα εγγόνια και τα δισέγγονα θα σηκώσουν την αποπληρωμή των δανείων, εργαζόμενοι μέσα σε ένα άθλιο εργασιακό καθεστώς, το οποίο έκτισαν βήμα-βήμα τα κυβερνητικά κόμματα, με στόχο δήθεν την βελτείωση της ανταγωνιστικότητας.
Έτσι , παρά την εθνική ντροπή για τις προσημειώσεις της ελληνικής περιουσίας,θα υπάρξουν ξανά νέα μέτρα.
Φαίνεται, ότι η χώρα απέφυγε την χρεοκοπία. έστω και την επιλεκτική. Η μπλόφα όμως χρεοκόπησε τους εργαζόμενους και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία και η απελπισία στους νέους δημιουργεί νεο μεταναστευτικό κύμα,αυτή τη φορά νέων επιστημόνων .
Η χώρα για πολλά χρόνια θα είναι στο "δοκιμαστικό σωλήνα", θύμα οικονομικών πειραμάτων της Ε.Ε. για τη συμπεριφορά του € σε συνθήκες κρίσης.
Η χώρα έχει ανάγκη ενός άλλου τρόπου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι κέρδος.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή η Αριστερά , έχει την ιστορική ευθύνη, της εφαρμογής αυτής της νέας πολιτικής.
Ατμομηχανή σε αυτή τη πορεία θα πρέπει να είναι το ΚΚΕ,γιατί είναι η μόνη δύναμη που με πρωτοβουλία της μπορεί να συσπειρώσει , έστω προσωρινά , τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο κάθε καλοπροαίρετος αριστερός κατανοεί τις επιφυλάξεις της ηγεσίας του Κόμματος, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη συμμετοχή του, στον ΣΥΝ, όμως ο δρόμος για τη "Λαϊκή Εξουσία" θα είναι μακρύς και δύσκολος θα απαιτηθούν συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές. Η συμφωνία τώρα σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, , θα αποτελεί για το ΚΚΕ τα πρώτα βήματα για τον στρατηγικό του στόχο. Τα βήματα αυτά συνεχώς θα παρουσιάζουν στη κοινωνία ότι η "Λαϊκή Εξουσία " δεν είναι ουτοπία, αλλά η πιο σημαντική διέξοδος από τη κρίση με προοπτική μιας άλλης πολιτικής στην υπηρεσία όλων των στρωμάτων και κοινωνικών ομάδων , που τώρα πλήτονται από τη κρίση.
Η ηγεσία του ΚΚΕ με αυτοπεποίθηση, πρέπει να τολμίσει .
14 Ο/Η Γιάννης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Πρέπει να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη για όσα παθαίνει η χώρα και ο λαός μας. Πρέπει να μην ξεχάσουμε αυτούς που ωφελούνται από την καταστροφή μας -ωθόντας μας ακόμα περισσότερο εκεί, αλλά και αυτούς που μας πούλησαν. Αυτούς που αναρριχήθηκαν με ψέματα στην εξουσία, αυτούς που για δεκαετίες λυμαίνονται τους θεσμούς, τον πλούτο, τους ανθρώπους της χώρας μας. Αν ξεχάσουμε την καταστροφή που μας έκαναν, θα γίνουμαι όλοι μετανάστες και δούλοι που θα μας υποτιμάνε ακόμα περισσότερο φτωχοί και πλούσιοι 'ξένοι'. Δύναμη στα συλλογικά κινήματα, η μόνη λύση απέναντι σε ένα σύστημα που δουλεύει για την πλουτοκρατία, μέσα από τους αριθμούς και τις γραβάτες.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 14

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Γερμανία
Γαλλία
Σχετικά αρχεία
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας (στα αγγλικά) - 33 KB
Για το ίδιο θέμα
Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη έδωσε απάντηση
Τούνελ για τουλάχιστον 30 χρόνια
Οικολόγοι Πράσινοι: Η ευρωζώνη παραμένει στο έλεος των χρηματαγορών
Ο χρόνος είναι χρήμα και στην «επιλεκτική χρεοκοπία»
Oλόκληρη η ανακοίνωση της Ε.Ε.
ΙΙF: Πώς θα γίνει η συμμετοχή των ιδιωτών